Potravinové doplnky (nutraceutiká)

Study programme: pharmacy full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaLaSF/PotrDop F/18    Short: PotrDop F
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou udelenia zápočtu je absolvovanie povinnej výučby, pričom študentovi môžu chýbať 3 cvičenia za semester (1 cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť). Náhradu neabsolvovanej výučby určí garant predmetu na základe individuálneho posúdenia situácie. Podmienkou získania zápočtu je prezentácia a obhájenie práce na zadanú tému. Na získanie skúšky je potrebné úspešné zvládnutie písomného testu.
Podmienky na absolvovanie predmetu: získanie zápočtu a úspešné absolvovanie písomného testu – minimálne 51 % úspešnosť.
Learning outcomes
Študent získa vedomosti o aktuálnej problematike používania výživových doplnkov v lekárenskej praxi, poradenská a informačná činnosť pri samoliečení (lieky, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis verzus výživové doplnky). Získa základný prehľad o výživových doplnkoch (zloženie, použitie, nežiaduce účinky resp. iné obmedzenia) pri konkrétnych problémoch vyskytujúcich sa v praxi a následne vie prakticky uplatniť tieto poznatky pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti v lekárni.
Brief outline of the course
Základom predmetu Potravinové doplnky je oboznámenie študentov so súčasnou problematikou a základným sortimentom výživových doplnkov v lekárňach, ich zložením, použitím, nežiaducimi účinkami resp. inými obmedzeniami. Získanie orientácie v oblasti doplnkového sortimentu lekární s dôrazom na výživové doplnky, poukázanie na základné rozdiely medzi prípravkami so statusom „liek“ a „výživový doplnok“, schopnosť poskytnúť odborné informácie a poradenstvo spojené so samoliečením pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti v lekárni.
Course syllabus
1. týždeň
Úvod do predmetu (podmienky absolvovania, cieľ predmetu, obsahová náplň predmetu, pokyny k cvičeniam, zadania prác, zdroje informácií a i.). Úvod do problematiky: Výživové doplnky (VD) verzus lieky. Zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, Zákon o potravinách, Potravinový kódex.
2. týždeň
Umiestnenie VD na trh v SR. Dohľad nad doplnkovým sortimentom lekárne. VD – označovanie, prezentácia, reklama.
3. týždeň
Výživové a zdravotné tvrdenia u potravín. Špecifické typy zdravotných tvrdení (Vyhlásenie o redukcii rizikového faktora ochorenia). EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) - hodnotenie tvrdení, cieľ. Centrálny register výživových a zdravotných tvrdení.
4. týždeň
Interakcie liečiv s potravou, výživovými doplnkami a inými látkami.
5. týždeň
Probiotiká. Prebiotiká. Prípravky s obsahom probiotík v lekárenskej praxi: lieky, zdravotnícke pomôcky, detské kaše, veterinárne lieky a prípravky a pod. Výživové doplnky s obsahom probiotík všeobecne (použitie, bakteriálne kmene, tvrdenia, liekové formy, skladovanie..). VD s obsahom probiotík vhodné pri vybraných problémoch (gynekologické, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, pouchitída a iné).
6. týždeň
VD na podporu imunity. Potravinová alergia a potravinová intolerancia. Prezentácia prác na zadanú tému.
7. týždeň
Potraviny prispievajúce k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Optimalizácia (zvýšenie/zníženie) krvného tlaku pomocou výživových doplnkov. Koenzým Q10. VD s omega nenasýtenými mastnými kyselinami.
8. týždeň
Menopauza, klimaktérium. Vaječníkové cysty, myómy. Močové cesty, obličky. Prezentácia prác na zadanú tému.
9. týždeň
Výživové doplnky vhodné pri varixoch, hemoroidoch. Voľnopredajné prípravky pri poruchách spánku, stavoch nervozity a depresiách.
10. týždeň
Problémy s prostatou (starostlivosť o prostatu). Výživové doplnky pre mužov (zvýšenie sexuálneho libida, zlepšenie erekcie). Prezentácia prác na zadanú tému.
11. týždeň
Výživové doplnky a kĺbová výživa. Výživové doplnky pre diabetikov.
12. týždeň
Výživové doplnky a detoxikácia organizmu. Hepatoprotektíva a výživové doplnky. Ďalšie VD používané v lekárenskej praxi. Prezentácia prác na zadanú tému.
13. týždeň
Vyhodnotenie prác. Udeľovanie zápočtov.
Recommended literature
Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a im príslušné právne predpisy Potravinový kódex Slovenskej republiky a všeobecne záväzné právne predpisy v príslušných oblastiach
Zákon NR SR č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách Nariadenie Komisie (EÚ) č. 432/2012 o povolení určitých zdravotných tvrdení o iných potravinách, ako sú tie, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a na vývoj a zdravie detí
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách
EFSA (European Food Safety Authority) - Európsky úrad pre bezpečnosť potravín
Register výživových a zdravotných tvrdení EÚ
BAXTER K., DRIVER S., WILLIAMSON E.: Stockley’s herbal medicines interactions. London: Pharmaceutical Press, 2013. 423 p.
BRATMAN S.: Mosby’s Handbook of Drug-herb and Drug-supplement Interactions. Missouri: Mosby, 2003. 478 p.
CZIGLE S., TÓTH J.: Fytofarmaká a potraviny – klinicky významné interakcie. 1.vyd. Bratislava: RAABE, 2016. 148 s.
SNOPKOVÁ M. a kol.: Nie je odpad ako odpad. Lieky a životné prostredie. Slovenská lekárnická komora, 1. vydanie, 2021, počet str. 78, ISBN 978-80-972124-8-3
MIROSSAY L. a kol.: Základná farmakológia a farmakoterapia (I+II). EQUILIBRIA, s. r. o., 2. vydanie, 2021, počet str. 1162, ISBN 978-80-8143-273-6
Internetové stránky: Úrad verejného zdravotníctva SR (www.uvzsr.sk), Štátna veterinárna a potravinová správa SR (www.svssr.sk), Štátny ústav pre kontrolu liečiv (www.sukl.sk), www.lekarnici.sk, www.interakcieliekov.sk, www.drugs.com/drug_interactions a i.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
zápočet (absolvovanie povinnej výučby, prezentácia a obhájenie práce na zadanú tému)
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou udelenia zápočtu je absolvovanie povinnej výučby, pričom študentovi môžu chýbať 3 cvičenia za semester (1 cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť). Náhradu neabsolvovanej výučby určí garant predmetu na základe individuálneho posúdenia situácie. Podmienkou získania zápočtu je prezentácia a obhájenie práce na zadanú tému. Na získanie skúšky je potrebné úspešné zvládnutie písomného testu.
Podmienky na absolvovanie predmetu: získanie zápočtu a úspešné absolvovanie písomného testu – minimálne 51 % úspešnosť.
Záverečné hodnotenie:
písomná skúška (hodnotenie podľa čl. 20 Študijného poriadku, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %)
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 209
ABCDEFX
63.1621.0511.02.871.910.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc.
Skip to content