Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčnáprezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Absolvent predmetu získa najnovšie vedomosti o významných bakteriálnych patogénoch človeka a zvierat a oboznámi sa taktiež s medicínsky významnými zástupcami mikroskopických húb. Osvojí si vedecké metódy a pracovné postupy pri štúdiu ich faktorov patogenity a virulencie a mechanizmus (patogenézu) infekcie, zvlášť pri pôvodcoch chorôb prenosných zo zvierat na človeka. Oboznámi sa s mechanizmami horizontálneho prenosu genetickej informácie a hrozbou, ktorú so sebou prináša nárast antibiotikorezistentných bakteriálnych kmeňov v humánnej i veterinárnej medicíne. Získa prehľad o pôvodcoch nových a znovu objavujúcich sa bakteriálnych nákaz a rizikách, ktoré so sebou prináša zneužitie bakteriálnych patogénov pri bioterorizme. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou. |
|
Brief outline of the course | |
Úvod do taxonómie baktérií. Prečo si už dnes nevystačíme iba s fenotypovými kritériami pri systematike baktérií? Faktory bakteriálnej patogenity a virulencie. Mechanizmy bakteriálnej infekcie. Prečo aj saprofytické bakteriálne druhy môžu byť významnými patogénmi? Antibiotikorezistencia – predpokladané príčiny a reálne hrozby v humánnej a veterinárnej medicíne. Baktérie bez bunkovej steny – Mollicutes. Obligátne intracelulárne patogény. Bakteriálne patogény so zoonotickým potenciálom. Mikroskopické huby. Pôvodcovia nových a znovu objavujúcich sa bakteriálnych nákaz. Baktérie ako súčasť biologickej hrozby. Súčasne možnosti štúdia zdraviu prospešných baktérii, resp. ich spoločenstiev. Výzvy tretieho obdobia zlatého veku mikrobiológie. |
|
Recommended literature | |
Arun K. Bhunia: Foodborne microbial pathogens. Springer, 2018. Austin B. and Austin D.A.: Bacterial Fish Pathogens. Disease of Farmed and Wild Fish. Springer. Fifth edition, 2012. Brenda W.A. et al.: Bacterial Pathogenesis: A Molecular Approach. Fourth Edition. American Society for Microbiology, 2019. Hubálek Z. a Rudolf I.: Microbial Zoonoses and Sapronoses. Springer, 2010. Johnson D.I.: Bacterial pathogens and their virulence factors. First edition. Springer, 2018. Markey B. et al.: Clinical Veterinary Microbiology. Second edition. MOSBY Elsevier, 2013. McVey S.D. et al.: Veterinary Microbiology. Third edition. Wiley-Blackwell, 2013. Murray P.R. et al.: Medical Microbiology. First edition. Elsevier Books, 2020. Pilipčinec E. a kol.: Gram-negatívne baktérie. 1. vydanie. Košice: UVLF, 2018. ISBN 978-80-8077-571-1. Pilipčinec E. a kol.: Vybrané kapitoly zo špeciálnej bakteriológie pre farmaceuttov. Gram-negatívne baktérie. 1. vydanie. Košice: UVLF, 2018. ISBN 978-80-8077-572-8. Pilipčinec E. a kol.: Gram-pozitívne baktérie. 1. vydanie. Košice: UVLF, 2019. ISBN 978-80-8077-632-9. Pilipčinec E. a kol.: Vybrané kapitoly zo špeciálnej bakteriológie pre farmaceuttov. Gram-pozitívne baktérie. 1. vydanie. Košice: UVLF, 2019. ISBN 978-80-8077-633-6. Quinn P. J. et al.: Veterinary Microbiology and Microbial Disease. Second edition, Wiley-Blackwell, 2011. Rani R.R. et al.: Biofilm-Mediated Diseases: Causes and Controls. Springer. 2021. |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 3 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 12.09.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Emil Pilipčinec, PhD. |