Mykológia a mykotoxikológia potravín a krmív

Study programme: feed and foodstuff safety full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/MyMk1 BKaPdf2/20    Short: MyMk1 BKaPdf2
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie a uznanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať tri cvičenia za semester, pričom nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný si nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Learning outcomes
Študent by mal po absolvovaní predmetu samostatne zvládnuť mykologické a mykotoxikologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív. Cieľom predmetu je, aby študent získal teoretické vedomosti o mikroskopických vláknitých hubách a ich metabolitoch a zvládol metodické postupy ich stanovenia a identifikácie, zásady správnej laboratórnej praxe pri manipulácii s mikromycétami a mykotoxínmi a analytické metódy stanovenia mykotoxínov.
Brief outline of the course
Morfológia, výživa, rozmnožovanie a faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
Prehľad a charakteristika najčastejšie sa vyskytujúcich mikroskopických vláknitých húb v potravinách a krmivách.
Význam mikromycét v pracovnom a životnom prostredí, v potravinách a krmovinách.
Metódy stanovenia a identifikácie mikromycét izolovaných z potravín a krmív.
Course syllabus
Prednášky
1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov.
2. Cytológia a morfológia mikroskopických vláknitých húb.
3. Mechanizmus rastu mikroskopických vláknitých húb.
4. Výživa mikroskopických vláknitých húb.
5. Spôsob rozmnožovania zástupcov Zygomycota.
6. Zygomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve.
7. Spôsob rozmnožovania zástupcov Ascomycota.
8. Ascomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve.
9. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
10. Výskyt a pomenovanie húb podieľajúcich sa na znehodnotení potravín, nápojov a vody
11. Pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb.
12. Ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi.
13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia.
Cvičenia
1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu.
2. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s vyššou aw ako 0,95.
3. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s nižšou aw ako 0,95.
4. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (príprava suspenzie spór, očkovanie na kultivačné média používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét).
5. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov).
6. Identifikácia zástupcov radu Mucorales na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
7. Identifikácie zástupcov rodu Aspergillus na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
8. Identifikácie zástupcov rodu Penicillium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
9. Identifikácie zástupcov rodu Fusarium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
10. Identifikácia zástupcov rodu Alternaria na základe makroskopických a mikroskopických znakov
11. Identifikácia zástupcov rodu Cladosporium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
12. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb PCR metódou.
13. Zápočtový test.
Recommended literature
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9
Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. V prípade nedostatkov a nepresnosti bude protokol študentovi vrátený na prepracovanie.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie a uznanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať tri cvičenia za semester, pričom nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný si nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorý úspešne absolvoval záverečný test v Moodle s minimálnym hodnotením 51 % a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 40
ABCDEFX
5.095.0
 
Date of last modification: 14.09.2023
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content