Mikrobiológia

Study programme: pharmacy full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaMBaI/Mikr F*/18    Short: Mikr F*
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:     
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Na absolvovanie predmetu Mikrobiológia sa vyžaduje 100 % aktívna účasť študenta na praktických cvičeniach a v priebehu semestra je potrebné absolvovať 2x kreditový test.
Podmienky pre udelenie zápočtu: 2x kreditový test (minimum 5,5 bodov, maximum 10 bodov/test), test sa píše v 6. a 12. týždni semestra. Súčasťou zápočtu je aj samostatná diagnostická práca v 13. týždni semestra.
Skúška: je v písomnej forme a pozostáva z troch častí: všeobecná mikrobiológia, špeciálna bakteriológia a virológia. Z každej časti je potrebné získať minimálne 10 bodov (spolu 30).
V prípade presunutia výučby do online priestoru môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok prostredníctvom platformy MOODLE, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Learning outcomes
Študent získava absolvovaním predmetu vedomosti o všeobecných vlastnostiach mikroorganizmov, a tiež o patogénnych mikroorganizmoch, so zameraním najmä na patogény prenosné zo zvierat na človeka, zoonózy.
Brief outline of the course
Všeobecná časť:
Úloha a postavenie mikroorganizmov v prírode, ich vzťah k hostiteľovi.
Morfológia a anatomická štruktúra, fyzikálno-chemické vlastnosti mikroorganizmov.
Organizácia a regulácia životných procesov mikroorganizmov.
Metabolizmus, rast a množenie mikroorganizmov, ich kultivácia.
Vplyv vonkajších činiteľov na mikroorganizmy, vrátane antibiotík.
Genetika mikroorganizmov:
Genetický kód, gény, chromozomálne a extrachromozomálne genetické elementy,
Vertikálny a horizontálny prenos genetickej informácie, rekombinácia.
Regulácia enzymatickej aktivity a proteosyntézy.
Mechanizmus vzniku antibiotikorezistencie.
Mutácie a mutagenéza, reaktivácia a reparácia poškodených úsekov DNA.
Špeciálna časť:
Systematika mikroorganizmov, predmet štúdia bakteriológie, virológie a mykológie.
Gram-negatívne a gram-pozitívne tyčinky a koky, primárne, resp. sekundárne patogénne baktérie. producenti antimikrobiálnych látok.
DNA a RNA vírusy, charakteristika, podiel na ochoreniach ľudí a zvierat, mechanizmus patogenity.
Prióny a prionózy ľudí a zvierat, charakteristika a mechanizmus patogenity.
Kvasinky a plesne, metabolity plesni pri mykotoxikózach ľudí a zvierat.
Course syllabus
Osnova prednášok:
III. semester (2 hod.):
1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Prokaryotické a eukaryotické organizmy, baktérie, vírusy, plesne: štruktúra a funkcia. Prehľad systematiky, názvoslovie. Úloha a význam mikroorganizmov v ekosystéme.
2. Morfológia, štruktúra a metabolizmus baktérií. Typy mikroorganizmov na základe nutričných požiadaviek, zdroja energie, vzťah ku kyslíku.
3. Reprodukcia a rast baktérií. Vplyv fyzikálno-chemických podmienok na ich rast.
4. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, bakteriálne toxíny, pramene a šírenie infekcie, cesty prenosu. Antimikrobiálne látky, producenti a mechanizmy ich pôsobenia.
5. Genetika mikroorganizmov: horizontálny prenos genetickej informácie, štruktúra a funkcia bakteriálnych vírusov (v súvislosti s transdukciou).
6. Gram-negatívne, obligátne aeróbne, nefermentujúce koky a tyčinky (Rody: Pseudomonas, Neisseria, Brucella, Francissella).
7. Gram-negatívne, fakultatívne anaeróbne tyčinky. (Rody: Escherichia, Salmonella, Shigella, Yersinia).
8. Gram-negatívne pohyblivé tyčinkovité a špirálovité baktérie (Rody: Treponema, Borrelia, Leptospira, Vibrio, Campylobacter).
