Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Cvičenie |
Course-load: | Per week: 2 - Per study period: 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach. V prípade vynechania cvičení (max. 3 za semester), je študent povinný si cvičenia nahradiť formou referátu s témou vynechaného cvičenia. Ak študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. Z cvičení je potrebné vypracovať a odovzdať protokoly. Ďalšou podmienkou je prezentácia semestrálnej práce v závere semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie písomného testu (získanie minimálne nadpolovičnej väčšiny celkového počtu bodov; minimálne 51 %). | |
Learning outcomes | |
Študent absolvovaním tohto predmetu získa základné vedomosti z oblasti technológie úprav kŕmnych komponentov pre výrobu krmív pre psov, ako aj technológie výroby kŕmnych zmesí pre psov. Po úspešnom ukončení štúdia tohto predmetu bude mať študent teoretické vedomosti o jednotlivých metódach mechanickej a tepelnej úpravy kŕmnych komponentov a o metódach konzervovania krmív nízkymi teplotami. Taktiež vedomosti o vplyve týchto metód na kvalitu krmív, na ich nutričné a dietetické vlastnosti. Získa vedomosti o technologických zariadeniach používaných pri jednotlivých technologických postupoch. Ďalej získa vedomosti o technologickom postupe výroby suchých, polovlhkých a konzervovaných kŕmnych zmesí pre psov. |
|
Brief outline of the course | |
Študenti sa v priebehu praktických cvičení oboznámia s kŕmnymi komponentami (živočíšneho a rastlinného pôvodu) a doplnkovými látkami používanými na výrobu krmív pre psov, oboznámia sa s cieľmi úpravy krmív, používanými metódami úpravy kŕmnych komponentov (mechanické, tepelné - vysoké a nízke teploty) a zariadeniami používanými pri týchto technologických postupoch, technologickými postupmi pri výrobe suchých, polovlhkých a konzervovaných krmív pre psov, faktormi ovplyvňujúcimi ich výrobu a spôsobmi kontroly kvality výroby priemyselne vyrábaných krmív pre psov. |
|
Course syllabus | |
1. Úvod do problematiky predmetu; poučenie o predmete a bezpečnosti práce. 2. Suroviny pre výrobu priemyselných krmív pre psov – suroviny živočíšneho pôvodu 3. Suroviny pre výrobu priemyselných krmív pre psov – suroviny rastlinného pôvodu 4. Kŕmne doplnkové látky 5. Metódy úpravy kŕmnych komponentov - význam úpravy krmív 6. Mechanické úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 7. Tepelné úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá – tepelné úpravy pri vyšších teplotách (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 8. Tepelné úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá – tepelné úpravy pri nižších teplotách (charakteristika, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 9. Rozdelenie priemyselne vyrábaných krmív pre psov 10. Technológia výroby suchých krmív pre psov (charakteristika výrobného procesu, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 11. Technológia výroby polovlhkých a vlhkých krmív pre psov (charakteristika výrobného procesu, výhody a nevýhody, vplyv na kvalitu krmiva, používané zariadenia) 12. Zmyslové hodnotenie krmív 13. Kontrola kvality výroby priemyselne vyrábaných krmív pre psov; prezentácia semestrálnych prác |
|
Recommended literature | |
Marcin A., Hreško Šamudovská A, Naď Pavel. Priemyselné krmivá a diéty pre psov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2021, 83 s., ISBN 978-80-8077-736-4. |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Podmieňujúce: KaVDCHZv/VaDP1 Kdf/08 - Výživa a dietetika psov Priebežné hodnotenie: Priebežné hodnotenie je vykonané prostredníctvom písomného testu. Pre jeho úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne nadpolovičnú väčšinu celkového počtu bodov, minimálne 51 %. Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach. V prípade vynechania cvičení (max. 3 za semester), je študent povinný si cvičenia nahradiť formou referátu s témou vynechaného cvičenia. Ak študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. Z cvičení je potrebné vypracovať a odovzdať protokoly. Ďalšou podmienkou je prezentácia semestrálnej práce v závere semestra. Podmienkou je aj úspešné absolvovanie písomného testu (získanie minimálne nadpolovičnej väčšiny celkového počtu bodov; minimálne 51 %). Záverečné hodnotenie: Záverečné hodnotenie je vykonané prostredníctvom písomnej skúšky.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
NOTES | |
Výučba predmetu prebieha v zimnom semestri. |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 94 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
25.53 | 23.4 | 29.79 | 14.89 | 6.38 | 0.0 |
Date of last modification: 20.09.2023 | |||||
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Peter Lazár, PhD. |