Prednášky: 1. Poslanie, náplň a cieľ disciplíny. Rozdelenie živín, ich biologický význam a zastúpenie v krmivách. Voda, význam, zdroje a potreba vo výžive zvierat. 2. Dusíkaté látky, rozdelenie, zdroje, biologická hodnota bielkovín, limitujúce aminokyseliny. Trávenie, absorpcia bielkovín u monogastrických zvierat. Metabolická transformácia aminokyselín vo vzťahu k produkcii a exkrécii dusíka u monogastrických zvierat. 3. Dusíkaté látky a ich bachorová transformácia. Degradácia N - látok a syntéza mikrobiálnej bielkoviny v bachore. By–pass bielkoviny a ich úloha vo výžive polygastrických zvierat. Metabolizovateľné aminokyseliny u prežúvavcov. Zdroje a zásady využitia syntetických foriem dusíka vo výžive polygastrických zvierat. 4. Sacharidy, rozdelenie, zdroje a význam vo výžive zvierat. Nutričná fyziológia trávenia a metabolizmu sacharidov u polygastrických a monogastrických zvierat. Úloha vláknitých a nevláknitých sacharidov vo výžive monogastrických a polygastrických zvierat. 5. Lipidy, rozdelenie, zdroje a význam vo výžive zvierat. Nutričná fyziológia trávenia a metabolizmu tukov u polygastrických a monogastrických zvierat. Esenciálne mastné kyseliny a ich význam vo výžive zvierat. 6. Stráviteľnosť živín v krmivách. Činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť a exkréciu živín u polygastrických a monogastrických zvierat. 7. Minerálne látky, rozdelenie, interakčné vzťahy. Makroprvky, zdroje a význam vo výžive zvierat. 8. Mikroelementy, zdroje a význam vo výžive zvierat ; bioplexy a ich využitie vo výžive zvierat. 9. Vitamíny rozpustné v tukoch a vo vode, zdroje a význam vo výžive zvierat. 10. Krmivársky zákon, úradná kontrola. Legislatíva v oblasti krmív. Krmivárska terminológia. 11. Krmivá, rozdelenie, klasifikácia, hodnotenie, charakteristika, typické znaky krmív. 12. Objemové krmivá; rozdelenie, charakteristika, nutričná hodnota, využitie vo výžive zvierat. 13. Jadrové krmivá; rozdelenie, charakteristika, nutričná hodnota, využitie vo výžive zvierat. Cvičenia: 1. Nariadenie komisie (ES) č. 152/2009. Odber vzoriek, zápis, príjem, registrácia a úprava vzoriek v laboratóriu. Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. 2. Metódy analýz na kontrolu nutričného zloženia krmív. Stanovenie obsahu sušiny , pôvodná, laboratórna a absolútna sušina, výpočty. 3. Stanovenie, výpočet a hodnotenie dusíkatých látok v krmivách. Stanovenie bielkovín v krmivách - Barnsteinová metóda. 4. Stanovenie tukov a olejov – hrubého tuku – éterického extraktu, princíp, výpočty. 5. Stanovenie vlákniny v krmivách – hrubá vláknina, ADV, NDV; princíp, výpočty. 6. Stanovenie a hodnotenie popolovín a v HCl nerozpustného popola v krmivách, výpočty; Výpočet obsahu organickej hmoty v krmivách. Hodnotenie obsahu sacharidov v krmivách - výpočet obsahu nevláknitých sacharidov (NVS) a bezdusíkatých látok výťažkových (BNLV) v krmivách. 7. Stanovenie stráviteľnosti krmív, biologické metódy bilančná (priama a nepriama) a indikátorová metóda hodnotenia stráviteľnosti. Výpočet stráviteľnosti živín v krmivách a kŕmnych dávkach pomocou koeficientov stráviteľnosti. Určovanie všetkých stráviteľných živín v krmivách. 8. Stanovenie a výpočet bachorovej degradovateľnosti bielkovín – in sacco. Energetické hodnotenie krmív u prežúvavcov a monogastrických zvierat; výpočty energetickej hodnoty krmív (SE, ME, NE). 9. Vyhodnotenie protokolu nutričnej analýzy jadrových a objemových krmív – prezentácia výsledkov. Zápočtový test. 10. Objemové krmivá - nutričné hodnotenie siláží, výpočet PDI v silážach. 11. Jadrové krmivá – obilniny, strukoviny, olejniny - charakteristika, nutričná hodnota; identifikácia krmív. 12. Priemyselné – krmivá olejárskeho, mlynského, škrobárenského, pivovarského, liehovarského priemyslu; krmivá živočíšneho pôvodu; charakteristika, nutričná hodnota; identifikácia krmív. 13. Počítačové programy, zásady zostavovania kŕmnych dávok pre zvieratá. Zápočty. |