Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny
Study programme: the market and quality of foodstuffs external form of study
Teaching language: slovak
Subject code: KaHTP/PaKČOZ1 TaKPef/22 Short: PaKČOZ1 TaKPef
Teaching language: slovak
Subject code: KaHTP/PaKČOZ1 TaKPef/22 Short: PaKČOZ1 TaKPef
- Credits: 0
- Completion method: Zápočet
- Lectures: 1 / Practice: 2
- Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. | |
Learning outcomes | |
Študent získava absolvovaním predmetu základné vedomosti o záhradníctve, pestovaní vybraných druhov ovocia a zeleniny, požiadavkách na kvalitu, ako aj zručnosti pri praktickom hodnotení kvality vybraných druhov ovocia a zeleniny. V praxi sú všetky získané vedomosti a zručnosti využiteľné napr. na úrovni manažéra kvality v sektore ovocia a zeleniny až po úroveň maloobchodu. |
|
Brief outline of the course | |
Predmet Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny je zameraný na dve základné časti – zvládnutie základných poznatkov o záhradníctve, o agrotechnike a botanickom zaradení jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. V druhej časti je predmet zameraný na požiadavky na kvalitu jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, podrobnejšie informácie o medzinárodných organizáciách v oblasti tvorby noriem kvality, informácie o legislatívnom rámci EÚ a národnej legislatíve v oblasti. |
|
Course syllabus | |
1 Zloženie pôdy 2 Pôdne druhy 3 Druhy poľnohospodárskych plodín v sektore ovocia a zeleniny 4 Osevné plány 5 Rez ovocných stromov 6 Rez viniča 7 Systém výsadby zeleniny 8 Produkcia ovocia a zeleniny na národnej úrovni 9 Spôsob dotácie poľnohospodárov 10 Nadnárodné normy pre produkciu ovocia a zeleniny 11 Klasifikácia a rozdelenie druhov ovocia a zeleniny 12 Predaj a uvádzanie ovocia a zeleniny konečnému spotrebiteľovi 13 Úradné kontroly v ovocinársko-zeleninárskom sektore |
|
Recommended literature | |
Záhradníctvo, Pevná a kol., Rez a tvarovanie ovocných drevín, Oleg Paulen, 2013 Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny, cvičenia, Viera Baričičová, skriptá UVMLF, 2014 Nariadenie Rady a parlamentu (EU) č. 1308/2013 Nariadenie Komisie ( EU) č. 543/2011 |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. Záverečné hodnotenie: zápočet
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 103 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Date of last modification: 23.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |