Jazyk anglický

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVP/J-A4 VVL/14    Short: J-A4 VVL
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, systematická príprava na hodiny, úspešné zvládnutie priebežného a zápočtového testu, úspešné absolvovanie záverečnej ústnej alebo písomnej skúšky
Learning outcomes
Po ukončení semestra je študent schopný rozprávať na témy krmív pre hospodárske zvieratá, poznať zložky krmív a stráviteľnosť. Pozná terminológiu ochorení a symptómov pri jednotlivých ochoreniach, vie príčiny chorôb, čo je imunita a aké druhy imunity poznáme. Po absolvovaní semestra študent vie popísať niektoré ochorenia spôsobené baktériami ako mastitída alebo salmonelóza a vírusové ochorenia ako besnota alebo slintačka a krívačka, pozná symptómy týchto chorôb, priebeh ochorenia, preventívne opatrenia a liečbu. Pozná svalovo-kostrový systém, vie pomenovať typy kostí, kĺbov a typy zlomenín. Pozná problémy globálneho otepľovania a dažďových pralesov.
Brief outline of the course
Musculosckeletal system - Joints, bones, muscles. Viral and bacterial diseases: Rabies, Mastitis, Foot-and-Mouth Disease, Salmonellosis. Feeding Farm Animals. Livestock Health. Global problems - Amazon Rainforest. Global Warming - Kiribati.
Course syllabus
Musculoskeletal system, types of bones, ossification. Types oj joints, muscles tendons. Fractures of bone. Viral diseases: Rabies -causative agent, occurence, symptoms, possible treatment and preventive measures. Foot-and-Mouth Disease - symptoms, causative agents, treatment, preventive measures, occurence. Bacterial diseases: Mastitis in dairy cows -causative agent, occurence, treatment, preventive measures. Salmonellosis -causative agents, symptoms, treatment, preventive measures. Feeding Farm Animals, constituents of food, feeding value - carbohydrates, proteins, fats and oils. Minerals, vitamines, fibre- cellulose and lignin. Livestock health- Typical symptoms of diseases, immunity. Problems of Global Warming - Kiribati. Rainforest in Amazonia deforestation, burning.
Recommended literature
Gréserová, G.: Angličtina pre študentov UVL
Džuganová, Božena, Jurečková, Anna, Polačková Gabriela: Textbook of Medical English, UK Bratislava, 1996
Aspinall, V. and Capello, M.: Introduction to Veterinary Anatomy and Physiology Textbook, third edition, Elsevier, London, 2015
Cochran, Ph., E.: Veterinary Anatomy and Physiology, Clinical Laboratory Manual, second edition, Delmar, Cengage Learning, NewYork USA, 2011
Colville, Thomas and Oien, Sharon A.: Clinical Veterinary Language, Elsevier, St.Louis, Missouri, 2014
Murphy , Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2009
Redman, Stuart : English Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2000
aktuálna časopisecká literatúra
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
úspešné ukončenie 3. semestra štúdia jazyka anglického, udelený zápočet z predchádzajúceho semestra
Priebežné hodnotenie:
priebežný test
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, systematická príprava na hodiny, úspešné zvládnutie priebežného a zápočtového testu, úspešné absolvovanie záverečnej ústnej alebo písomnej skúšky
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test, ústna alebo písomná skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1032
ABCDEFX
33.8229.1718.3111.926.590.19
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content