Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Cvičenie |
Course-load: | Per week: 2 - Per study period: 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdané protokoly z cvičení, úspešné absolvovanie písomného testu (minimálne 51 %) a úspešné prezentovanie semestrálnej práce. | |
Learning outcomes | |
Študent absolvovaním tohto predmetu získa základné vedomosti z oblasti technológie úprav kŕmnych komponentov a aditív, ako aj priemyselnej výroby krmív pre spoločenské zvieratá. Po úspešnom ukončení štúdia tohto predmetu bude mať študent teoretické a praktické vedomosti o metódach úpravy kŕmnych komponentov a ich vplyve na nutričné a dietetické vlastnosti. Získa vedomosti o technologických postupoch výroby priemyselných krmív pre jednotlivé spoločenské zvieratá (pes, mačka, malé cicavce, plazy, vtáky, kone) a používaných typoch diét. |
|
Brief outline of the course | |
Osnova predmetu je cielená na dosiahnutie základných poznatkov o histórií priemyselnej výroby krmív pre psov, surovinách pre výrobu krmív, technologických úpravách kŕmnych komponentov, technológií výroby vlhkých, polovlhkých a suchých krmív pre psov. Významnou oblasťou je otázka bezpečnosti výroby krmív z pohľadu obmedzení pri výrobe a skladovaní výsledných produktov. Predmet zahŕňa aj vnútornú kontrolu výrobného procesu systémom analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACCP), ako aj externú kontrolu štátnymi orgánmi pracujúcimi v oblasti bezpečnosti produkcie krmív. |
|
Course syllabus | |
Prednášky: 1. Úvod do problematiky predmetu, História priemyselnej výroby krmív pre spoločenské zvieratá, Rozdelenie krmív 2. Suroviny pre výrobu krmív pre spoločenské zvieratá – živočíšneho pôvodu, minerálne látky, vedľajšie produkty fermentácie mikroorganizmov, iné komponenty a kŕmne aditíva, 3. Suroviny rastlinného pôvodu pre výrobu krmív, 4. Technologické úpravy kŕmnych komponentov – tepelné a mechanické, 5. Rozdelenie priemyselne vyrábaných krmív pre spoločenské zvieratá, 6. Technológia výroby vlhkých krmív, 7. Výroba suchých krmív, 8. Výroba polovlhkých krmív, 9. Obmedzenia pro používaní krmív – všeobecné požiadavky na kŕmne suroviny, 10. Obmedzenia pro používaní krmív – požiadavky na kategórie kŕmnych surovín, Zakázané a nežiadúce látky v krmivách, ako aj najvyššie prípustné množstvá, 11. Obmedzenia pro používaní krmív – laboratórne ukazovatele dôležité pre hodnotenie nezávadnosti kŕmnych surovín, Mikroorganizmy, liečivá a technologické aditíva v krmivách, 12. Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACC) pri výrobe krmív pre spoločenské zvieratá, 13. Úradná kontrola krmív z dovozu a odber vzoriek, 14. Úradná kontrola krmív – kompetencie, pohotovostný plán, krmivárske podniky, orgány štátnej správy, .. Cvičenia: 1. Poučenie o predmete a bezpečnosti práce. 2. Podmienky mikroskopického zisťovania, identifikácie alebo odhadu zložiek živočíšneho pôvodu v krmivách (metóda podľa smernice 2003/126/ES), 3. Obilniny, vedľajšie produkty obilnín, kŕmne zvyšky pivovarského a liehovarského priemyslu používané pre výrobu krmív pre spoločenské zvieratá. Mikroskopické pozorovanie obilných zŕn a lokalizácia výživných látok, 4. Rozdelenie metód úpravy krmív a ich komponentov podľa fyzikálnych, chemických a biologických charakteristík, Návrhy postupov úprav krmív, Stanovenie odrolu, dĺžky a priemeru granúl (peliet), stanovenie vlhkosti krmív, Zmyslové hodnotenie krmív, 5. Fyzikálne a mechanické metódy úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá, 6. Chemické, biologické a biotechnologické metódy úpravy krmív, Stanovenie chemických charakteristík tukov, Aplikácia probiotických baktérií (Enterococcus spp., Lactobacillus spp.) do kombinovaných krmív. 7. Metódy tepelnej úpravy krmív pre spoločenské zvieratá, 8. Termická a hydrotermická úprava sójových bôbov, 9. Stanovenie aktivity ureázy v produktoch s obsahom sóje, 10. Pravidlá vykonávania úradných kontrol krmív, Postupy stanovenia nutričných a dietetických charakteristík suchých kombinovaných krmív, Postup pri vykonávaní kontroly krmív v priemyselných podmienkach, 11. Systém HACCP pri výrobe kombinovaných krmív, Návrh prípravy systému, 12. Problémy kontaminácie krmív mykotoxínmi (Penicillium, Aspergillus, Fusarium), Chyby pri výrobe, manipulácii a skladovaní krmív; Stanovenie mykotoxínov v krmivách, Bakteriálna kontaminácia, Chyby pri výrobe, manipulácii a skladovaní krmív; Stanovenia baktérií v krmivách, Zápočtový test, 13. Prezentácie semestrálnych prác, ** |
|
Recommended literature | |
1. Marcin, A., Hreško Šamudovská, A., Naď, P.: Priemyselné krmivá a diéty pre psov, 1. vyd., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2021, 83 s. ISBN 978-80-8077-736-4 2. Bujňák, L., Hreško Šamudovská A.: Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat, 1. vyd., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6 3. Študijný materiál z cvičení, platné zákony, vyhlášky a vestníky, |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Výživa zvierat, dietetika a kŕmenie Priebežné hodnotenie: písomný test, semestrálna práca Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdané protokoly z cvičení, úspešné absolvovanie písomného testu (minimálne 51 %) a úspešné prezentovanie semestrálnej práce. Záverečné hodnotenie: zápočet / skúška
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 29.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Alexandra Trbolová, PhD. |