Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Priebežné hodnotenie počas semestra vo forme zápočtového testu, pre ktorého úspešné absolvovanie je potrebné dosiahnuť minimálne 51 % a predmet je ukončený skúškou. | |
Learning outcomes | |
Osvojené znalosti z oblasti hygieny a spracovania mäsa, hygieny a výroby mäsových výrobkov, laboratórnej diagnostiky kvality mäsa a mäsových výrobkov |
|
Brief outline of the course | |
Stručná osnova predmetu: . Nákup jednot. druhov zvierat. Klasifikácia jatočných zvierat Vet. vyšetrenie jat. zv. pred zabitím. Jatočné opracovanie zvierat - ošetrenie pred zabitím. Vet. hyg. prehliadka jednotlivých druhov zvierat. Delenie a úprava mäsa, trhové druhy mäsa. Definícia mäsa, zloženie a vlastnosti mäsa. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa. Postmortálne zmeny v mäse kvalitatívne odchýlky, zrenie mäsa - rozkladné zmeny v mäse ich hodnotenie, Chladenie, zmrazenie a rozmrazovanie mäsa Technológia solenia mäsa a väznosť mäsa, mäsové konzervy a polokonzervy, balenie mäsa, obalové materiály a označovanie mäsa, prídavné a technologické pomocné látky v mäsovej výrobe, mäsové výrobky - základné požiadavky, technológia výroby a technologické zariadenia v mäsovej výrobe. Uplatňovanie systému GMP a HACCP v mäsovej výrobe |
|
Course syllabus | |
Prednášky 1. Chemické zloženie mäsa. 2. Charakteristika vlastností mäsa jednotlivých druhov zv. 3. Biologická, nutričná a energetická hodnota mäsa . 4. Biologická, nutričná a energetická hodnota jedlých vedľajších jatočných produktov 5. Kvalita mäsa 6. PSE mäso – etiológia, diagnostika a spracovanie . 7. DFD mäso - etiológia, výskyt, spracovanie . 8. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa - genetika, druh zv., plemeno, pohlavia, vek, spôsob chovu. 9. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa - vplyv výživy, špecificky účinných látok, cudzorodých látok, ochorení 10. Postmortálne vplyvy na akosť mäsa. 11. Rozkladné zmeny v mäse a ich hodnotenie . 12. Klasifikácia jatočného hovädzieho dobytka a zatrieďovanie jatočné upravených tiel Hd a oviec. Klasifikácia jatočných ošípaných a zatrieďovanie jatočné upravených tiel ošípaných 13. Mäso jatočných zvierat, vymedzenie pojmov, označovanie mäsa, delenie a úprava mäsa |
|
Recommended literature | |
Literatúra: L. Steinhauser a kol., Produkce masa, Vydavatelství Last, 2000, Ladislav Steinhauser a kol. Hygiena a technológie masa, Vydavatelství Last, 1995., Potravinový kódex SR, Aktuálne zákoný a iné súvisiace právne predpisy. |
|
Conditions for completion of course | |
Priebežné hodnotenie: Priebežné hodnotenie: počas semestra formou testov Podmienky na absolvovanie predmetu: Priebežné hodnotenie počas semestra vo forme zápočtového testu, pre ktorého úspešné absolvovanie je potrebné dosiahnuť minimálne 51 % a predmet je ukončený skúškou. Záverečné hodnotenie: zápočet
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 3 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Date of last modification: 29.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |