Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčnáprezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Študent získava vedomosti a znalosti v oblasti zásad fázovej výživy a rozdielov v kŕmení u jednotlivých druhov zvierat – monogastrické farmové zvieratá, prežúvavce, spoločenské zvieratá. Cieľom je dosiahnutie schopností študenta hodnotiť kŕmne dávky resp. kŕmne zmesi z hľadiska zabezpečenia normovanej potreby živín a energie, pri zohľadnení špecifík súvisiacich s príjmom krmiva, spôsobom kŕmenia resp. výberom vhodných krmív a ich úlohou vo výžive zvierat. Po absolvovaní predmetu bude študent schopný, hodnotiť resp. posúdiť kŕmne dávky a implementovať vedomosti o zásadách výživy a kŕmenia pri praktickej realizácii výživy u jednotlivých druhov zvierat. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou. |
|
Brief outline of the course | |
Všeobecné zásady výživy a kŕmenia monogastrických zvierat. Všeobecné zásady výživy a kŕmenia polygastrických zvierat. Normy potreby živín a energie v kŕmnych dávkach monogastrických zvierat. Normy potreby živín a energie v kŕmnych dávkach polygastrických zvierat. Záchovná a produkčná potreba živín a energie. Príjem krmiva; spôsoby hodnotenia žravosti, činitele ovplyvňujúce príjem krmiva. Režim kŕmenia. Spôsoby kŕmenia. Krmivá na výrobu kŕmnych zmesí pre hydina a ošípané. Krmivá vo výžive neprežúvavcov. Krmivá vo výžive prežúvavcov. Kŕmne komponenty vo výžive spoločenských zvierat. |
|
Recommended literature | |
Bujňák, L. - Hreško Šamudovská A. Výživa a kŕmenie zvierat (ošípané, hydina, kone, králiky). UVLF Košice, 2022. Vajda, V. - Maskaľová, I. Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia zvierat; UVLF v Košiciach, 2016, 406 s. ISBN: 978-80-8077-526-1 Bindas, Ľ. Výživa a kŕmenie ošípaných 172-175s.; In Kováč, G. a kol.: Choroby ošípaných 1. vyd. Prešov: Vydavateľstvo Michala Vaška, 2013. ISBN 978-80-7165- 839-9 Vajda, V.: Výživa hovädzieho dobytka; In Kováč, G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka 1. vyd., Prešov : M&M vydavateľstvo , 874s., 2001. ISBN 978-80-88950-14-1 Zeman, L. Výživa a krmení hospodářských zvířat 1. vyd. Praha: Profi Press, 304s., 2006 ISBN 80-86726-17-7 Meyer, H. - Coenen, M. Krmení koní - Současné trendy ve výživě koní. 2003, Vyd. Ikar, 256 s. Demeterová, M.: Výživa a kŕmenie mačiek; In Danko, J. a kol.: Mačka - Anatómia, správanie, choroby, výživa; vyd. Príroda, 2014, 196s. ISBN 978-80-07-02368-0 Demeterová, M.: Výživa a dietetika psov, UVLF Košice, 2012, 199s. ISBN 9788080773151 (brož.) McDonald, P. et al. Animal Nutrition. Seventh edition. Harlow, England : Pearson, 2011. p.714. ISBN 9781408204276 |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 30.08.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD. |