Sylabus prednášok: 1. Úvod do problematiky. Živiny v krmivách, ich rozdelenie a zdroje. 2. Trávenie a metabolizmus – tráviaci trakt mäsožravcov, špecifiká trávenia mäsožravcov, tráviace enzýmy, produkty trávenia a fermentácie živín 3. Voda, význam vody, potreba a zdroje vody, kvalita vody 4. Dusíkaté látky, bielkoviny, nebielkovinové dusíkaté látky. Biologická hodnota bielkovín, trávenie a metabolizmus bielkovín, význam vo výžive zvierat 5. Tuky, rozdelenie, trávenie a metabolizmus, význam vo výžive zvierat, esenciálne mastné kyseliny, polynenasýtené mastné kyseliny 6. Sacharidy, rozdelenie, trávenie a metabolizmus sacharidov, úloha a zdroje vlákniny, význam vo výžive zvierat 7. Minerálne látky, rozdelenie. Makroelementy, trávenie a metabolizmus, vzájomná interakcia makroelementov, význam vo výžive zvierat. 8. Mikroelementy, trávenie, metabolizmus, vzájomná interakcia mikroelementov vo výžive zvierat. 9. Vitamíny, rozdelenie. Lipofilné vitamíny, zdroje, využitie z prirodzených kŕmnych zdrojov, význam vo výžive zvierat. 10. Hydrofilné vitamíny, zdroje, využitie, význam vo výžive zvierat, antivitamíny 11. Bioenergetika, rozdelenie energie v organizme, kalorimetria, obsah energie v krmivách 12. Krmivá pre psov, všeobecná charakteristika, delenie, komerčne vyrábané krmivá – úvod, charakteristika, typy krmív 13. Označovanie krmív, povinné údaje na etikete, výber kŕmnych komponentov, aditíva, ochranné látky, kontaminanty, problémy spojené s používaním doma pripravovaných diét (živiny, kŕmne komponenty), bezpečnosť krmív Sylabus cvičení: 1. Vzorkovanie krmív, odosielanie vzoriek na laboratórne vyšetrenie, príjem a úprava vzoriek v laboratóriu, príprava vzoriek pre chemickú analýzu krmív (suché krmivá, vlhké krmivá), bezpečnosť pri práci v laboratóriu, podmienky pre udelenie zápočtu 2. Chemická analýza krmív: Stanovenie sušiny a vlhkosti v krmivách pre psov, význam stanovenia, Analýza: stanovenie sušiny v suchých krmivách a konzervách pre psov, laboratórna sušina, pôvodná sušina, absolútna sušina, výpočty, hodnotenie výsledkov 3. Chemická analýza krmív: Stanovenie popolovín v krmivách pre psov, význam stanovenia, Analýza: príprava krmív na mineralizáciu, mineralizácia vzoriek, výpočet obsahu popolovín vo vzorkách predsušených a nepredsušených, hodnotenie výsledkov 4. Chemická analýza krmív: Stanovenie dusíkatých látok (metóda podľa Kjeldahla), bielkovín a nebielkovinových dusíkatých látok, stanovenie aminokyselín, biologická hodnota bielkovín, význam, Analýza: mineralizácia, destilácia a titrácia vzoriek krmív pre psov, výpočet dusíkatých látok, výpočet hrubého proteínu, hodnotenie výsledkov 5. Chemická analýza krmív: Stanovenie hrubého tuku (metóda podľa Soxhleta), význam stanovenia, Analýza: stanovenie hrubého tuku vo vzorkách krmív pre psov, výpočet, hodnotenie výsledkov 6. Chemická analýza krmív: Stanovenie hrubej vlákniny, význam stanovenia Analýza: stanovenie hrubej vlákniny vo vzorkách krmív pre psov (kyslá hydrolýza, alkalická hydrolýza, sušenie, spaľovanie), výpočet, hodnotenie výsledkov 7. Chemická analýza krmív: Stanovenie bezdusíkatých látok výťažkových, význam, výpočet bezdusíkatých látok výťažkových vo vzorkách krmív pre psov, priebežná kontrola štúdia 8. Stráviteľnosť krmív, význam, metódy stanovenia stráviteľnosti krmív: biologické metódy – konvenčná a indikátorová metóda, výpočet koeficientov stráviteľnosti 9. Energetické hodnotenie krmív, hrubá energia, stráviteľná energia, metabolizovateľná energia, netto energia, straty energie, regresné rovnice, výpočet energie analyzovaných krmív 10. Rozdelenie krmív, krmivá používané vo výžive mäsožravcov, výživná hodnota a makroskopická charakteristika a identifikácia vzoriek kŕmnych komponentov používaných v diétach pre mäsožravcov 11. Komerčne vyrábané krmivá, označovanie krmív, hodnotenie údajov na etiketách, krmivá kompletné, krmivá doplnkové, prezentácia semestrálnych prác 12. Doplnkové krmivá pre psov, priebežná kontrola 13. Špecificky účinné látky používané vo výžive psov, zápočet |