Prednášky 1. Environmentálny audit. Význam v praktických podmienkach. 2. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Biológia škodlivého hmyzu. Spôsoby dezinsekcie. Rozdelenie a charakteristika chemických insekticídov a ich využitie v praxi. 3. Asanácia prostredia a jeho význam. Preventívne sanitačné opatrenia a ohnisková dezinfekcia pri prerušení infekčného cyklu. Dezinfekcia, druhy, etapy a faktory dezinfekcie. 4. Chemická dezinfekcia. Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku, charakteristika a využitie. Otázky životného prostredia a verejného zdravia pri ich používaní. 5. Fyzikálna dezinfekcia a jej význam vo veterinárskej medicíne. 6. Deratizácia v asanácii prostredia. Biológia hlodavcov. Rozdelenie a charakteristika chemických rodenticicídov a ich využitie v praxi. 7. Hygiena prostredia a ovzdušia, definovanie mikroklímy, rozdelenie základných faktorov mikroklímy, teplota, termoregulácia a vlhkosť vzduchu. 8. Mikroklíma, dynamika teplotných zmien v terénnych ustajňovacích objektoch, prúdenie vzduchu, vetranie, osvetlenie a slnečné žiarenie, chemické faktory. 9. Hygiena ovzdušia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia. Hygienický význam plynov, prašnosti a mikroorganizmov. Choroby prenášané vzduchom, prevencia. 10. Hygiena vody. Význam kvality vody v chove zvierat. Hygienické požiadavky na kvalitu pitnej vody. Znečisťovanie vodárenských zdrojov a ich ochrana. Vodou prenosné ochorenia. 11. Organické odpady z chovu hospodárskych zvierat, ich manipulácia a skladovanie. Spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a šírenia chorôb. Vlastnosti pôdy vo vzťahu k prežívaniu patogénov a znečisteniu životného prostredia. 12. Welfare v chove zvierat. 13. Integrovaná prevencia a kontrola znečisťovania životného prostredia z hľadiska veterinárnej starostlivosti a verejného zdravia. Praktické cvičenia 1. Environmentálny audit. Praktické ukážky. Zadanie seminárnej práce. 2. Dezinsekcia. Charakteristika jednotlivých skupín insekticídov. Biológia škodlivého hmyzu. 3. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku: hydroxidy, aldehydy, kyseliny, halogénové preparáty. 4. Príprava pracovných roztokov, počítanie príkladov. Kontrola účinnosti dezinfekcie. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie. 5. Aerosólová dezinfekcia, ATP metóda a jej praktické prevedie. Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery. 6. Deratizácia. základná charakteristika, spôsoby deratizácie. Charakteristika rodenticídov. 7. Meranie fyzikálnych faktorov – teplota a vlhkosť, prístroje, počítanie príkladov. 8. Meranie chemických a mikrobiologických faktorov, plyny a mikroorganizmy v maštaľnom prostredí, metódy stanovenia. 9. Meranie chemických a mikrobiologických faktorov, v terénnom maštaľnom prostredí. Vykonanie auditu chovu zvierat. 10. Pitná voda. Fyzikálne a chemické hodnotenie pitných vôd. Mikrobiologické hodnotenie pitných vôd. Spôsoby úpravy a dezinfekcie. 11. Využitie exkrementov a pôdy pri chove koní. Exkrementy psov. 12. Welfare v chove zvierat. 13. Hodnotenie protokolov a seminárnych prác. Zápočet. |