Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | |
Course-load: | Per week: - Per study period: (recommended, in hours) |
Method of study: | |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Guarantor: | |
CONTENTS OF THE STATE EXAM | |
Stanovenie vodnej aktivity v mäsových výrobkoch, stanovenie pH potenciometricky, hodnotenie vodnej aktivity a pH v zmysle platnej legislatívy. Stanovenie obsahu vody v potravinách gravimetricky, stanovenie obsahu tuku v potravinách podľa Soxleta. Metódy skúšania včelieho medu, stanovenie vody refraktometricky, stanovenie kyslosti, sacharózy a hydroxymetylfurfuralu. Stanovenie aminokyselín chromatografickými metódami. Kvalitatívny dôkaz sulfánu, stanovenie amoniaku (Conway), celkového dusíka (mineralizácia mokrou cestou) v mäse a v mäsových výrobkoch. Stanovenie hydroxyprolínu (kolagénu), stanovenie celkových bielkovín, stanovenie čistých svalových bielkovín v mäsových výrobkoch. Vznik, výskyt a stanovenie biogénnych amínov v potravinách. Stanovenie histamínu chromatografiou na tenkej vrstve. Stanovenie sušiny a beztukovej sušiny v mlieku gravimetricky, butyrometrické stanovenie tuku, stanovenie aktívnej a titračnej kyslosti mlieka. Stanovenie organických kyselín (kyselina mliečna). Pozitívne a negatívne vlastnosti vlákniny a spôsoby jej stanovenia. Hydrolytické zmeny tukov a stanovenie miery hydrolytického poškodenia (čísla kyslosti); stanovenie teploty topenia tukov. Oxidačné zmeny tukov. Dôležité fázy oxidácie lipidov a spôsoby ich kontroly. Laboratórne stanovenie rozvoja oxidatívneho poškodenia tukov (peroxidové číslo, tiobarbiturové číslo). Prídavné látky v potravinách a ich rozdelenie. Označovanie potravín podľa platnej legislatívy (zloženie potravín, dátum minimálnej trvanlivosti, dátum spotreby. Farebné zložky potravín, rozdelenie farbív a metódy ich stanovenia. Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív. Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách. Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív – veterinárno-dietetické hodnotenie krmív. Sacharidy v krmivách, obsah, význam, metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych sacharidov. Stráviteľnosť NDV v objemových krmivách, význam, metódy stanovenia a hodnotenia u prežúvavcov. Dusíkaté látky v krmivách, obsah, význam metódy stanovenia, kvantitatívne a kvalitatívne hodnotenie, analýza frakcií bielkovín (A, B1, B2, B3, C) v krmivách. Kvalitatívne hodnotenie a stanovenie stráviteľnosti bielkovín v krmivách pre monogastrické zvieratá a prežúvavce. Aminokyseliny – význam, stanovenie a hodnotenie v kŕmnych zmesiach (BHB, chemické skóre) pre ošípané. Tuky a mastné kyseliny v krmivách, analytické stanovenie, klasifikácia a význam vo výžive. Význam minerálnych látok vo výžive zvierat. Metódy stanovenia a hodnotenia minerálnych látok v krmivách. Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná SE) a mäsožravce (metabolizovateľná - ME). Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív prežúvavce (NEL) a ošípané (metabolizovateľná - ME). Spôsoby konzervovania jadrových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu. Spôsoby konzervovania objemových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu, hodnotenie dietetickej kvality, stability a nezávadnosti siláží. Spôsoby úpravy jadrových krmív, význam, vplyv na produkciu a zdravie, spôsoby stanovenia a hodnotenia štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre jednotlivé druhy zvierat. Postupy pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív a ich význam. Základné pojmy v toxikológii (toxikológia, intoxikácia, toxín, vyjadrenie toxicity, hodnotenie rizika). Cesty vstupu jedu do organizmu. Kinetika a dynamika jedu v organizme. Faktory ovplyvňujúce toxicitu jedu (endogénne a exogénne). Odber, balenie, označovanie a zasielanie vzoriek pre laboratórnu analýzu. Fázy laboratórneho vyšetrenia, zásady dodržiavané v rámci SLP a faktory ovplyvňujúce preanalytickú fázu laboratórneho vyšetrenia. Fázy analytického procesu, metódy extrakcie, purifikácie a detekcie chemických látok v toxikologickom laboratóriu. Najčastejšie používané analytické metódy v laboratórnej diagnostike. Stručný popis ich princípov. Zásady SLP a program zabezpečenia kvality v testovacích pracoviskách. Kontaminanty v krmivách a potravinách – ťažké kovy (Pb, Hg, As, Mn, Cd, Cr). