Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Priebežné hodnotenie počas semestra vo forme zápočtového testu, pre ktorého úspešné absolvovanie je potrebné dosiahnuť minimálne 51 % a predmet je ukončený skúškou. | |
Výsledky vzdelávania | |
Osvojené znalosti z oblasti hygieny a spracovania mäsa, hygieny a výroby mäsových výrobkov, laboratórnej diagnostiky kvality mäsa a mäsových výrobkov |
|
Stručná osnova predmetu | |
Stručná osnova predmetu: . Nákup jednot. druhov zvierat. Klasifikácia jatočných zvierat Vet. vyšetrenie jat. zv. pred zabitím. Jatočné opracovanie zvierat - ošetrenie pred zabitím. Vet. hyg. prehliadka jednotlivých druhov zvierat. Delenie a úprava mäsa, trhové druhy mäsa. Definícia mäsa, zloženie a vlastnosti mäsa. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa. Postmortálne zmeny v mäse kvalitatívne odchýlky, zrenie mäsa - rozkladné zmeny v mäse ich hodnotenie, Chladenie, zmrazenie a rozmrazovanie mäsa Technológia solenia mäsa a väznosť mäsa, mäsové konzervy a polokonzervy, balenie mäsa, obalové materiály a označovanie mäsa, prídavné a technologické pomocné látky v mäsovej výrobe, mäsové výrobky - základné požiadavky, technológia výroby a technologické zariadenia v mäsovej výrobe. Uplatňovanie systému GMP a HACCP v mäsovej výrobe |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1. Chemické zloženie mäsa. 2. Charakteristika vlastností mäsa jednotlivých druhov zv. 3. Biologická, nutričná a energetická hodnota mäsa . 4. Biologická, nutričná a energetická hodnota jedlých vedľajších jatočných produktov 5. Kvalita mäsa 6. PSE mäso – etiológia, diagnostika a spracovanie . 7. DFD mäso - etiológia, výskyt, spracovanie . 8. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa - genetika, druh zv., plemeno, pohlavia, vek, spôsob chovu. 9. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa - vplyv výživy, špecificky účinných látok, cudzorodých látok, ochorení 10. Postmortálne vplyvy na akosť mäsa. 11. Rozkladné zmeny v mäse a ich hodnotenie . 12. Klasifikácia jatočného hovädzieho dobytka a zatrieďovanie jatočné upravených tiel Hd a oviec. Klasifikácia jatočných ošípaných a zatrieďovanie jatočné upravených tiel ošípaných 13. Mäso jatočných zvierat, vymedzenie pojmov, označovanie mäsa, delenie a úprava mäsa |
|
Odporúčaná literatúra | |
Literatúra: L. Steinhauser a kol., Produkce masa, Vydavatelství Last, 2000, Ladislav Steinhauser a kol. Hygiena a technológie masa, Vydavatelství Last, 1995., Potravinový kódex SR, Aktuálne zákoný a iné súvisiace právne predpisy. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Priebežné hodnotenie: počas semestra formou testov Podmienky na absolvovanie predmetu: Priebežné hodnotenie počas semestra vo forme zápočtového testu, pre ktorého úspešné absolvovanie je potrebné dosiahnuť minimálne 51 % a predmet je ukončený skúškou. Záverečné hodnotenie: zápočet
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 3 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |