Sylaby prednášky: 1. Obsah predmetu krmovinárstva, jeho význam v poľnohospodárskej výrobe, základné pojmy v poľnohospodárstve Pôda ako základ poľnohospodárskej výroby, úrodnosť pôdy a spôsob jej zúrodňovania, sorpčný komplex, jeho význam pre kvalitu a úrodnosť pôdy, poľnohospodárska mikrobiológia, najvýznamnejšie kmene reducentov, symbióza, antagonizmus, epifytná mikroflóra 2. Rastlinná biomasa ako zdroj výživy zvierat Zvláštnosti a odlišnosti jednotlivých častí a orgánov rastlinného tela, morfologické, funkčné a skladbové rozdiely medzi rastlinnou a živočíšnou bunkou, miesta vzniku živín v rastlinnej fytomase, faktory vplývajúce na stráviteľnosť a kvalitu rastlinnej biomasy ako krmivá 3. Živinová skladba rastlinného tela Charakteristika organických a anorganických živín, rozdelenie a ich význam, základné biochemické deje v bunke a rastlinnom tele, faktory ovplyvňujúce obsah a využitie živín v rastline a ich následné využitie vo výžive zvierat a ľudí 4. Obilniny Charakteristika a rozdelenie, grotechnické požiadavky na pestovanie, nutričná hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu 5. Strukoviny Biologické vlastnosti a požiadavky na živiny, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých strukovín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu 6. Okopaniny Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých okopanín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, uskladňovanie a faktory vplývajúce na kvalitu 7. Olejniny a jednoročné miešanky Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých olejnín, nutrično-dietetická hodnota, spracovanie a využitie ich biologického produktu. Rozdelenie a charakteristika jednoročných miešaniek, zásady zostavovania, nutričná hodnota produktu a jeho hospodárske využitie. 8. Viacročné krmoviny Charakteristika, ďatelinoviny a trávy, biologické vlastnosti a požiadavky na pestovanie, nutrično-dietetická hodnota, spôsoby konzervovania, 9. Trvalé trávne porasty Botanický popis, charakteristika, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický, krajinotvorný a vodohospodársky význam, hospodárske využitie kosením. Význam a vplyv pasenia na zviera a porast, organizácia pasenia. 10. Konzervovanie krmív – silážovanie Hlavné podmienky pre výrobu kvalitných konzervovaných krmív, technologické procesy a ich vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele konzervovaných krmív, nutričná dietetická hodnota, rôzne druhy konzervačných prípravkov, vhodnosť ich použitia a ich vplyv na fermentačné procesy a kvalitu konzervovaných krmív, straty pri silážovaní a možnosti znižovania strát 11. Konzervovanie krmív – sušenie, LKS, CCM, ALCALAGE) Technológia a jej vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele živín konzervovaného krmiva, nutričná a dietetická hodnota, straty pri sušení a možnosti znižovania strát. Technologický postup (LKS, CCM, ALCALAGE), nutričná hodnota produktu, výhody a nevýhody. 12. Jedovaté rastliny Popis, biológia, botanická charakteristika, výskyt v prostredí, druhy významné v krmovinárstve, obsahovo účinné látky, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov 13. Jedovaté rastliny Charakteristika toxických látok, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov Sylabus praktických cvičení: 1. Základné krmovinárske pojmy, používané analytické metódy hodnotenia kvality v krmovinárstve - pravidlá bezpečnosti pri práci, organizačné pokyny - obsah a náplň krmovinárstva - metódy štúdií v pedológii, rozbor pôdy 2. Chemické stanovenie základných živín v pôde - stanovenie pôdneho pH, jeho význam pre rastlinu a vplyv na využitie jednotlivých živín - stanovenie pôdnych uhličitanov, ich význam pre rastlinu a vplyv na vznik jednotlivých živín - stanovenie dusíka, jeho význam pre rastlinu v procese tvorby živín 3. Štúdium rastlinného tela - skladba rastlinného tela, mikroskopické sledovanie štruktúr rastlinnej bunky - faktory vplývajúce na chemické zloženie a stavbu rastlinného tela - význam makro a mikroprvkov v rastlinnej výrobe a metódy ich stanovenia 4. Mikroskopické sledovanie povrchových časti rastlinného tela- trichómy 5. Mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách, hľuzách a plodoch rastlín 6. Obilniny - makroskopické poznávanie obilnín - úprava obilnín pre mikroskopické sledovanie - charakteristické mikroskopické znaky obiliek najvýznamnejších obilnín - priebežný kontrolný test 7. Strukoviny - význam vo výžive ľudí a zvierat - makroskopické poznávanie - príprava vzoriek na mikroskopické pozorovanie - pozorovanie hlavných mikroskopických znakov 8. Olejniny - význam vo výžive ľudí a zvierat - makroskopické poznávanie - príprava vzoriek na mikroskopické pozorovanie - pozorovanie hlavných mikroskopických znakov 9. Okopaniny - makroskopické a mikroskopické poznávanie - mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách krmovín 10. Konzervovanie krmív silážovaním - technológia silážovania a jej vplyv na kvalitatívne ukazovatele siláže – videofilm - stanovenie pH - organileptické hodnotenie siláže 11. Botanický rozbor sena - význam a krmovinárske hodnotenie slamy - krmovinárske hodnotenie sena - priebežná kontrola 12. Jedovaté rastliny - metódy stanovenia špecificky účinných látok - dôkaz šťaveľanov v rastlinnej bunke, vplyv šťaveľanov na živočíšny organizmus - dôkaz rôznych foriem uhličitanov, význam pre živočíšny organizmus - priebežný kontrolný test 13. Pestovanie krmovín v jednotlivých výrobných oblastiach - optimálne vegetačné štádiá pre zberovú zrelosť pestovaných krmív - jednotlivé druhy krmív špecifické pre danú výrobnú oblasť - zápočet |