Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %. | |
Learning outcomes | |
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o základnej štruktúre imunitného systému a mechanizmoch podieľajúcich sa na patogenéze potravinových alergií a intolerancií. Následne získajú vedomosti o alergiách na jednotlivé druhy potravín (mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, včelie produkty), o potravinových intoleranciách, ich diagnostike, terapii a prevencii. |
|
Brief outline of the course | |
Základné pojmy v imunológii. Bunky a molekuly imunitného systému. Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie. Imunologická podstata potravinových intolerancií. Alergie na mliečne výrobky. Alergie na mäso, ryby a vajcia. Alergie na ovocie, zeleninu a orechy. Alergie na obilniny. Alergie na včelie produkty. Potravinové intolerancie. Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií. |
|
Course syllabus | |
Základné pojmy v imunológii. Bunky a molekuly imunitného systému. Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie. Imunologická podstata potravinových intolerancií. Alergie na mliečne výrobky. Alergie na mäso, ryby a vajcia. Alergie na ovocie, zeleninu a orechy. Alergie na obilniny. Alergie na včelie produkty. Potravinové intolerancie. Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií. |
|
Recommended literature | |
1. Fuchs, M.: Potravinové alergie. Praha: Maxdorf, 2013, 44 s. ISBN 978-80-7345-3350. 2. Mudroňová, D.: Imunológia pre farmaceutov. Košice: UVLF, 2020, 98 s. ISBN 978-80-8077-6824. |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: KaBIOaGEN/B BKaPdf/18 – Biológia Priebežné hodnotenie: Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %. Záverečné hodnotenie: Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
NOTES | |
žiadne |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 28.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |