Technologické zariadenia a gastronomická úprava potravín
Študijný program: trh a kvalita potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaHTP/TZaGÚP TaKPef3/22 Skratka: TZaGÚP TaKPef3
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaHTP/TZaGÚP TaKPef3/22 Skratka: TZaGÚP TaKPef3
- Kredity: 3
- Ukončenie: Zápočet a skúška
- Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
- Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na základe získaného počtu bodov za písomnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A - FX | |
Výsledky vzdelávania | |
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o technologických zariadeniach používaných v gastronómii. Získajú základné informácie o fyzikálnych, biochemických a chemických procesoch prebiehajúcich počas spracovania potravín. Získajú informácie o vplyve jednotlivých spôsobov tepelných úprav na bezpečnosť a kvalitu pripravovaných potravín. Získajú tiež informácie o výhodách a nevýhodách konzumácie surových potravín. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Súčasnosť a trendy v gastronómii. Základné druhy potravín a ich použitie v gastronómii. Technika a zariadenia používané v gastronómii. Tepelná úprava potravín. Zmeny prebiehajúce v potravinách počas tepelnej úpravy |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1. Gastronomická úprava potravín a základná terminológia. 2. Predbežná úprava mechanická, biochemická, zmeny počas predbežnej úpravy potravín. 3. Tepelná úprava potravín 1 varenie, dusenie, pečenie, grilovanie, smaženie. 4. Tepelná úprava potravín 2 praženie, údenie, extrudácia, mikrovlnový ohrev. 6. Zmeny prebiehajúce v potravinách počas tepelnej úpravy. 7. Použitie nízkych teplôt v gastronómii a príprava pokrmov 8. Výhody a rizika konzumácie surových potravín Sylabus cvičení: 1. Základná terminológia a technologické procesy v gastronómii 2. Seminár zameraný na úpravu surovín v gastronómii 3. Návšteva gastronomickej prevádzky a praktická ukážka práce v gastronomickom zariadení 4. Seminár zameraný na techniku a zariadenia používané v gastronómii 5. Metoda Sous-vide využívaná pri tepelnom opracovaní hovädzieho mäsa 6. Tepelná úprava mäsa v gastronómii |
|
Odporúčaná literatúra | |
Habánová, M., Habán, M. Úprava potravín a stravovanie. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2016, 222 s., ISBN 978-80-552-1585-3. Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 4. 2009. 96 s., ISBN 978-80-7373-066-6. Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 5. 2009. 144 s., ISBN 978-80-7373-026-0. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: V priebehu semestra nie sú žiadne priebežne skúšky alebo testy. Uprednostňuje sa diskusia a vyhodnocovanie praktických zručností počas praktických cvičení. Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na základe získaného počtu bodov za písomnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A - FX Záverečné hodnotenie: Skúška písomnou formou. Na základe získaného počtu bodov za písomnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A - FX. Minimálne množstvo preukázaných vedomostí pre úspešne zvládnutie skúšky je viac ako 51 %.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |