Prednášky 1. Hygiena a technológia potravín – historický vývoj výroby a kontroly potravín, súčasné právne podklady „Úradnej kontroly potravín“. 2. Chemické zloženie mäsa. Charakteristika mäsa jednotlivých druhov zvierat. 3. Nutričná, biologická a energetická hodnota mäsa . Nutričná, biologická, a energetická hodnota jedlých vedľajších jatočných produktov 4. Kvalita mäsa 5. Postmortálne zmeny v mäse, zrenie mäsa. 6. Rozkladné zmeny v mäse ich hodnotenie 7. PSE a DFD mäso výskyt, etiológia, diagnostika, využitie 8-9. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa. 10 -11. Klasifikácie tiel jatočných zvierat 12 -13. Mäso jatočných zvierat, vymedzenie pojmov, označovanie mäsa, delenie a úprava mäsa HD, Su. pre výsek., delenie a úprava mäsa Ov. Ca., teliat a Eq. pre výsek prakt.cvič. Laboratórne vyšetrenie mäsa, pomocné skúšky, rozkladné procesy, tuky |