PREDNÁŠKY: 1. Výživa a zdravie zvierat. Výživa a režim kŕmenia ako ukazovateľ limitujúci úroveň produkcie, kvalitu a nezávadnosť potravín. Nutričné podmienene ochorenia dojníc - príčiny a následky. 2. Antinutričné látky v krmivách - zdroje a mechanizmus účinku. Taníny, saponíny a látky vyvolávajúce tympániu prežúvavcov. 3. Mykotoxíny a pôsobenie plesni a ich toxínov v krmivách. Stratégia a taktika pri riešení mykotoxikóz. 4. Špecifický účinné latky (nutričné antibiotika, stimulátory rastu hormóny, konzervačné) - uplatnenie, zásady použitia, veterinárna kontrola. 5. Spôsob úpravy a ošetrenia jadrových krmív, - dietetický a nutričný vplyv na využitie sacharidov a bielkovín pri trávení zvierat. 6. Kvalita objemových krmiva - metódy testovania nutričnej a dietetickej hodnoty. Spôsoby ošetrenia a konzervovania objemových krmív a ich vplyv na produkciu, zdravie a ekonomika chovu. Vplyv vegetačnej fázy zberu na obsah a stráviteľnosť živín. 7. Bachorová fermentácia a utilizácia sacharidov – nutričné, produkčné a zdravotné aspekty. 8. Nutričné predpoklady prejavu acidifikacie bachora - produkčné následky a zásady nutričnej prevencie. Syndróm acidóza - laminitída, mechanizmus vzniku a nutričná prevencia. Manipulácia a riadenie ruminálnej fermentácie v bachore. 9.Príjem krmiva u hospodárskych zvierat, nutričné a fyziologické činitele regulácie. Pasáž a štruktúra krmiva - vrstvenie a vyprázdňovanie ruminálneho obsahu. 10. Nutričné, produkčné a zdravotne aspekty trávenia a utilizácie bielkovín a NPN. Metabolické procesy transformácie dusíkatých látok u prežúvavcov. Bachorovo degradovateľné a bachorovo nedegradovateľné bielkoviny – vplyv na produkciu a zdravie. 11. Bachorová transformácia tukov u prežúvavcov - nutričné, produkčné a zdravotné aspekty trávenia, utilizácie, transportu a metabolického využitia z KD u prežúvavcov. 12.Energetický metabolizmus – metabolická transformácia živín a energie. Hormonálna regulácia metabolizmu - metabolická fáza pozitívnej a negatívnej energetickej bilancie. 13. Nutričné predpoklady, metabolická záťaž a nutričná prevencia vzniku syndrómu lipomobilizácie a tukovej infiltrácie pečene. SK CVIČENIA 1.Režim kŕmenia a poruchy zdravia - malnutrícia a jej vplyv na zdravie hospodárskych zvierat. Hodnotenie zdravotnej nezávadnosti krmív pre hospodárske zvieratá. Cielený a preventívny dietetický rozbor - účel a spôsoby hodnotenia - závery 2. Antinutričné látky v krmivách - Inhibítory proteáz a lektíny - výskyt, mechanizmus účinku a nutričná prevencia. 3. Dusičnany a dusitany v krmivách - výskyt, mechanizmus účinku a nutričná prevencia. Látky ovplyvňujúce využiteľnosť a účinok minerálnych látok a vitamínov - výskyt, mechanizmus účinku a nutričná prevencia. 4.Špecifický účinné latky (enzýmy, antioxidanty, aniónové soli, latky poskytujúce energiu.) - uplatnenie, zásady použitia, veterinárna kontrola. 5. Vplyv tepelného ošetrenia krmív na metabolickú transformáciu a vyžitie bielkovín a sacharidov – možnosti analytického stanovenia a hodnotenia. 6. Analytické hodnotenie kvality a nezávadnosti konzervovaných krmív. Hodnotenie kvality, nutričnej a dietetickej hodnoty silážovaných krmív- vplyv na zdravie a produkciu prežúvavcov. 7.Diagnostika energetického metabolizmu v bachore a jeho hodnotenie. Dietetické a nutričné ovplyvnenie energetického metabolizmu bachora. 8. Nutričné predpoklady vzniku bachorovej alkalózy a syndrómu senného brucha, následky a nutričná prevencia. Nutričné predpoklady vzniku preplnenia knihy a dislokácie slezu, následky a nutričná prevencia. 9.Spôsoby analytického hodnotenie kvality bielkovín, sacharidov a tukov v krmivách a TMR. Výživárske a agronomické hodnotenie kvality bielkovinových a sacharidových objemových krmív. 10.Hodnotenie proteínovo-energetického vzťahu KD pre bachorový metabo1izmus z hľadiska nutričného a zdravotného ovplyvnenia metabolizmu dusíkatých látok v bachore. Činitele ovplyvňujúce prechod bachorovo nedegradovateľných bielkovín a škrobu. 11. Zásady riadenia výživy s pridávaním tuku do kŕmnych dávok. Hodnotenie kŕmnej dávky z hľadiska nutričného a zdravotného ovplyvnenia trávenia tukov u prežúvavcov. 12. Homeostáza a homeoréza. Rozdelenie metabolizovateľných živín pre fázu gravidity a laktácie hospodárskych zvierat. Vplyv proteínovo-energetického vzťahu KD pre bachorový metabo1izmus (diagnostika). 13. Nutričné predpoklady, patogenéza vzniku zvýšenej ketogenézy a nutričná prevencia ketózy dojníc. |