SK Zápočet Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku. Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim. V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle. |
OSNOVA PREDNÁŠOK 1. Produkcia mlieka na Slovensku a vo svete. Úloha veterinárnej služby pri zabezpečovaní zdravotne bezchybnej akosti mlieka - vydávanie veterinárnych osvedčení o spôsobilosti podmienok pre výrobu surového kravského mlieka na mliekarské ošetrenie a spracovanie pre ľudskú výživu. Potravinový kódex, 6. hlava „Surové kravské mlieko.“ 2. Hygiena prvovýroby mlieka. Hygienický program dojenia. Hygiena ošetrenia mlieka po nadojení. Hygiena mliečnic. Hygiena prepravy mlieka na spracovanie. 3. Vlastnosti mlieka. Senzorické vlastnosti mlieka. Fyzikálno - chemické vlastnosti mlieka 4. Faktory ovplyvňujúce množstvo a kvalitu, zloženie a vlastnosti mlieka.Chyby surového kravského mlieka sekretorické a postsekretorické. Cudzorodé látky v mlieku. 5. Ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov mikrobiálneho a nemikrobiálneho pôvodu. 6. Hygiena mliekarenskeho ošetrenia mlieka. (pasterizácia, sterilizácia, UHT). Chyby konzumného mlieka. 7. Senzorická analýza mlieka a mliečnych výrobkov.8. Výživná hodnota a rozdelenie mliečnych výrobkov. Hygiena tekutých mliečnych výrobkov. Hygiena fermentovaných mliečnych výrobkov. Hygiena smotany a masla. 9. Hygiena syrov (prírodné syry, topené syry, kyslé syry). Chyby syrov. Hygiena vedľajších produktov mliekárskej výroby (srvátka, cmar, kazeín). 10. Hygiena sušených mliečnych výrobkov. Hygiena mrazených mliečnych výrobkov. Hygiena zahustených mliečnych výrobkov. 11. Hygiena výroby ovčieho mlieka a výrobkov z ovčieho mlieka. Hygiena vedľajších produktov pri spracovaní ovčieho mlieka. Hygiena výroby kozieho mlieka a výrobkov z neho. 12. Biotechnická kontrola v prvovýrobe mlieka. 13. Aplikácia HACCP do výroby a spracovania mlieka. Nové technológie v mliekarenstve. OSNOVA PRAKTICKÝCH CVIČENÍ 1. Zásady pri vyšetrovaní mlieka a mliečnych výrobkoch. Kontrola hygieny a technológia získavania, odber vzoriek, preprava mlieka 2. Surové kravské mlieko- laboratórne vyšetrenie (senzorické, fyzikálno-chemické vyšetrenie mlieka) 3. Audiovizuálna projekcia problematiky hygieny , bezpečnosti a kvality mlieka 4. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka, sanitačný režim pri výrobe a spracovaní mlieka 5. Analýza mlieka mastitídnych dojníc 6. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie 7. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie 8. Smotana, maslo- laboratórne vyšetrenie 9. Kyslomliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie 10. Syry - laboratórne vyšetrenie 11. Mrazené, sušené, kondenzované mliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie 12. Laboratórne vyšetrenie nebovinných druhov mliek 13. Odovzdávacie cvičenie – úspešné zvládnutie samostatného zadania - udelenie zápočtu |
Dudriková, E., Zahumenská J., Výrostková, J. Hygiena, technológia, kvalita a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. 1. diel. Všeobecná časť. UVLF v Košiciach, 2022. ISBN 978-80-8077-777-7. Dudriková, E., Zahumenská J., Výrostková, J., Semjon, B. Hygiena, technológia, kvalita a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. 2. diel. Špeciálna časť. UVLF v Košiciach, 2022. ISBN978-80-8077-778-4. Dudriková,E., Maľová, J.: Mlieko a mliečne výrobky v súčinnosti s veterinárnou činnosťou [elektronický zdroj] = Milk and milk products in association with veterianry activity / ; Košice : UVLF, 2017. - DVD, 28,15AH. - ISBN 978-80-8077-565-0. Maľová, J., Semjon, B. hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. Technologický postupy výroby. UVLF v Košiciach, 2021, ISBN 978-80-8077-735-7. Dudriková, E., Pažáková, J. Laboratórne vyšetrenie mlieka a mliečnych výrobkov. Návody na praktické praktické cvičenia. Manuál pre laboratórne vyšetrenie mlieka a mliečnych výrobkov. UVLF v Košiciach, 2017, ISBN 978-80-8077-566-7. |
Obsahová prerekvizita: Predmet sa zaoberá štúdiom kravského, ovčieho a kozieho mlieka z hľadiska jeho získavania a technológie spracovania. Študenti získajú základné vedomosti v oblasti mliekarenstva na Slovensku, oboznámia sa s históriou a súčasnosťou produkcie mlieka, naučia sa orientovať v príslušnej legislatíve EÚ a SR, získajú praktické zručnosti z technológie výroby a spracovania mlieka, syrov a kyslomliečnych výrobkov a získajú zručnosť pri laboratórnom vyšetrovaní kvality a bezpečnosti výrobkov. Priebežné hodnotenie: Študenti počas praktických cvičení musia preukázať praktickú zručnosť pri výrobe syrov, masla a kyslomliečnych výrobkov v laboratóriu pre mlieko. Podmienky na absolvovanie predmetu: SK Zápočet Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku. Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim. V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle. Záverečné hodnotenie: Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim. V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle.
|