Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny

Study programme: the market and quality of foodstuffs external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PaKČOZ2 TaKPef/22    Short: PaKČOZ2 TaKPef
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent písomnú prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E) podľa študijného poriadku.
Learning outcomes
Študent získava absolvovaním predmetu základné vedomosti o záhradníctve, pestovaní vybraných druhov ovocia a zeleniny, požiadavkách na kvalitu, ako aj zručnosti pri praktickom hodnotení kvality vybraných druhov ovocia a zeleniny. V praxi sú všetky získané vedomosti a zručnosti využiteľné napr. na úrovni manažéra kvality v sektore ovocia a zeleniny až po úroveň maloobchodu.
Brief outline of the course
Predmet Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny je zameraný na dve základné časti – zvládnutie základných poznatkov o záhradníctve, o agrotechnike a botanickom zaradení jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. V druhej časti je predmet zameraný na požiadavky na kvalitu jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, podrobnejšie informácie o medzinárodných organizáciách v oblasti tvorby noriem kvality, informácie o legislatívnom rámci EÚ a národnej legislatíve v oblasti.
Course syllabus
1 Rozdelenie ovocia podľa obchodných noriem
2 Rozdelenie zeleniny podľa obchodných noriem
3 Klasifikácia ovocia na základe kvalitatívnych znakov
4 Klasifikácia zeleniny na základe kvalitatívnych znakov
5 Medzinárodné poľnohospodárske normy EHK/OSN
6 Schéma uplatňovania OECD medzinárodných noriem kvality pre klasifikáciu ovocia a zeleniny
7 Codex Alimentarius z pohľadu sektora ovocia a zeleniny
8 Všeobecná obchodná norma
9 Špecializované sekcie EHK/OSN z pohľadu ovocia a zeleniny
10 Obchodné úpravy ovocia a zeleniny v obchodných sieťach
11 Problémy spojené s uvádzaním ovocia a zeleniny na trh
12 Obchodné normy pre vybrané druhy ovocia
13 Obchodné druhy pre vybrané druhy zeleniny
Recommended literature
Rez a tvarovanie ovocných drevín, Oleg Paulen, 2013
Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny, cvičenia, Viera Baričičová, skriptá UVLF, 2014 Nariadenie Rady a parlamentu (EU) č. 1308/2013
Nariadenie Komisie ( EU) č. 543/2011
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent písomnú prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E) podľa študijného poriadku.
Záverečné hodnotenie:
skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 102
ABCDEFX
28.4325.4921.5719.614.90.0
 
Date of last modification: 20.09.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content