Praktické cvičenia 1.Postavenie hygieny a jej úloha v oblasti zdravotníctva a životného prostredia. Rizikové faktory v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Profesionálne infekcie. Nozokomiálne infekcie. Charakteristika NN, pôvodcovia NN, kontrola a prevencia NN, preventívne a represívne opatrenia. Pramene nákazy (Chorý človek ako prameň nákazy; Nosičstvo patogénnych zárodkov. Zvieratá ako pramene nákazy a medicínsky význam zoonóz). Mechanizmus prenosu choroboplodných zárodkov. Fázy a základné spôsoby prenosu nákazy. 2.Epidemický proces – jeho charakteristika, základné znaky, intenzita a základné podmienky epidemického procesu. Klasifikácia a charakteristika jednotlivých skupín infekčných ochorení. Zásady hygienického režimu a sanitačného programu lekárne. Hygiena zdravotníckych zariadení. Prevencia a jej druhy. Špecifická profylaxia - aktívna imunizácia zdravotníckych pracovníkov. Všeobecné zásady boja proti prenosným chorobám. Prevencia pri poraneniach v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Štátny zdravotný dozor pri používaní ochranných pracovných prostriedkov. 3.Dekontaminácia – dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia, dezinfekcia rúk. Kontrola účinnosti dezinfekčných a sterilizačných postupov a prístrojov v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Odpady – zdravotné riziká pre človeka. Zákon č. 355/2007 O ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. 4.Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok: hydroxidy, kyseliny. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku. 5.Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok: aldehydy, chlórové prípravky. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku. 6.Kontrola účinnosti dezinfekcie. Druhy kontrol a postupy. Príprava roztokov, vzorce, počítanie príkladov. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie. 7.Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery. Aerosólová dezinfekcia. ATP metóda. 8.Testovanie dezinfekčných prípravkov. Suspenzný test. Spôsob hodnotenia výsledkov z hľadiska praktickej cielenej dezinfekcie. Riediaci a nosičový test. Spôsob hodnotenia výsledkov z hľadiska praktickej cielenej dezinfekcie. 9.Pitná voda, fyzikálne a chemické vlastnosti. Voda používaná na prípravu roztokov v prevádzke farmaceutických priestorov. 10.Pitná voda. Základná mikrobiologická analýza vody používanej v prevádzke farmaceutických priestorov. Spôsoby úpravy a dezinfekcie. 11.Vzduch v prevádzke farmaceutických priestorov. Chemické a mikrobiologické parametre vzduchu, metódy stanovenia, praktické meranie. Zápočtový test. 12.Deratizácia. základná charakteristika, spôsoby deratizácie. Charakteristika rodenticídov podľa účinku. Aktuálny film. 13.Dezinsekcia. Charakteristika jednotlivých skupín insekticídov. Biológia škodlivého hmyzu. Aktuálny film. Zápočet. |