Hygiena chovu zvierat

Study programme: man-animal relationship and its use in canistherapy and hipotherapy external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaŽPVLE/HChZ CANHIPef/12    Short: HChZ CANHIPef
  •  Credits: 7
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 3
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 3   -   Per study period: 26 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je: - účasť na prednáškach 90% - účasť na praktických cvičeniach podľa platného harmonogramu štúdia - odovzdanie vyplnených protokolov z praktických cvičení - test (10 týždeň)- hodnotenie: A-10, B-9, C-8, D-7, E-6. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 6 bodov.
Learning outcomes
Získanie znalostí teoretických aj praktických z oblasti hygieny chovu zvierat, mikroklímy (teplota, termoregulácia a vlhkosť vzduchu) v ustajňovacích objektoch. Hodnotenie a meranie jednotlivých faktorov mikroklímy (prúdenie vzduchu, vetranie, osvetlenie a slnečné žiarenie, chemické faktory, mikrobiálne znečistenie a prašnosť. Posúdenie welfare zvierat, znalosti o chove a starostlivosti o koňa na pastvine. Znalosti z oblasti dezinfekcie, asanácie, dezinsekcie a deratizácie v chovoch koní a psov. Význam vody pre napájanie, hodnotenie ukazovateľov kvality vôd. Znalosti o využití a význame organických odpadov, úprave, dezinfekcii exkrementov, pasienkov a pôdy z hľadiska veterinárnej starostlivosti a verejného zdravia.
Brief outline of the course
Základné pojmy a definície v hygiene chovu zvierat.
Hodnotenie mikroklímy zvierat (teplota, vlhkosť, prúdenie vzduchu, prašnosť,mikrobiologické faktory mikroklímy, hluk, osvetlenie.
Význam pitnej vody, hodnotenie fyzikálnzch, chemických a bakteriologických ukazovateľov pitnej vody pre napájanie zvierat.
Dezinfekcia, asanácia, spôsoby dezinfekcie a postupy, rozdelenie dezinfekčných prostriedkov a kontrola dezinfekčného postupu.
Ddezinsekcia a dezinsekčné opatrenia v chove zvierat, charakteristika škodlivého hmyzu,spôsoby dezinsekcie, prostriedky a aplikačné formy insekticídov.
Deratizácia, charakteristika deratizačných prác, spôsobov deratizácie, hlavných skupín rodenticídov.
Hygienické aspekty exkrementov, ich spracovanie a dezinfekcia.
Dodržiavanie zásad welfare zvierat, negatívne vpyvy na zdravie zvierat.
Význam integrovanej prevencie a kontroly znečisovania životného prostredia a environmentálny audit.
Course syllabus
Prednášky
1. Environmentálny audit. Význam v praktických podmienkach.
2. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Biológia škodlivého hmyzu. Spôsoby dezinsekcie. Rozdelenie a charakteristika chemických insekticídov a ich využitie v praxi.
3. Asanácia prostredia a jeho význam. Preventívne sanitačné opatrenia a ohnisková dezinfekcia pri prerušení infekčného cyklu. Dezinfekcia, druhy, etapy a faktory dezinfekcie.
4. Chemická dezinfekcia. Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku, charakteristika a využitie. Otázky životného prostredia a verejného zdravia pri ich používaní.
5. Fyzikálna dezinfekcia a jej význam vo veterinárskej medicíne.
6. Deratizácia v asanácii prostredia. Biológia hlodavcov. Rozdelenie a charakteristika chemických rodenticicídov a ich využitie v praxi.
7. Hygiena prostredia a ovzdušia, definovanie mikroklímy, rozdelenie základných faktorov mikroklímy, teplota, termoregulácia a vlhkosť vzduchu.
8. Mikroklíma, dynamika teplotných zmien v terénnych ustajňovacích objektoch, prúdenie vzduchu, vetranie, osvetlenie a slnečné žiarenie, chemické faktory.
9. Hygiena ovzdušia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia. Hygienický význam plynov, prašnosti a mikroorganizmov. Choroby prenášané vzduchom, prevencia.
10. Hygiena vody. Význam kvality vody v chove zvierat. Hygienické požiadavky na kvalitu pitnej vody. Znečisťovanie vodárenských zdrojov a ich ochrana. Vodou prenosné ochorenia.
11. Organické odpady z chovu hospodárskych zvierat, ich manipulácia a skladovanie. Spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a šírenia chorôb. Vlastnosti pôdy vo vzťahu k prežívaniu patogénov a znečisteniu životného prostredia.
12. Welfare v chove zvierat.
13. Integrovaná prevencia a kontrola znečisťovania životného prostredia z hľadiska veterinárnej starostlivosti a verejného zdravia.
Praktické cvičenia
1. Environmentálny audit. Praktické ukážky. Zadanie seminárnej práce.
2. Dezinsekcia. Charakteristika jednotlivých skupín insekticídov. Biológia škodlivého hmyzu.
3. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku: hydroxidy, aldehydy, kyseliny, halogénové preparáty.
4. Príprava pracovných roztokov, počítanie príkladov. Kontrola účinnosti dezinfekcie. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie.
5. Aerosólová dezinfekcia, ATP metóda a jej praktické prevedie. Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery.
6. Deratizácia. základná charakteristika, spôsoby deratizácie. Charakteristika rodenticídov.
7. Meranie fyzikálnych faktorov – teplota a vlhkosť, prístroje, počítanie príkladov.
8. Meranie chemických a mikrobiologických faktorov, plyny a mikroorganizmy v maštaľnom prostredí, metódy stanovenia.
9. Meranie chemických a mikrobiologických faktorov, v terénnom maštaľnom prostredí. Vykonanie auditu chovu zvierat.
10. Pitná voda. Fyzikálne a chemické hodnotenie pitných vôd. Mikrobiologické hodnotenie pitných vôd. Spôsoby úpravy a dezinfekcie.
11. Využitie exkrementov a pôdy pri chove koní. Exkrementy psov.
12. Welfare v chove zvierat.
13. Hodnotenie protokolov a seminárnych prác. Zápočet.
Recommended literature
Ondrašovičová, O. a kol.,: Hygiena chovu zvierat. Košice 2013.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu je zabezpečená kontrolou protokolov a absolvovaním kontrolného písomného testu, ktorý obsahovo vyplýva zo sylabu predmetu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je: - účasť na prednáškach 90% - účasť na praktických cvičeniach podľa platného harmonogramu štúdia - odovzdanie vyplnených protokolov z praktických cvičení - test (10 týždeň)- hodnotenie: A-10, B-9, C-8, D-7, E-6. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 6 bodov.
Záverečné hodnotenie:
Skúška prezenčná alebo test v platforme Moodle.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 262
ABCDEFX
47.3320.9914.8911.834.20.76
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content