Prednášky: 1. Mikrobiologické kritériá potravinovej bezpečnosti - platná potravinová legislatíva. Stručná charakteristika mikrobiálnych foriem v potravinách. 2. Rozdelenie mikroorganizmov z pohľadu hygienického, zdravotného a technologického. Ochorenia z potravín - rozdelenie a stručná charakteristika. 3. Zdroje mikrobiálnej kontaminácie potravín. 4. Vplyv teploty, aktivity vody, osmotického tlaku a pH na zloženie a početné zastúpenie mikroorganizmov v potravinách. 5. Enzymatická činnosť mikroorganizmov a mikrobiálne znehodnotenie potravín. 6. Vplyv oxidačno-redukčného potenciálu a žiarenia na mikrobiálnu asociáciu potravín. Fázy rastu mikrobiálnej kultúry. 7. Vzájomné vzťahy mikroorganizmov v potravinách. 8. Spôsoby ochrany potravín pred mikrobiálnym znehodnotením - fyzikálne metódy. 9. Chemické a biologické metódy ochrany potravín pred mikrobiálnym znehodnotením. 10. Čisté potravinárske kultúry používané pri výrobe fermentovaných potravín - bakteriálne rody Lactobacillus a Leuconostoc. 11. Enterohemoragický sérotyp E. coli O157 a imunomagnetická separácia. Dôkaz prítomnosti baktérií Enterobacter (Cronobacter) sakazakii v mlieku a mliečnych výrobkoch. 12. Rezistencia mikroorganizmov na antibiotiká a metódy jej detekcie. Metóda PCR. 13. Detekcia a stanovenie počtu termofilných enteropatogénnych kampylobakterov vo vzorkách potravín. Cvičenia: 1. Bezpečnosť práce v mikrobiologickom laboratóriu. Odber a príprava vzoriek potravín na mikrobiologické skúšanie. 2. Priestorové usporiadanie, zariadenie a prístrojové vybavenie mikrobiologického laboratória. 3. Príprava, zloženie a rozdelenie živných pôd používaných pri mikrobiologickom skúšaní vzoriek potravín. 4. Príprava základnej suspenzie, desaťnásobných riedení vzoriek potravín a spôsoby ich inokulácie. 5. Výpočet a interpretácia výsledkov kvantitatívneho mikrobiologického vyšetrenia vzoriek potravín. 6. Stanovenie celkového počtu aeróbnych mikroorganizmov a počtu β-glukuronidázo-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín. 7. Stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín (platňová a skúmavková metóda). 8. Stanovenie počtu počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín a metódy detekcie stafylokokových enterotoxínov. 9. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín. 10. Dôkaz prítomnosti patogénnych baktérií z rodu Salmonella vo vzorkách potravín. 11. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín. CAMP test. 12. Screeningové metódy detekcie rezíduí inhibičných látok vo vzorkách potravín. Náhrady chýbajúcich cvičení. 13. Samoštúdium. Zápočtový test. |