Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU | |
1. Zložky mlieka, rozdelenie, vlastnosti, technologický význam a výživová hodnota 2. Legislatívne požiadavky na mlieko a mliečne výrobky v Európskej únií a na Slovensku - základná legislatíva 3. Čistenie a dezinfekcia v mliekarenskom priemysle 4. Spôsoby tepelného ošetrenia mlieka, zloženie a činnosť doskového pastéra, základné zariadenia mliekarenskej technológie – princípy a význam ich použitia 5. Čisté mliekarenské kultúry, rozdelenie, popis a použitie v technologickom mliekarskom procese 6. Technológia výroby konzumného mlieka - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby konzumného mlieka | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Absolvovanie prednášok a praktických cvičení, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie min. 51 % v zápočtovom teste v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent predmetu získa znalosti o technológii získavania, ošetrenia a uchovávania surového mlieka v prvovýrobe a technológii spracovania mlieka. Študent sa oboznámi s vlastnosťami surového mlieka a rôznych faktorov vplývajúcich na zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka. Získa znalosti a zručnosti súvisiace s kontrolou kvality a laboratórnej diagnostiky mlieka podľa platnej Európskej a Slovenskej legislatívy. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Význam mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive ľudí. Hygiena prvovýroby mlieka. Legislatívne požiadavky na mlieko. Zloženie, senzorické, fyzikálno-chemické a technologické vlastnosti mlieka. Základné technológie pri výrobe a spracovaní mlieka. Laboratórna diagnostika mlieka. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky: 1. Mliekarenstvo na Slovensku - história, produkcia a spotreba. 2. Význam mlieka vo výžive človeka. 3. Tvorba mlieka a syntéza jeho základných zložiek. 4. Zloženie mlieka. 5. Vlastnosti mlieka. 6. Faktory ovplyvňujúce senzorické vlastnosti mlieka a zložky mlieka. 7. Faktory ovplyvňujúce fyzikálne a chemické vlastnosti mlieka. 8. Cudzorodé látky v mlieku. 9. Mikrobiológia mlieka a faktory ovplyvňujúce mikrobiológiu mlieka. 10. Riziká z mlieka. 11. Vplyv mastitíd na kvalitatívne a kvantitatívne vlastnosti mlieka – riziká pri spracovaní. 12. Hygiena prvovýroby mlieka. 13. Správna výrobná a hygienická prax v prvovýrobe mlieka, HACCP, vysledovateľnosť. Cvičenia: 1. Úvod do praktických cvičení. Bezpečnosť pri práci v laboratóriu. Kontrola hygieny a technológie získavania mlieka, druhy kontroly, odber vzoriek mlieka na laboratórne vyšetrenie. 2. Stanovenie fyzikálnych a chemických vlastností mlieka – inštrumentálne metódy. 3. Stanovenie kyslosti mlieka a mernej hmotnosti mlieka. 4. Stanovenie obsahu a kvality mliečneho tuku. Stanovenie obsahu sušiny mlieka. 5. Stanovenie obsahu a kvality bielkovín v mlieku. 6. Senzorické vyšetrenie kravského mlieka. Dôkaz porušenia mlieka a mliečnych výrobkov. 7. Dôkaz tepelného ošetrenia mlieka (pasterizácia). 8. Inhibičné látky v mlieku. 9. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka. 10. Kontrola hygieny a sanitácie pri výrobe a spracovaní mlieka. 11. Vyšetrenie mlieka od kráv so zápalom mliečnej žľazy. 12. Výjazdové praktické cvičenie - prvovýroba mlieka a úvod do mliekarenskej technológie. 13. Zápočtový test a udeľovanie zápočtov |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Burdová, Oľga. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. 1. vyd. Košice : VIENALA, 2001. 342 s. ISBN 80-88985-58-7. 2. Keresteš, Ján. Mlieko vo výžive ľudí. 1. vyd. Bratislava : Cad Press, 2016. 649 s. ISBN 978-80-88969-72-3. 3. Dudriková, Eva - Pažáková, Janka. Návody na praktické cvičenia z mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2013. 220 s. ISBN 978-80-8077-380-9. 4. Dudriková, Eva et al. Technológia výroby, Bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2014. 307 s. ISBN 978-80-8077-447-9. 5. SEMJON, Boris a MARCINČÁKOVÁ, Dana. Laboratórne vyšetrovacie metódy pre stanovenie kvality a zdravotnej bezpečnosti mlieka : Učebné texty pre magisterský študijný program Trh a kvalita potravín. 1. vyd. Košice : UVLF, 2022. 161 s. ISBN 978-80-8077-748-7. 6. MAĽOVÁ, Jana - SEMJON, Boris. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov, TECHNOLOGICKÉ POSTUPY VÝROBY. 1. vyd. Košice : UVLF, 2021. 122 s. ISBN 978-80-8077-735-7. 7. Konsolidované verzie smerníc Európskej Únie a národnej legislatívy zaoberajúcej sa mliekom a mliečnymi výrobkami |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Úspešnosť v zápočtovom teste v zmysle požiadaviek podľa schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok (získanie minimálne 51 %). Podmienky na absolvovanie predmetu: Absolvovanie prednášok a praktických cvičení, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie min. 51 % v zápočtovom teste v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. Záverečné hodnotenie: Získanie zápočtu v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
POZNÁMKA | |
žiadne |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 3 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Dátum poslednej zmeny: 07.02.2023 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |