Pohoda zvierat pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu
Study programme: animal welfare and protection external form of study
Teaching language: slovak
Subject code: KaHTaZbp/PZpPŽP PaOZ ef/22 Short: PZpPŽP PaOZ ef
Teaching language: slovak
Subject code: KaHTaZbp/PZpPŽP PaOZ ef/22 Short: PZpPŽP PaOZ ef
- Credits: 6
- Completion method: Zápočet a skúška
- Lectures: 2 / Practice: 2
- Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 2 / 2 - Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na prednáškach a cvičeniach v zmysle študijného poriadku UVLF a úspešné vykonanie skúšky. | |
Learning outcomes | |
Študent sa naučí ako posudzovať správanie sa zvierat počas prepravy na bitúnok ako aj v prostredí bitúnku, vhodnosť stavebného a technologického riešenia vo vzťahu k etologickým potrebám hospodárskych zvierat, odbornú spôsobilosť pracovníkov, ktorí so zvieratami na pri preprave a na bitúnku manipulujú a usmrcujú ich; študent sa naučí formulovať požiadavky na zabezpečenie ochrany zvierat tak, aby boli v súlade s relevantnými právnymi úpravami. |
|
Brief outline of the course | |
Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami počas prepravy na bitúnok. Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie na bitúnku.. Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie mimo bitúnku.. Legislatívne požiadavky na kvalifikačnú prípravu pracovníkov zodpovedných za manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie na bitúnku. Legislatívne požiadavky na predaj živých rýb a zabíjanie produktov rybolovu. |
|
Recommended literature | |
Odporúčaná literatúra: Nariadenie Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností Nariadenie Rady (ES) č. 1099/2009 z 24. septembra 2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania Nariadenie vlády SR 432 z 12. decembra 2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania Nariadenie vlády SR č. 202 z 9. júla 2014, ktorým sa dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania Nariadenie vlády SR č. 359/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na niektoré potravinárske prevádzkarne a na malé množstvá Vyhláške MPRV SR č.425/2012 Z. z. o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich Zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov Vzorová príručka osvedčených postupov ochrany zvierat počas usmrcovania na bitúnkoch |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Pohoda a etológia produkčných zvierat; Hygiena chovu produkčných zvierat; Pohoda zveri a poľovníctvo Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na prednáškach a cvičeniach v zmysle študijného poriadku UVLF a úspešné vykonanie skúšky.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 13.09.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD. |