PREDNÁŠKY 1. Úvod do veterinárskej fyziológie Definícia a história fyziológie. Úrovne organizácie. Homeostáza a homeoréza. Fyziológia, rast a diferenciácia bunky, apoptóza. Funkcia bunkových organel. Bunková membrána, spoje, receptory, transport. Membránový potenciál. Telové tekutiny a ich priestory. Podmienky pre absolvovanie predmetu. 2. Fyziológia krvi Zloženie a funkcia krvi. Hemopoéza. Hemostáza. Regulačné mechanizmy. 3. Základy imunitného systému Vrodená a získaná imunita. Systémy krvných skupín. Lymfatický systém ako súčasť imunity. 4. Úvod do nervového systému Organizácia nervového systému. Neurón, podporné bunky. Akčný potenciál. Všeobecná neurofyziológia. Synaptický prenos. 5. Fyziológia srdca Fyziologické vlastnosti a metabolizmus srdcového svalu. Elektrická aktivita srdca. Mechanická funkcia srdca. Srdcový cyklus. Kardiovaskulárne regulačné mechanizmy. 6. Obehový systém Dynamika a typy krvných obehov, krvný tlak, prúdenie krvi a pulz. Regulačné mechanizmy. Lymfatický systém. 7. Respiračný systém Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Výmena a transport dýchacích plynov. Regulácia dýchania. Obranné mechanizmy. 8. Močový systém Funkcia obličiek. Glomerulárna filtrácia, funkcia tubulárneho aparátu. Regulácia objemu, osmolarity a pH. Regulácia príjmu tekutín a urinácie. 9. Trávenie u monogastrických zvierat Funkčná morfológia tráviaceho systému. Príjem a regulácia príjmu potravy. Tráviace procesy v ústnej dutine, žalúdku, tenkom a hrubom čreve. 10. Pankreas a pečeň Exokrinná funkcia pankreasu. Funkcie pečene. Hepatobiliárna sekrécia. Enterohepatálna cirkulácia žlčových kyselín. Funkcia žlčníka. Regulačné mechanizmy. 11. Trávenie u prežúvavcov Prežúvanie. Motorická činnosť, chemické a mikrobiálne procesy v predžalúdku. Trávenie a vstrebávanie v sleze a črevách. 12. Intermediárny metabolizmus Metabolizmus bielkovín, sacharidov, tukov a vitamínov. Energetický metabolizmus. Absorpčný a postabsorpčný stav. Regulačné mechanizmy. 13. Fyziológia vtákov Funkčné zvláštnosti tráviaceho traktu a dýchacej sústavy vtákov, termoregulácia. Fyziológia rozmnožovania vtákov, oplodnenie, tvorba a kladenie vajec. Regulačné mechanizmy. CVIČENIA 1. Úvodné cvičenie Systém vedenia cvičení, seminárne práce, odporúčaná literatúra a podmienky pre udelenie zápočtu. Zásady bezpečnosti práce. Fixácia a manipulácia so zvieratami. 2. Fyziológia krvi Odber krvi. Získavanie krvnej plazmy a séra. Zhotovenie a farbenie krvného náteru. Dôkaz prítomnosti krvi. Stanovenie hemoglobínu a hematokritu. 3. Fyziológia erytrocytov Sedimentačná rýchlosť, osmotická rezistencia a hemocytolýza erytrocytov. Stanovenie počtu a výpočet hodnôt erytrocytov. 4. Fyziológia leukocytov Stanovenie počtu leukocytov a eozinofilov. Leukogram. Index posunu jadier. Pozorovanie fagocytárnej aktivity neutrofilov. 5. Hemostáza a krvné skupiny Určovanie času zrážania krvi a krvácania. Stanovenie počtu trombocytov u cicavcov. Pozorovanie fibrínových vlákien. Stanovenie parciálneho tromboplastínového času. Krvné skupiny. 6. Riadiace mechanizmy činnosti srdca Vodivý systém srdca, Stanniusove ligatúry. Vplyv teploty, iónov, adrenalínu a dráždenia n. vagu na činnosť srdca. Extrasystola. 7. Elektrofyziológia srdca Základy elektrokardiografie (EKG). Zhotovenie a popis fyziologickej EKG krivky. 8. Vonkajšie prejavy činnosti srdca Sledovanie a hodnotenie pulzu, vznik srdcových oziev, auskultácia a fonografia srdca. Pletyzmografia. (maštaľ) 9. Fyziológia krvného tlaku Meranie krvného tlaku. Vplyv svalovej práce a teploty na krvný tlak. 10. Fyziológia dýchania Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Pneumografia. Typy dýchania. Dýchacie šelesty. Spirometria. Meranie bazálneho metabolizmu. 11. Močový systém Odber moču. Zmyslové, fyzikálne a chemické vyšetrenie moču. Určovanie amylázy v moči. Močový sediment, mikroskopická analýza. Funkčné vyšetrenie obličiek. 12. Fyziológia trávenia Náter slín a jeho hodnotenie. Vyšetrenie pH slín a dôkaz prítomnosti α-amylázy. Sledovanie trávenia škrobu u hydiny, odber krvi a jej vyšetrenie. 13. Fyziológia trávenia Vplyv teploty a pH na aktivitu α-amylázy, dôkaz mucínu v slinách. |