PREDNÁŠKY 1. Lipidy, rozdelenie, Acylglyceroly, ich fyzikálne, chemické a organoleptické vlastnosti, Vosky. 2. Zložené lipidy, polárne lipidy, lipoidy a ďalšie v tukoch rozpustné látky. 3. Intravitálne vplyvy na tukové tkanivo a zdroje živočíšnych tukov. 4. Spôsoby získavania tukov z tukového tkaniva. 5. Hygienické požiadavky na výrobu živočíšnych tukov, trhové druhy živočíšnych tukov. 6. Mliečny tuk, získavanie a zloženie. 7. Zdroje rastlinných tukov a požiadavky na rastlinné tuky. 8. Spôsoby získavania rastlinných tukov. 9. Hydrolytické zmeny tukov v závislosti od vplyvov podmienok ich výroby a skladovania. 10. Oxidačné zmeny tukov v závislosti od vplyvov podmienok ich výroby a skladovania. 11. Ochrana tukov počas výroby a skladovania. 12. Antioxidanty v tukoch. 13. Význam tukov vo výžive ľudí. PRAKTICKÉ CVIČENIA 1. Soxhletova metóda stanovenia množstva tuku v potravinách živočíšneho pôvodu. 2. Butyrometrická a Ankon metóda stanovenia množstva tuku. 3. Stanovenie rozpustnosti a teploty topenia tukov. 4. Stanovenie tiobarbiturového čísla tukov. 5. Stanovenie jódového čísla tukov. 6. Stanovenie čísla zmydelnenia tukov. 7. Dôkaz nenasýtenosti rastlinných olejov 8. Označovanie tukov a posúdenie organoleptických vlastností. 9. Stanovenie čísla kyslosti tukov. 10. Stanovenie peroxidového čísla tukov. 11. Dôkaz epihydrínaldehydu. Vyšetrenie margarínov. 12. Stanovenie antioxidantov. 13. Význam n-3/n-6 mastných kyselín |