Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Absolvovanie písomnej priebežnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. | |
Learning outcomes | |
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o základnej legislatíve zaoberajúcej sa problematikou zariadení spoločného stravovania, o hygienických požiadavkách pre zariadenia spoločného stravovania, o požiadavkách na osoby pracujúce v zariadeniach spoločného stravovania a o zásadách SVP, SHP a HACCP v zariadeniach spoločného stravovania, ktoré sú aplikovateľné v praxi. |
|
Brief outline of the course | |
Základná legislatíva, príslušné orgány, kontrolné činnosti, typy zariadení spoločného stravovania, uvedenie priestorov do prevádzky, hygienické požiadavky, stavebné požiadavky, SVP, SHP, HACCP, dokumentácia, sanitácia a odpady v zariadeniach spoločného stravovania, alergény v pokrmoch, hygienické požiadavky pri príprave pokrmov, stánkový a ambulantný predaj. |
|
Course syllabus | |
Prednášky: 1. Úvod do predmetu, stravovanie a zdravá výživa; 2. Typy zariadení spoločného stravovania a povinnosti prevádzkovateľa; 3. Uvedenie priestorov gastronomického zariadenia do prevádzky a prevádzkový poriadok; 4. Hygienické pravidlá - zásady SVP, SHP aplikovaná na zariadenia spoločného stravovania; 5. Odpady v zariadeniach spoločného stravovania; 6. Hygienické požiadavky na osoby pracujúce v zariadeniach spoločného stravovania; 7. Skladovanie potravinárskeho tovaru a pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania; 8. Alergény v pokrmoch a ich označovanie; 9. Hygienické požiadavky pri príprave pokrmov svetovej kuchyne; 10. Hygienické požiadavky pri manipulácií s čapovanými nápojmi a výrobe a predaji lahôdkarských výrobkov; 11. Hygienické požiadavky pri výrobe a predaji zmrzliny, cukrárenských výrobkov. 12. Požiadavky na ubytovacie zariadenia so stravovacími službami; 13. Hygienické požiadavky pri stánkovom a ambulantnom predaji; Cvičenia: 1. Základná legislatíva a orgány zaoberajúce sa problematikou zariadení spoločného stravovania; 2. Mikrobiologické kritéria pre potraviny. 3. Všeobecné hygienické požiadavky na priestory zariadení spoločného stravovania: budovy, infraštruktúra, vnútorné členenie; 4. Všeobecné hygienické požiadavky na priestory zariadení spoločného stravovania: vetranie, osvetlenie, zariadenia a materiály, voda; 5. Sanitácia v zariadeniach spoločného stravovania; 6. Hygienické pravidlá - HACCP aplikovaný na zariadenia spoločného stravovania; 7. Procesy prebiehajúce v zariadeniach spoločného stravovania; 8. Hygienické požiadavky pri výrobe a príprave pokrmov, odber vzoriek a laboratórna analýza pokrmov; 9. Hygienické požiadavky pri výrobe pokrmov v rámci liečebnej výživy; 10. Zásady servírovania, výdaja a prepravy pokrmov; 11. Prevádzkovanie zariadení školského stravovania; 12. Dokumentácia SVP v zariadení spoločného stravovania (exkurzia); 13. Písomný test na overenie vedomostí. |
|
Recommended literature | |
1. Zákon NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia 2. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania 3. Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách 4. Potravinový kódex SR (http://www.svps.sk/legislativa/legislativa_kodex.asp) 5. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín; https://www.slov-lex.sk/ezz; http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: 100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Absolvovanie písomnej priebežnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. Záverečné hodnotenie: 100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Absolvovanie písomnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A – E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 07.09.2023 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |