Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčnáprezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Absolvent povinne voliteľného predmetu získa doplňujúce vedomosti z oblasti potravinárskej mikrobiológie, mykológie a mykotoxikológie, a to vo forme najnovších teoretických i praktických poznatkov v uvedenej oblasti. Osvojí si vedecké metódy a pracovné postupy výskumu morfologických, kultivačných, biochemických a molekulovo-biologických vlastností pôvodcoch alimentárnych ochorení vírusového, bakteriálneho a fungálneho pôvodu. Oboznámi sa so širokými možnosťami využitia kultúrnych mikroorganizmov v potravinárskom priemysle, najmä pri výrobe tzv. funkčných potravín. Získa prehľad o mikrobiologických rizikách a možnostiach ich eliminácie z potravinového reťazca, čím si rozšíri obzor vedeckého poznania a sféru možnej aplikácie výsledkov vlastnej tvorivej vedeckej práce na oblasť humánnej medicíny a ochrany verejného zdravia. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou. |
|
Brief outline of the course | |
Globálny pohľad na mikrobiálnu populáciu potravín, špecifiká potravinárskej mikrobiológie ako aplikovanej vednej disciplíny. Legislatívne kritériá mikrobiologickej bezpečnosti potravín. Rýchle metódy detekcie a identifikácie potravinových patogénov. Využitie probiotických mikroorganizmov pri výrobe tzv. funkčných potravín. Výskyt antimikrobiálnej rezistencie v mikrobiálnej populácii potravinových komodit, jej genetické determinanty a dopady na zdravie konzumenta. Prehľad alimentárnych infekcií, toxoinfekcií a intoxikácií mikrobiálneho pôvodu. Možnosti eliminácie nežiadúcich mikroorganizmov z finálnych potravinových produktov s cieľom minimalizácie zdravotného rizika pre konzumenta. Morfologická, biochemická a genetická identifikácia mikroskopických vláknitých húb v potravinách. Metódy detekcie mykotoxínov v potravinových matriciach a možnosti redukcie ich výskytu v potravinovom reťazci. |
|
Recommended literature | |
Adams M.R., Moss M.O., McClure, P.: Food Microbiology. Fourth edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2016, 546 pp. ISBN 978-1-84973-960-3. Hashmi M.Z.: Antibiotics and Antimicrobial Resistance Genes, Environmental Occurrence and Treatment Technologies. Springer, 2020, 456 pp. ISBN 978-3-030-40421-5. Nariadenie komisie (ES) č. 2073/2005 z 15.11.2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Nariadenie komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Sing A.: Zoonoses - Infections Affecting Humans and Animals: Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1143 pp. ISBN: 978-94-017-9457-2. Thomas S.: Antimicrobial Resistance. Global Challenges and Future Interventions. Springer, 2020, 230 pp. ISBN: 978-981-15-3660-1. |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 2 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
50.0 | 0.0 | 50.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 11.09.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Emil Pilipčinec, PhD. |