Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 - Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach. V prípade vynechania viac ako jedného cvičenia, je študent povinný si cvičenie nahradiť formou referátu s témou vynechaného cvičenia. Z cvičení je potrebné vypracovať a odovzdať protokoly. Ďalšou podmienkou je prezentácia semestrálnej práce v závere semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie písomného testu (získanie minimálne nadpolovičnej väčšiny celkového počtu bodov; minimálne 51 %). | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent absolvovaním tohto predmetu získa základné vedomosti z oblasti technológie úprav kŕmnych komponentov pre výrobu krmív pre psov, ako aj technológie výroby kŕmnych zmesí pre psov. Po úspešnom ukončení štúdia tohto predmetu bude mať študent teoretické vedomosti o jednotlivých metódach mechanickej a tepelnej úpravy kŕmnych komponentov a o metódach konzervovania krmív nízkymi teplotami. Taktiež vedomosti o vplyve týchto metód na kvalitu krmív, na ich nutričné a dietetické vlastnosti. Získa vedomosti o technologických zariadeniach používaných pri jednotlivých technologických postupoch. Ďalej získa vedomosti o technologickom postupe výroby suchých, polosuchých a konzervovaných kŕmnych zmesí pre psov. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Študenti sa v priebehu praktických cvičení oboznámia s kŕmnymi komponentami (živočíšneho a rastlinného pôvodu) a doplnkovými látkami používanými na výrobu krmív pre psov, oboznámia sa s cieľmi úpravy krmív, používanými metódami úpravy kŕmnych komponentov (mechanické, tepelné - vysoké a nízke teploty) a zariadeniami používanými pri týchto technologických postupoch, technologickými postupmi pri výrobe suchých, polovlhkých a konzervovaných krmív pre psov, faktormi ovplyvňujúcimi ich výrobu a spôsobmi kontroly kvality výroby priemyselne vyrábaných krmív pre psov. |
|
Sylabus predmetu | |
1. Úvod do problematiky predmetu; poučenie o predmete a bezpečnosti práce. 2. Suroviny pre výrobu priemyselných krmív pre psov – suroviny živočíšneho pôvodu 3. Suroviny pre výrobu priemyselných krmív pre psov – suroviny rastlinného pôvodu 4. Kŕmne doplnkové látky 5. Metódy úpravy kŕmnych komponentov - význam úpravy krmív 6. Mechanické úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 7. Tepelné úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá – tepelné úpravy pri vyšších teplotách (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 8. Tepelné úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá – tepelné úpravy pri nižších teplotách (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 9. Rozdelenie priemyselne vyrábaných krmív pre psov 10. Technológia výroby suchých krmív pre psov (charakteristika výrobného procesu, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 11. Technológia výroby polovlhkých a vlhkých krmív pre psov (charakteristika výrobného procesu, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 12. Zmyslové hodnotenie krmív 13. Kontrola kvality výroby priemyselne vyrábaných krmív pre psov; prezentácia semestrálnych prác |
|
Odporúčaná literatúra | |
Marcin A., Hreško Šamudovská A, Naď Pavel. Priemyselné krmivá a diéty pre psov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2021, 83 s., ISBN 978-80-8077-736-4. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Obsahová prerekvizita: Podmieňujúce: KaVDCHZv/VaDP1 Kdf/08 - Výživa a dietetika psov Priebežné hodnotenie: Priebežné hodnotenie je vykonané prostredníctvom písomného testu. Pre jeho úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne nadpolovičnú väčšinu celkového počtu bodov, minimálne 51 %. Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach. V prípade vynechania viac ako jedného cvičenia, je študent povinný si cvičenie nahradiť formou referátu s témou vynechaného cvičenia. Z cvičení je potrebné vypracovať a odovzdať protokoly. Ďalšou podmienkou je prezentácia semestrálnej práce v závere semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie písomného testu (získanie minimálne nadpolovičnej väčšiny celkového počtu bodov; minimálne 51 %). Záverečné hodnotenie: Záverečné hodnotenie je vykonané prostredníctvom písomnej skúšky.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
POZNÁMKA | |
Výučba predmetu prebieha v zimnom semestri. |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 41 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
34.15 | 26.83 | 14.63 | 19.51 | 4.88 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Peter Lazár, PhD. |