Jazyk anglický

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVP/J-A3 VVL/08    Short: J-A3 VVL
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie priebežného a zápočtového testu
Learning outcomes
Po absolvovaní semestra študent vie, ako sa delí obsah vody v tele, pozná termíny vnútrobunková a mimobunková voda, pozná biologické procesy difúzia a osmóza. Vie popísať lymfatický systém, jeho zloženie a funkcie. Pozná zloženie kože a jej funkcie, pozná kožné pomocné orgány - exokrinné žľazy umiestnené v koži,. Vie popísať niektoré ochorenia spôsobené parazitmi ako Trichinella spiralis, popísať vývoj parazita a príznaky ochorenia, ktoré vyvoláva, poznať preventívne opatrenia a liečbu. Bude schopný porozprávať o druhoch mäsa, spracovaní a dozrievaní, o vedľajších produktoch získaných od zvierat.
Brief outline of the course
Water content of the Body. Lymphatic System. Integumentary System. Skin Appendages. Hair and Hair growth. Parasites, Trichinosis. Meat.
Course syllabus
Water Content of the Body- intracellular and extracellular water. Plasma, cerebrospinal fluid, digestive juices, lymph. Diffusion and osmosis. Lymphatic system - lymph nodes, tissues, capillaries vessels and ducts, spleen, thymus - their functions. Integumentary system - skin, epidermis, dermis, subcutis, sebaceous glands, sweat glands. Hair and hair growth - wound healing. Stages of wound healing, types of wounds. Parasites, Parasitology. Life cycle of parasite, transmission, types of hosts. Trichinosis, Trichinella spiralis. Meat - Red, white meat. Slaughter, spoilage and preservation of meat.
Recommended literature
Gréserová, G.: Angličtina pre študentov UVL
Džuganová, Božena, Jurečková, Anna, Polačková Gabriela: Textbook of Medical English, UK Bratislava, 1996
Aspinall, V. and Capello, M.: Introduction to Veterinary Anatomy and Physiology Textbook, third edition, Elsevier, London, 2015
Cochran, Ph., E.: Veterinary Anatomy and Physiology, Clinical Laboratory Manual, second edition, Delmar, Cengage Learning, NewYork USA, 2011
Colville, Thomas and Oien, Sharon A.: Clinical Veterinary Language, Elsevier, St.Louis, Missouri, 2014
Murphy , Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2009
Redman, Stuart : English Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2000
aktuálna časopisecká literatúra
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
úspešné zvládnutie obsahu druhého semestra štúdia Jazyka anglického a udelenie zápočtu za 2. semester
Priebežné hodnotenie:
priebežný test
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie priebežného a zápočtového testu
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1585
ABCDEFX
0.3299.68
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content