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – PCB látky, dioxíny a parebény. Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – NH3, NaCl a MtHb látky. Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (insekticídy a herbicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (rodenticídy a fungicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – liečiva (rezíduá ATB, hormónov). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – alkaloidy a mykotoxíny. Ich toxicita a spôsob detekcie. Hlavné zásady a spôsoby odberu, prepravy a prípravy vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické vyšetrenie. Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív. Stanovenie celkového počtu aeróbnych kolónií vo vzorkách potravín a krmív. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (skúmavková a platňová metóda). Dôkaz prítomnosti Enterobacter (Cronobacter) sakazakii v mlieku a mliečnych výrobkoch. Metódy stanovenia počtu β-glukuronidázo-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín a krmív. Metóda imunomagnetickej separácie a jej využitie pri detekcii prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157. Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín a krmív. Stanovenie počtu baktérií rodu Campylobacter vo vzorkách potravín a krmív. Detekcia prítomnosti stafylokokových enterotoxínov. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín a krmív. Využitie metódy PCR pri diagnostike nežiaducich mikroorganizmov v potravinách a krmivách. Prehľad mikrobiologických metód používaných na detekciu prítomnosti rezíduí inhibičných látok vo vzorkách a potravín. Rezistencia baktérií na antibiotiká a metódy jej detekcie. | |
Brief outline of the course | |
Stanovenie vodnej aktivity v mäsových výrobkoch, stanovenie pH potenciometricky, hodnotenie vodnej aktivity a pH v zmysle platnej legislatívy. Stanovenie obsahu vody v potravinách gravimetricky, stanovenie obsahu tuku v potravinách podľa Soxleta. Metódy skúšania včelieho medu, stanovenie vody refraktometricky, stanovenie kyslosti, sacharózy a hydroxymetylfurfuralu. Stanovenie aminokyselín chromatografickými metódami. Kvalitatívny dôkaz sulfánu, stanovenie amoniaku (Conway), celkového dusíka (mineralizácia mokrou cestou) v mäse a v mäsových výrobkoch. Stanovenie hydroxyprolínu (kolagénu), stanovenie celkových bielkovín, stanovenie čistých svalových bielkovín v mäsových výrobkoch. Vznik, výskyt a stanovenie biogénnych amínov v potravinách. Stanovenie histamínu chromatografiou na tenkej vrstve. Stanovenie sušiny a beztukovej sušiny v mlieku gravimetricky, butyrometrické stanovenie tuku, stanovenie aktívnej a titračnej kyslosti mlieka. Stanovenie organických kyselín (kyselina mliečna). Pozitívne a negatívne vlastnosti vlákniny a spôsoby jej stanovenia. Hydrolytické zmeny tukov a stanovenie miery hydrolytického poškodenia (čísla kyslosti); stanovenie teploty topenia tukov. Oxidačné zmeny tukov. Dôležité fázy oxidácie lipidov a spôsoby ich kontroly. Laboratórne stanovenie rozvoja oxidatívneho poškodenia tukov (peroxidové číslo, tiobarbiturové číslo). Prídavné látky v potravinách a ich rozdelenie. Označovanie potravín podľa platnej legislatívy (zloženie potravín, dátum minimálnej trvanlivosti, dátum spotreby. Farebné zložky potravín, rozdelenie farbív a metódy ich stanovenia. Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív. Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách. Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív – veterinárno-dietetické hodnotenie krmív. Sacharidy v krmivách, obsah, význam, metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych sacharidov. Stráviteľnosť NDV v objemových krmivách, význam, metódy stanovenia a hodnotenia u prežúvavcov. Dusíkaté látky v krmivách, obsah, význam metódy stanovenia, kvantitatívne a kvalitatívne hodnotenie, analýza frakcií bielkovín (A, B1, B2, B3, C) v krmivách. Kvalitatívne hodnotenie a stanovenie stráviteľnosti bielkovín v krmivách pre monogastrické zvieratá a prežúvavce. Aminokyseliny – význam, stanovenie a hodnotenie v kŕmnych zmesiach (BHB, chemické skóre) pre ošípané. Tuky a mastné kyseliny v krmivách, analytické stanovenie, klasifikácia a význam vo výžive. Význam minerálnych látok vo výžive zvierat. Metódy stanovenia a hodnotenia minerálnych látok v krmivách. Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná SE) a mäsožravce (metabolizovateľná - ME). Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív prežúvavce (NEL) a ošípané (metabolizovateľná - ME). Spôsoby konzervovania jadrových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu. Spôsoby konzervovania objemových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu, hodnotenie dietetickej kvality, stability a nezávadnosti siláží. Spôsoby úpravy jadrových krmív, význam, vplyv na produkciu a zdravie, spôsoby stanovenia a hodnotenia štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre jednotlivé druhy zvierat. Postupy pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív a ich význam. Základné pojmy v toxikológii (toxikológia, intoxikácia, toxín, vyjadrenie toxicity, hodnotenie rizika). Cesty vstupu jedu do organizmu. Kinetika a dynamika jedu v organizme. Faktory ovplyvňujúce toxicitu jedu (endogénne a exogénne). Odber, balenie, označovanie a zasielanie vzoriek pre laboratórnu analýzu. Fázy laboratórneho vyšetrenia, zásady dodržiavané v rámci SLP a faktory ovplyvňujúce preanalytickú fázu laboratórneho vyšetrenia. Fázy analytického procesu, metódy extrakcie, purifikácie a detekcie chemických látok v toxikologickom laboratóriu. Najčastejšie používané analytické metódy v laboratórnej diagnostike. Stručný popis ich princípov. Zásady SLP a program zabezpečenia kvality v testovacích pracoviskách. Kontaminanty v krmivách a potravinách – ťažké kovy (Pb, Hg, As, Mn, Cd, Cr). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – PCB látky, dioxíny a parebény. Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – NH3, NaCl a MtHb látky. Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (insekticídy a herbicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (rodenticídy a fungicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – liečiva (rezíduá ATB, hormónov). Ich toxicita a spôsob detekcie. Kontaminanty v krmivách a potravinách – alkaloidy a mykotoxíny. Ich toxicita a spôsob detekcie. Hlavné zásady a spôsoby odberu, prepravy a prípravy vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické vyšetrenie. Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív. Stanovenie celkového počtu aeróbnych kolónií vo vzorkách potravín a krmív. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (skúmavková a platňová metóda). Dôkaz prítomnosti Enterobacter (Cronobacter) sakazakii v mlieku a mliečnych výrobkoch. Metódy stanovenia počtu β-glukuronidázo-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín a krmív. Metóda imunomagnetickej separácie a jej využitie pri detekcii prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157. Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín a krmív. Stanovenie počtu baktérií rodu Campylobacter vo vzorkách potravín a krmív. Detekcia prítomnosti stafylokokových enterotoxínov. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín a krmív. Využitie metódy PCR pri diagnostike nežiaducich mikroorganizmov v potravinách a krmivách. Prehľad mikrobiologických metód používaných na detekciu prítomnosti rezíduí inhibičných látok vo vzorkách a potravín. Rezistencia baktérií na antibiotiká a metódy jej detekcie. |
|
Conditions for completion of course | |
Záverečné hodnotenie: štátna skúška
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||||
Total number of evaluated students: 175 | |||||||
A | B | C | D | E | FX | ||
18.86 | 21.14 | 22.29 | 21.14 | 0.0 | 0.0 | 16.0 | 0.57 |
Date of last modification: 20.04.2023 | |||||||
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |