Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienky na úspešné absolvovanie predmetu zahŕňajú získanie zápočtu, ktorý sa udeľuje na základe uspokojujúceho priebežného hodnotenia. Záverečným hodnotením je skúška. Priebežné hodnotenie: Praktické cvičenia: Účasť študentov na cvičeniach je povinná, možnosť prípadných absencií je daná študijným poriadkom univerzity. Testovanie pripravenosti na každé praktické cvičenie. V prípade nepripravenosti na cvičenie, má vyučujúci právo neuznať študentovi cvičenie. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov. Záverečné hodnotenie: Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu. | |
Learning outcomes | |
Študijný predmet Biofyzikálne vyšetrovacie metódy poskytuje študentovi špecifické poznatky o biofyzikálnych vyšetrovacích metódach využívaných v krmovinárstve a potravinárstve. Obsahová náplň predmetu je orientovaná na biofyzikálne metódy, spôsoby kontroly a hodnotenia možných zdravotných rizík potravín a krmív. Študentovi umožňuje získať praktické zručnosti, rozšíriť si špecifické znalosti, nadobudnúť vedomosti o možnostiach analýz kontroly potravín a krmív na úrovni biofyziky a biofyzikálnych vyšetrovacích metód a neskôr zužitkovať vedomosti ich aplikovaním vo vyššom stupni vzdelávania, ako aj v krmovinárskej či potravinárskej praxi. |
|
Brief outline of the course | |
Hmotnosť a merná hmotnosť. Tlak a teplota. Nízka a vysoká teplota v potravinárstve. Vlhkosť vzduchu, potravín a krmovín. Povrchové napätie a viskozita. Sedimentácia a odstreďovanie. Optika, svetlo, elektromagnetické spektrum. Refraktometria a polarimetria. Optické analytické metódy (absorpčná spektrofotometria, luminiscencia – fluorescencia a fosforescencia, emisná, Ramanova a infračervená spektroskopia). Plameňová emisná fotometria. Mikrovlnné žiarenie a mikrovlnná spektroskopia. Ionizujúce žiarenie. Jadrová magnetická rezonancia. Hmotnostná spektrometria. Matematické a štatistické spracovanie experimentálnych výsledkov, fyzikálne veličiny a ich jednotky, chyby meraní. Exkurzia na miesta možného uplatnenia absolventov s cieľom ukázať a vysvetliť niektoré metódy priamo v praxi. |
|
Course syllabus | |
Prednášky: 1. Hmotnosť. Merná hmotnosť. Tlak. 2. Teplota. Nízka a vysoká teplota v potravinárstve. 3. Vlhkosť vzduchu, potravín a krmovín. 4. Povrchové napätie. Viskozita. 5. Sedimentácia a odstreďovanie. Centrifúgy a ich využitie v mliekarenstve. 6. Optika. Svetlo. Elektromagnetické spektrum. absorpčné a emisné spektrum. 7. Refraktometria. Polarimetria. 8. Absorpčná spektrofotometria. Luminiscencia - fluorescencia, fosforescencia, autofluorescencia. 9. Emisná, Ramanova a infračervená spektroskopia. 10. Plameňová emisná fotometria. 11. Mikrovlnné žiarenie. Mikrovlnná spektroskopia. 12. Ionizujúce žiarenie a jeho využitie v praxi. 13. Jadrová magnetická rezonancia. Hmotnostná spektrometira. Praktické cvičenia: 1. Úvodná inštruktáž, Bezpečnosť pri práci v biofyzikálnom laboratóriu. Matematické a štatistické spracovanie experimentálnych výsledkov. Fyzikálne veličiny a ich jednotky. Chyby merania, signifikantná odchýlka. Gaussova krivka. 2.-12. - študenti individuálne realizujú nasledujúce praktické cvičenia: a) Meranie intenzity ionizujúceho žiarenia. Meranie vlhkosti vzduchu. b) Meranie mernej hmotnosti. c) Meranie povrchového napätia. d) Meranie merného tepla. e) Sedimentácia a odstreďovanie. f) Refraktometria. g) Polarimetria. h) Spektrofotometira I - kvalitatívna analýza i) Spektrofotometira II - kvantitatívna analýza j) Meranie viskozity. k) Meranie tlaku krvi. 12. Zápočtová písomka. 13. Exkurzia. |
|
Recommended literature | |
1. Figura, L.O., Teixeira, A.A.: Food Physics. Springer, 2007, 554 s. ISBN 978-3-540-34191-8. 2. Kyzlink, V.: Základy konzervace potravin. Praha: SNTL, 1980, 513 s. 3. Staničová, J.: Biofyzika. Košice: UVLF, 2009, 179 s. ISBN 978-80-8077-157-7. 4. Staničová, J. a kol.: Učebné texty k praktickým cvičeniam. Košice: UVLF, 2014, 222 s. ISBN 978-80-8077-389-2. |
|
Conditions for completion of course | |
Priebežné hodnotenie: Priebežné hodnotenie pozostáva z hodnotenia odovzdaných protokolov a zápočtovej písomky. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov. Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienky na úspešné absolvovanie predmetu zahŕňajú získanie zápočtu, ktorý sa udeľuje na základe uspokojujúceho priebežného hodnotenia. Záverečným hodnotením je skúška. Priebežné hodnotenie: Praktické cvičenia: Účasť študentov na cvičeniach je povinná, možnosť prípadných absencií je daná študijným poriadkom univerzity. Testovanie pripravenosti na každé praktické cvičenie. V prípade nepripravenosti na cvičenie, má vyučujúci právo neuznať študentovi cvičenie. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov. Záverečné hodnotenie: Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu. Záverečné hodnotenie: Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 174 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
8.62 | 17.24 | 15.52 | 17.82 | 31.03 | 9.77 |
Date of last modification: 12.09.2023 | |||||
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |