Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív
Study programme: feed and foodstuff safety full-time form of study
Teaching language: slovak
Subject code: KaVDCHZv/TaBSVK2 BKaPdf2/19 Short: TaBSVK2 BKaPdf2
Teaching language: slovak
Subject code: KaVDCHZv/TaBSVK2 BKaPdf2/19 Short: TaBSVK2 BKaPdf2
- Credits: 8
- Completion method: Zápočet a skúška
- Lectures: 1 / Practice: 2
- Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office. Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu druhého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v tom istom semestri (maximum 15 %) (maximum 30 %). | |
Learning outcomes | |
Študenti získajú pri štúdiu predmetu teoretické a praktické poznatky o technológii výroby krmív, bezpečnostných systémoch používaných pri výrobe kŕmnych komponentov a kompletných a doplnkových krmív, právnych predpisoch platných v Európskej únii súvisiacich s ich zavedením do praxe a používaním a tiež o správnej a hygienickej praxi pri výrobe krmív. |
|
Brief outline of the course | |
Bezpečnostné systémy používané pri výrobe kŕmnych komponentov, kompletných a doplnkových kŕmnych zmesí. Právne predpisy platné v Európskej únii súvisiace so zavedením do praxe a s používaním bezpečnostných systémov pri výrobe kŕmnych komponentov, kompletných a doplnkových kŕmnych zmesí. Krmivársky zákon. Kódex výrobcov krmív. Správna výrobná a hygienická prax pri výrobe krmív. |
|
Course syllabus | |
Prednášky (2. semester): 1/ Úvod do kontroly krmív, Základné pojmy, 2/ Úradné kontroly krmív, Úradný odber vzoriek krmiva, 3/ Kompetencie, Pohotovostný plán pre oblasť krmív a výživy zvierat, 4/ Registrácia a schvaľovanie krmivárskych podnikov, Orgány veterinárnej správy v oblasti krmív, 5/ Ústav štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Laboratórne metódy používané pri kontrole krmív, 6/ Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACCP/ pri výrobe krmív – úvod, Základné informácie o systéme HACCP vykonávanom v krmivárskom podniku, 7/ Zásady systému HACCP v krmivárskom podniku, Postupnosť prípravy systému HACCP v krmivárskom podniku, 8/ Kŕmne aditíva, 9/ Botanické nečistoty, Mykotoxíny, 10/ Ťažké kovy, Dioxíny, 11/ GMO, 12/ Vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu, 13/ Veterinárne liečivá; -- Cvičenia (2. semester): 1/ Odber vzoriek objemových krmív; Klasifikácia objemových krmív, nutričné zloženie objemových krmív; odber a úprava objemových krmív za účelom analýzy; 2/ Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže, Príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označovanie a pečatenie konečných vzoriek, Sprievodná dokumentácia pri zasielaní do laboratória, 3/ Výroba komerčných krmív pre spoločenské zvieratá, Stanovenie zrnitosti a sypnej hmotnosti kŕmnej zmesi, 4/ Kŕmne zvyšky konzervárenského priemyslu (ovocné výlisky a zvyšky), požiadavky na použité suroviny, využitie vo výžive zvierat, 5/ Laboratórne analýzy krmív pre potravinové zvieratá, Základné laboratórne analýzy krmív, 6/ Technológia skladovania a výroby kŕmnych komponentov, úprava a spracovanie sóje vo výrobnej prevádzke Tajba, a.s., Michaľany, / alternatívne v nákupnom sklade Tajba, a.s., Čečejovce, 7/ Využitie HACCP konceptu pri manažmente silážovania, 8/ Kŕmne zvyšky droždiarenského priemyslu používané ako kŕmne aditíva, postupy pri výrobe kŕmnych kvasníc, výživná a dietetická hodnota, Laboratórna kultivácia kvasníc Sacharomyces cerevisiae, Mikroskopické pozorovanie kvasníc, 9/ Kŕmne strukoviny, ich nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie semien a produktov kŕmnych strukovín, Eliminácia antinutričných látok v strukovinách, Mikroskopické pozorovanie botanických nečistôt, 10/ Zásady a metodiky používané pri veterinárskom hodnotení, zmyslové posúdenie vzoriek krmív, posúdenie laboratórnych výsledkov, 11/ Metodiky používané na kontrolu GMO používaných pre výrobu krmív, 12/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 1. časť, 13/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 2. časť, ** |
|
Recommended literature | |
1. Príručka pre správnu výrobnú prax priemyselných výrobcov krmív a premixov na Slovensku pre zvieratá určené na výrobu potravín (január 2011). 2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 23. augusta 2004 č. 2145/2004-100 o úradnom odbere vzoriek a o laboratórnom skúšaní a hodnotení krmív. 3. Zákon č.271/2005 Z.z. z 24. mája 2005 o výrobe, uvádzaní na trh a používaní krmív (krmivársky zákon, účinnosť od 1.1.2019 ). |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Podmieňujúce predmety: KaVDCHZv/TaBSVK1 BKaPdf2/19 - Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív - 1 .semester Priebežné hodnotenie: Protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office. Podmienky na absolvovanie predmetu: Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office. Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu druhého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v tom istom semestri (maximum 15 %) (maximum 30 %). Záverečné hodnotenie: Zápočet a absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 75 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
28.0 | 20.0 | 25.33 | 14.67 | 12.0 | 0.0 |
Date of last modification: 29.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |