Osnova prednášok: III. semester (2 hod.): 1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Prokaryotické a eukaryotické organizmy, baktérie, vírusy, plesne: štruktúra a funkcia. Prehľad systematiky, názvoslovie. Úloha a význam mikroorganizmov v ekosystéme. 2. Morfológia, štruktúra a metabolizmus baktérií. Typy mikroorganizmov na základe nutričných požiadaviek, zdroja energie, vzťah ku kyslíku. 3. Reprodukcia a rast baktérií. Vplyv fyzikálno-chemických podmienok na ich rast. 4. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, bakteriálne toxíny, pramene a šírenie infekcie, cesty prenosu. Antimikrobiálne látky, producenti a mechanizmy ich pôsobenia. 5. Genetika mikroorganizmov: horizontálny prenos genetickej informácie, štruktúra a funkcia bakteriálnych vírusov (v súvislosti s transdukciou). 6. Gram-negatívne, obligátne aeróbne, nefermentujúce koky a tyčinky (Rody: Pseudomonas, Neisseria, Brucella, Francissella). 7. Gram-negatívne, fakultatívne anaeróbne tyčinky. (Rody: Escherichia, Salmonella, Shigella, Yersinia). 8. Gram-negatívne pohyblivé tyčinkovité a špirálovité baktérie (Rody: Treponema, Borrelia, Leptospira, Vibrio, Campylobacter). 9. Gram-pozitívne koky a tyčinky (Rody: Staphylococcus, Streptococcus, Mycobacterium, Listeria). 10. Gram-pozitívne sporulujúce tyčinky. (Rody: Bacillus, Clostridium) 11. Baktérie bez bunkovej steny. Obligátne intracelulárne parazity. 12. Všeobecná virológia. Štruktúra a funkcia živočíšnych vírusov, taxonómia. Reprodukčné mechanizmy živočíšnych vírusov. Prióny: charakteristika. 13. Vírusy – pôvodcovia zoonóz, klasifikácia a charakteristika. Osnova praktických cvičení: III. semester: 1. A. Práca v mikrobiologickom laboratóriu: a) zásady bezpečnosti práce, b) zásady správnej laboratórnej praxe. B. Rast a množenie baktérií, izolácia a kultivácia baktérii na živných pôdach: a) rozdelenie a charakteristika živných pôd, b) techniky inokulácie tekutých a pevných živných pôd, c) izolácia „čistých bakteriálnych kultúr“ („solitárnych kolónií“). 2. Hodnotenie rastu baktérií na živných pôdach: a) posúdenie rastu bakteriálnych kultúr v tekutých a na pevných živných pôdach, b) uchovávanie bakteriálnych kultúr a metódy ich testovania, c) spôsoby anaeróbnej kultivácie baktérií. 3. Mikroskopické metódy pozorovania mikroorganizmov, príprava preparátov A. Natívny preparát: a) zhotovenie natívneho preparátu metódou stlačenej kvapky, b) natívny preparát zo solitárnej kolónie a z tekutej kultúry. B. Fixovaný preparát a používanie farbiacich metód: a) jednoduché farbiace metódy, b) diferenciálna farbiaca metóda podľa Grama, b) hodnotenie preparátu G+ a G- baktérií. 4. Metabolické aktivity baktérii a metódy ich testovania: a) metódy testovania metabolických aktivít mikroorganizmov – princípy, b) zhodnotenie a praktický význam vyšetrenia. 5. Antigénne a molekulovo-biologické metódy detekcie mikroorganizmov: a) vymedzenie pojmov antigén, protilátka, titer, b) aglutinačné testy (sklíčková a latexová aglutinácia), c) izolácia a vizualizácia DNA – princíp, d) PCR-princíp. 6. Kvalitatívne a kvantitatívne metódy testovania rezistencie baktérii voči antimikrobiálnym látkam: a) spôsoby inokulácie živných médií, b) kvalitatívna diskovo – difúzna metóda, c) kvantitatívne metódy a stanovenie MIC (minimálnej inhibičnej koncentrácie), 1. KREDITOVÝ TEST. 7. Diagnostika Gram-negatívnych bakteriálnych pôvodcov alimentárnych ochorení (čeľaď Enterobacteriaceae): a) rast významných zástupcov rodov Escherichia a Salmonella na pevných a v tekutých živných pôdach, c) miroskopický preparát (farbenie podľa Grama), d) posúdenie biochemických a antigénnych vlastností, e) diferenciálna diagnostika, f) špeciálne vyšetrovacie metódy. 8. Diagnostika Gram-negatívnych bakteriálnych pôvodcov nozokomiálnych a respiračných ochorení (rody: Pseudomonas, Pasteurella, Haemophilus): a) rast vybraných zástupcov na pevných a v tekutých živných pôdach, b) mikroskopický preparát (farbenie podľa Grama), c) špeciálne vyšetrovacie metódy. 9. Diagnostika Gram-pozitívnych bakteriálnych pôvodcov hnisavých infekcií (zástupcovia rodov Staphylococcus a Streptococcus): a) rast na základných a obohatených živných pôdach (hemolytické vlastnosti), b) mikroskopicky preparát (farbenie podľa Grama), c) kultivačné a biochemické vlastnosti, d) špeciálne vyšetrovacie metódy. 10. Diagnostika sporulujúcich baktérií (zástupcovia rodu Bacillus): a) rast Bacillus anthracis na tuhých a tekutých živných médiách, b) mikroskopicky preparát (farbenie podľa Grama), c) farbenie podľa Wirtz-Conklina, d) diferenciácia Bacillus anthracis a Bacillus cereus, e) špeciálne vyšetrovacie metódy. 11. Diagnostika Gram-pozitívnych tyčinkovitých baktérií (rod: Listeria a Mycobacterium): a) kultivačné vlastnosti, b) mikroskopický preparát (farbenie podľa Grama), c) zásady kultivácie zástupcov rodu Mycobacterium, d) farbenie podľa Ziehl-Neelsena, e) špeciálne vyšetrovacie metódy. 12. Zásady virologickej diagnostiky; bunkové kultúry, virologické metódy a) systém virologickej diagnostiky, kultivačné fľaše, živné médiá, b) rozdelenie a druhy bunkových kultúr (príprava), c) izolácia a množenie vírusov, charakteristika CPE, d) detekcia vírusov pomocou špecifických protilátok (všeobecne), VNT 2. KREDITOVÝ TEST. 13. Samostatná diagnostická práca, vyhodnotenie a udeľovanie zápočtov. Samostatná diagnostická práca, ktorá je súčasťou zápočtu z predmetu Mikrobiológia, zahŕňa teoretické vedomosti z nasledovných okruhov: - Správna laboratórna prax v mikrobiologickom laboratóriu. - Príprava živných pôd pre bakteriálnu diagnostiku. - Druhy živných pôd, rozdelenie, vlastnosti. - Získavanie čistých bakteriálnych kultúr. Uchovávanie čistých bakteriálnych kultúr. - Charakteristika rastu mikroorganizmov na pevných a tekutých živných pôdach. - Mikroskopické vyšetrenie baktérií, rozdelenie, princíp, sledované znaky. - Metódy stanovenie metabolických aktivít mikroorganizmov. - Metódy testovania bakteriálnych antigénov, princíp, požiadavky, rozdelenie. - Rezistencia voči antibiotikám – metódy testovania a vyhodnotenie, antimikrobiálne látky. - DNA metódy (PCR) v mikrobiologickej diagnostike. - Zásady virologickej diagnostiky, potreby a požiadavky, bakteriofágy. - Bunkové kultúry, izolácia a detekcia vírusov, charakteristika CPE, VNT. Ďalšou časťou je príprava