Prednášky: 1. Úvod do predmetu, mikrobiologická bezpečnosť potravín a krmív. 2. Prehľad a klasifikácia mikroorganizmov v potravinách a krmivách. 3. Stručná charakteristika a rozdelenie alimentárnych ochorení mikrobiálneho pôvodu. 4. Zdroje mikrobiálnej kontaminácie potravín a krmív. 5. Vplyv teploty na mikroorganizmy v potravinách a krmivách, rastová krivka. 6. Ďalšie fyzikálne faktory a ich vplyv na mikroflóru potravín a krmív. 7. Rozdelenie mikroorganizmov v potravinách a krmivách na základe ich enzymatickej aktivity. 8. Vzájomné vzťahy mikroorganizmov v potravinách a krmivách. 9. Spôsoby ochrany potravín a krmív pred mikrobiálnym znehodnotením – fyzikálne metódy. 10. Spôsoby ochrany potravín a krmív pred mikrobiálnym znehodnotením – chemické a biologické metódy. Charakteristika bakteriálnych rodov Lactobacillus a Leuconostoc. Mikrobiológia silážovania krmív. 11. Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív. 12. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív, CAMP test. 13. Detekcia prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157 a Cronobacter sakazakii vo vzorkách potravín. Metóda imunomagnetickej separácie a latexovej aglutinácie. Cvičenia: 1. Zásady bezpečnosti pri práci v mikrobiologickom laboratóriu. Priestorové usporiadanie, organizácia práce a prístrojové vybavenie mikrobiologického laboratória. 2. Odber a príprava vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické skúšanie. Odber vzoriek z povrchov pomocou sterov, prevádzková hygiena. 3. Príprava živných pôd na mikrobiologické skúšanie, sterilizácia a dekontaminácia. 4. Mikrobiologické skúšanie – príprava základnej suspenzie a desaťnásobných riedení vzorky, spôsoby očkovania a inkubácie. 5. Výpočet a interpretácia výsledkov mikrobiologického vyšetrenia vzoriek potravín a krmív. 6. Stanovenie celkového počtu aeróbnych mikroorganizmov a počtu -glukuronidázo-pozitívnych baktérií E. coli vo vzorkách potravín a krmív. Prvá priebežná previerka štúdia. 7. Stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (platňová a skúmavková metóda). 8. Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín, dôkaz koagulázovej a nukleázovej aktivity, metódy detekcie stafylokokových enterotoxínov. 9. Metódy detekcie rezíduí inhibičných látok vo vzorkách potravín - PREMI test, metóda STAR. 10. Testovanie rezistencie mikrobiálnych kmeňov na antibiotiká. 11. Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Campylobacter spp. vo vzorkách potravín a krmív. 12. Využitie metódy PCR pri detekcii potravinových patogénov a štúdiu ich vlastností. 13. Náhrady chýbajúcich cvičení. Druhá priebežná previerka štúdia. |