9. Gram-pozitívne koky a tyčinky (Rody: Staphylococcus, Streptococcus, Mycobacterium, Listeria).
10. Gram-pozitívne sporulujúce tyčinky. (Rody: Bacillus, Clostridium)
11. Baktérie bez bunkovej steny. Obligátne intracelulárne parazity.
12. Všeobecná virológia. Štruktúra a funkcia živočíšnych vírusov, taxonómia. Reprodukčné mechanizmy živočíšnych vírusov. Prióny: charakteristika.
13. Vírusy – pôvodcovia zoonóz, klasifikácia a charakteristika.
Osnova praktických cvičení:
III. semester:
1. A. Práca v mikrobiologickom laboratóriu:
a) zásady bezpečnosti práce,
b) zásady správnej laboratórnej praxe.
B. Rast a množenie baktérií, izolácia a kultivácia baktérii na živných pôdach:
a) rozdelenie a charakteristika živných pôd,
b) techniky inokulácie tekutých a pevných živných pôd,
c) izolácia „čistých bakteriálnych kultúr“ („solitárnych kolónií“).
2. Hodnotenie rastu baktérií na živných pôdach:
a) posúdenie rastu bakteriálnych kultúr v tekutých a na pevných živných pôdach,
b) uchovávanie bakteriálnych kultúr a metódy ich testovania,
c) spôsoby anaeróbnej kultivácie baktérií.
3. Mikroskopické metódy pozorovania mikroorganizmov, príprava preparátov
A. Natívny preparát:
a) zhotovenie natívneho preparátu metódou stlačenej kvapky,
b) natívny preparát zo solitárnej kolónie a z tekutej kultúry.
B. Fixovaný preparát a používanie farbiacich metód:
a) jednoduché farbiace metódy,
b) diferenciálna farbiaca metóda podľa Grama,
b) hodnotenie preparátu G+ a G- baktérií.
4. Metabolické aktivity baktérii a metódy ich testovania:
a) metódy testovania metabolických aktivít mikroorganizmov – princípy,
b) zhodnotenie a praktický význam vyšetrenia.
5. Antigénne a molekulovo-biologické metódy detekcie mikroorganizmov:
a) vymedzenie pojmov antigén, protilátka, titer,
b) aglutinačné testy (sklíčková a latexová aglutinácia),
c) izolácia a vizualizácia DNA – princíp,
d) PCR-princíp.
6. Kvalitatívne a kvantitatívne metódy testovania rezistencie baktérii voči
antimikrobiálnym látkam:
a) spôsoby inokulácie živných médií,
b) kvalitatívna diskovo – difúzna metóda,
c) kvantitatívne metódy a stanovenie MIC (minimálnej inhibičnej koncentrácie),
1. KREDITOVÝ TEST.
7. Diagnostika Gram-negatívnych bakteriálnych pôvodcov alimentárnych ochorení
(čeľaď Enterobacteriaceae):
a) rast významných zástupcov rodov Escherichia a Salmonella na pevných a v tekutých živných pôdach,
c) miroskopický preparát (farbenie podľa Grama),
d) posúdenie biochemických a antigénnych vlastností,
e) diferenciálna diagnostika,
f) špeciálne vyšetrovacie metódy.
8. Diagnostika Gram-negatívnych bakteriálnych pôvodcov nozokomiálnych
a respiračných ochorení (rody: Pseudomonas, Pasteurella, Haemophilus):
a) rast vybraných zástupcov na pevných a v tekutých živných pôdach,
b) mikroskopický preparát (farbenie podľa Grama),
c) špeciálne vyšetrovacie metódy.
9. Diagnostika Gram-pozitívnych bakteriálnych pôvodcov hnisavých infekcií
(zástupcovia rodov Staphylococcus a Streptococcus):
a) rast na základných a obohatených živných pôdach (hemolytické vlastnosti),
b) mikroskopicky preparát (farbenie podľa Grama),
c) kultivačné a biochemické vlastnosti,
d) špeciálne vyšetrovacie metódy.
10. Diagnostika sporulujúcich baktérií (zástupcovia rodu Bacillus):
a) rast Bacillus anthracis na tuhých a tekutých živných médiách,
b) mikroskopicky preparát (farbenie podľa Grama),
c) farbenie podľa Wirtz-Conklina,
d) diferenciácia Bacillus anthracis a Bacillus cereus,
e) špeciálne vyšetrovacie metódy.
11. Diagnostika Gram-pozitívnych tyčinkovitých baktérií (rod: Listeria
a Mycobacterium):
a) kultivačné vlastnosti,
b) mikroskopický preparát (farbenie podľa Grama),
c) zásady kultivácie zástupcov rodu Mycobacterium,
d) farbenie podľa Ziehl-Neelsena,
e) špeciálne vyšetrovacie metódy.
12. Zásady virologickej diagnostiky; bunkové kultúry, virologické metódy
a) systém virologickej diagnostiky, kultivačné fľaše, živné médiá,
b) rozdelenie a druhy bunkových kultúr (príprava),
c) izolácia a množenie vírusov, charakteristika CPE,
d) detekcia vírusov pomocou špecifických protilátok (všeobecne), VNT
2. KREDITOVÝ TEST.
13. Samostatná diagnostická práca, vyhodnotenie a udeľovanie zápočtov.
Samostatná diagnostická práca, ktorá je súčasťou zápočtu z predmetu Mikrobiológia, zahŕňa teoretické vedomosti z nasledovných okruhov:
- Správna laboratórna prax v mikrobiologickom laboratóriu.
- Príprava živných pôd pre bakteriálnu diagnostiku.
- Druhy živných pôd, rozdelenie, vlastnosti.
- Získavanie čistých bakteriálnych kultúr. Uchovávanie čistých bakteriálnych kultúr.
- Charakteristika rastu mikroorganizmov na pevných a tekutých živných pôdach.
- Mikroskopické vyšetrenie baktérií, rozdelenie, princíp, sledované znaky.
- Metódy stanovenie metabolických aktivít mikroorganizmov.
- Metódy testovania bakteriálnych antigénov, princíp, požiadavky, rozdelenie.
- Rezistencia voči antibiotikám – metódy testovania a vyhodnotenie, antimikrobiálne látky.
- DNA metódy (PCR) v mikrobiologickej diagnostike.
- Zásady virologickej diagnostiky, potreby a požiadavky, bakteriofágy.
- Bunkové kultúry, izolácia a detekcia vírusov, charakteristika CPE, VNT.
Ďalšou časťou je príprava mikroskopického preparátu a popis charakteristických znakov rastu baktérií v tekutých a na tuhých živných médiách, vymenovanie ďalších významných znakov pri diagnostike zástupcov rodov:
Bacillus, Escherichia, Salmonella, Listeria, Mycobacterium, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus.
Súčasťou posledného praktického cvičenia je celkové zhodnotenie práce študentov na cvičeniach a udeľovanie zápočtov.
SKÚŠKA je písomnou formou, test pozostáva z 30 otázok zo všeobecnej mikrobiológie a genetiky mikroorganizmov, špeciálnej bakteriológie a virológie.
Okruhy otázok teoretickej časti skúšky:
Všeobecná mikrobiológia a genetika mikroorganizmov:
1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Mikrobiologické vyšetrovacie metódy.
2. Prokaryotické a eukaryotické organizmy, baktérie, vírusy, plesne: štruktúra a funkcia. Prehľad systematiky, názvoslovie. Pozorovanie mikroorganizmov.
3. Morfológia a štruktúra baktérií. Anatomická stavba a chemické zloženie bakteriálnej bunky. Rozdelenie mikroorganizmov a ich charakteristika.
4. Metabolizmus mikroorganizmov. Typy mikroorganizmov na základe nutričných požiadaviek, zdroja energie, vzťah ku kyslíku.
5. Reprodukcia a rast mikroorganizmov in vivo a in vitro. Generačná doba, individuálny rast bakteriálnej bunky, rast bakteriálnej populácie, kontrola rastu mikroorganizmov, vplyv fyzikálno-chemických podmienok na rast mikroorganizmov. Metódy určovania počtu baktérií a bakteriálnej masy.
6. Antimikrobiálne látky, mechanizmy ich pôsobenia. Producenti antibiotík, charakteristika a mechanizmus účinku na bakteriálnu bunku. Mechanizmy rezistencie.
7. Vzťahy medzi mikroorganizmami, mikroorganizmom a hostiteľom. Interakcia medzi rôznymi mikrobiálnymi populáciami. Symbióza medzi baktériami a hostiteľom. Saprofytizmus, epifytizmus.
8. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, bakteriálne toxíny, zdroje a šírenie infekcie, cesty prenosu.
9. Genetická informácia. Horizontálny transfer genetickej informácie.
10. Štruktúra a funkcia bakteriálnych a živočíšnych vírusov, taxonómia. Klasifikácia vírusov.
11. Bakteriofágy – vírusy baktérií. Lytický a lyzogénny cyklus množenia bakteriofágov.
12. Reprodukčné mechanizmy bakteriálnych a živočíšnych vírusov.
13. Prióny: charakteristika známych zástupcov.
Špeciálna bakteriológia a vírusy ako významní pôvodcovia zoonóz:
1. Aeróbne Gram-negatívne koky a tyčinky.
2. Čeľaď Enterobacteriaceae (rody: Escherichia, Salmonella, Shigella, Yersinia, Klebsiella, Proteus,) charakteristika.
3. Čeľaď Pasteurellaceae. Ostatné fermentatívne, oxidáza pozitívne baktérie.
4. Gram-negatívne pohyblivé špirálovité a tyčinkovité baktérie.
5. Gram-pozitívne koky (rod Staphylococcus a Streptococcus).
6. Gram-pozitívne sporulujúce tyčinky (rod Bacillus a Clostridium)
7. Gram-pozitívne spóru netvoriace tyčinky (čeľaď Listeriaceae a Mycobacteriaceae; rod Listeria a Mycobacterium).
8. Baktérie bez bunkovej steny (čeľaď Mycoplasmataceae).
9. Obligátne intracelulárne parazity (rád Rickettsiales a Chlamydiales).
10. Vírusy – pôvodcovia zoonóz, klasifikácia a charakteristika významných zástupcov.
11. DNA vírusy
12. RNA vírusy
13. Prióny
Recommended literature
Votava, M.: Lékařská mikrobiologie obecná, Praha, 2002.
Votava, M. a kol.: Lékařská mikrobiologie speciální, Praha, 2002.
Bednář, M. a kol.: Lékařská mikrobiologie, Marvil 1996, Praha.
Rosypal, S.: Úvod do molekulárnej biológie. I., II. diel, Brno, 1997.
Pistl, J. a kol.: Veterinárna virológia, UVLF v Košiciach, 2013.
Pilipčinec, E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie, UVLF v Košiciach, 2016.
Pilipčinec, E. a kol.: Vybrané kapitoly zo špeciálnej bakteriológie pre farmaceutov. Gram-negatívne baktérie, UVLF v Košiciach, 2018.
Pilipčinec, E. a kol.: Vybrané kapitoly zo špeciálnej bakteriológie pre farmaceutov. Gram-pozitívne baktérie, UVLF v Košiciach, 2019.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Biológia, Všeobecná a anorganická chémia, Odborná latinčina
Priebežné hodnotenie:
Aktivita na praktických cvičeniach, 2x kreditový test (v 6. a 12. týždni semestra), samostatná práca v 13. týždni semestra, zameraná na diagnostické vyšetrovacie metódy využívané v mikrobiológii.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na absolvovanie predmetu Mikrobiológia sa vyžaduje 100 % aktívna účasť študenta na praktických cvičeniach a v priebehu semestra je potrebné absolvovať 2x kreditový test.
Podmienky pre udelenie zápočtu: 2x kreditový test (minimum 5,5 bodov, maximum 10 bodov/test), test sa píše v 6. a 12. týždni semestra. Súčasťou zápočtu je aj samostatná diagnostická práca v 13. týždni semestra.
Skúška: je v písomnej forme a pozostáva z troch častí: všeobecná mikrobiológia, špeciálna bakteriológia a virológia. Z každej časti je potrebné získať minimálne 10 bodov (spolu 30).
V prípade presunutia výučby do online priestoru môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok prostredníctvom platformy MOODLE, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet (21 % - 40 %) a skúška, ktorá prebieha písomnou formou - test (30 % - 60 %).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Študenti majú počas semestra možnosť využívať konzultácie, každý štvrtok od 14.00 - 15.00 hodiny.
Odporúčame využívať platformu Moodle, kde sú uverejnené v pdf formáte prezentácie z prednášok aj praktických cvičení. Rovnako odporúčame využívať online formu štúdia prostredníctvom MS Teams.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1646
ABCDEFX
2.0711.9733.0532.3815.435.1
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc.
Skip to content