mikroskopického preparátu a popis charakteristických znakov rastu baktérií v tekutých a na tuhých živných médiách, vymenovanie ďalších významných znakov pri diagnostike zástupcov rodov: Bacillus, Escherichia, Salmonella, Listeria, Mycobacterium, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus. Súčasťou posledného praktického cvičenia je celkové zhodnotenie práce študentov na cvičeniach a udeľovanie zápočtov. SKÚŠKA je písomnou formou, test pozostáva z 30 otázok zo všeobecnej mikrobiológie a genetiky mikroorganizmov, špeciálnej bakteriológie a virológie. Okruhy otázok teoretickej časti skúšky: Všeobecná mikrobiológia a genetika mikroorganizmov: 1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Mikrobiologické vyšetrovacie metódy. 2. Prokaryotické a eukaryotické organizmy, baktérie, vírusy, plesne: štruktúra a funkcia. Prehľad systematiky, názvoslovie. Pozorovanie mikroorganizmov. 3. Morfológia a štruktúra baktérií. Anatomická stavba a chemické zloženie bakteriálnej bunky. Rozdelenie mikroorganizmov a ich charakteristika. 4. Metabolizmus mikroorganizmov. Typy mikroorganizmov na základe nutričných požiadaviek, zdroja energie, vzťah ku kyslíku. 5. Reprodukcia a rast mikroorganizmov in vivo a in vitro. Generačná doba, individuálny rast bakteriálnej bunky, rast bakteriálnej populácie, kontrola rastu mikroorganizmov, vplyv fyzikálno-chemických podmienok na rast mikroorganizmov. Metódy určovania počtu baktérií a bakteriálnej masy. 6. Antimikrobiálne látky, mechanizmy ich pôsobenia. Producenti antibiotík, charakteristika a mechanizmus účinku na bakteriálnu bunku. Mechanizmy rezistencie. 7. Vzťahy medzi mikroorganizmami, mikroorganizmom a hostiteľom. Interakcia medzi rôznymi mikrobiálnymi populáciami. Symbióza medzi baktériami a hostiteľom. Saprofytizmus, epifytizmus. 8. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, bakteriálne toxíny, zdroje a šírenie infekcie, cesty prenosu. 9. Genetická informácia. Horizontálny transfer genetickej informácie. 10. Štruktúra a funkcia bakteriálnych a živočíšnych vírusov, taxonómia. Klasifikácia vírusov. 11. Bakteriofágy – vírusy baktérií. Lytický a lyzogénny cyklus množenia bakteriofágov. 12. Reprodukčné mechanizmy bakteriálnych a živočíšnych vírusov. 13. Prióny: charakteristika známych zástupcov. Špeciálna bakteriológia a vírusy ako významní pôvodcovia zoonóz: 1. Aeróbne Gram-negatívne koky a tyčinky. 2. Čeľaď Enterobacteriaceae (rody: Escherichia, Salmonella, Shigella, Yersinia, Klebsiella, Proteus,) charakteristika. 3. Čeľaď Pasteurellaceae. Ostatné fermentatívne, oxidáza pozitívne baktérie. 4. Gram-negatívne pohyblivé špirálovité a tyčinkovité baktérie. 5. Gram-pozitívne koky (rod Staphylococcus a Streptococcus). 6. Gram-pozitívne sporulujúce tyčinky (rod Bacillus a Clostridium) 7. Gram-pozitívne spóru netvoriace tyčinky (čeľaď Listeriaceae a Mycobacteriaceae; rod Listeria a Mycobacterium). 8. Baktérie bez bunkovej steny (čeľaď Mycoplasmataceae). 9. Obligátne intracelulárne parazity (rád Rickettsiales a Chlamydiales). 10. Vírusy – pôvodcovia zoonóz, klasifikácia a charakteristika významných zástupcov. 11. DNA vírusy 12. RNA vírusy 13. Prióny |