Prednášky: 1. Úvod do štúdia. História obalov potravín. 2. Legislatívne požiadavky pre balenie a označovanie potravín. 3. Funkcia baliacich a obalových materiálov, vývojové trendy PK SR – baliace materiály. 4. Baliarne, výstavba, baliaca technika. 5. Mikrobiálna kontaminácia obalov. 6. Nové technológie balenia potravín. Požiadavky na označenie nebalených potravín. 7. Balenie potravín - jednoduché, vákuové, balenie aseptické. 8. Druhy obalových materiálov - papier, kartón, lepenka, textilné materiály. 9. Obaly z plastov, baliace a povlakové materiály z požívateľných látok. 10. Kovové obaly, sklenené obaly. 11. Balenie tekutých, kašovitých výrobkov, balenie potravín tuhej konzistencie. 12. Expedícia, preprava a skladovanie potravín. 13. Prezentácie seminárnych prác. Cvičenia: 1. Úvod do praktických cvičení. Poučenie o bezpečnosť pri práci. Nároky na obaly vo sfére výroby a spotreby potravín. 2. Ochrana potravín obalom. 3. Čítanie obalov potravín. Potlač na obaloch potravín. 4. Senzorické hodnotenie obalových materiálov. Kontrola správnosti označovania obalov - chyby obalov. 5. Vyšetrovanie obalov na potraviny - odbery vzoriek, metodiky. Mikrobiologické vyšetrovanie obalov. 6. Ekologický pohľad na balenie potravín - recyklácia potravinárskych obalov. 7. Balenie v modifikovanej atmosfére. 8. Skúšanie papierových, drevených a kartónových obalov. 9. Skúšanie plastových obalov. 10. Skúšanie konzervových pohárov. Skúšanie konzervových plechoviek a konzerv. 11. Obaly pre mikrovlnný ohrev - aktívne obaly, pasívne obaly. 12. Výjazdové cvičenie do baliarne potravín. 13. Prezentácie seminárnych prác a udeľovanie zápočtov |