Mikrobiológia

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaMBaI/Mb2 VVL */14    Short: Mb2 VVL *
  •  Credits: 8
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 3   -   Per study period: 26 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkami pre absolvovanie predmetu Mikrobiológia v ZS je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie a 2 písomné previerky (testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (testu) dosiahne menej ako 5,5 bodov. Predmet končí skúškou pozostávajúcou z 2 častí: praktickej a písomnej. Hodnotenie: kreditové testy 10-20 %, praktická skúška 11-20 %, písomná časť 30-60 %.
V prípade potreby presunutia výučby do online priestoru prostredníctvom platformy MOODLE, môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Learning outcomes
Po absolvovaní predmetu Mikrobiológia študenti získajú teoretické a praktické vedomosti zo špeciálnej bakteriológie a virológie, s ohľadom na taxonomické zatriedenie, faktory patogenity infekčných agensov a patogenézu infekcií. Zároveň získajú prehľad o uplatnení vyšetrovacích metód akými sú mikroskopické, kultivačné, biochemické, sérologické a molekulovo-biologické vyšetrenia, v diagnostike významných patogénov zvierat aj patogénov so zoonotickým potenciálom. Študenti získajú celkový prehľad o charakteristických biologických vlastnostiach jednotlivých mikroorganizmov.
Brief outline of the course
Špeciálna bakteriológia a mykológia (klasifikácia, charakterizácia biologických vlastností a diagnostika potenciálne patogénnych a patogénnych baktérií a plesní).
Špeciálna virológia (klasifikácia, charakterizácia morfologických a patogenetických vlastností a diagnostika vírusov vyvolávajúcich choroby zvierat a človeka).
Course syllabus
Prednášky
1. Aeróbne Gram-negatívne koky a tyčinky (Čeľaď: Pseudomonadaceae, Burkholderiaceae, Neisseriaceae, Legionellaceae, Brucellaceae, Francisellaceae, Alcaligenaceae).
2. Čeľaď Enterobacteriaceae (Rody Escherichia, Salmonella, Shigella, Yersinia, Klebsiella, Proteus) vo vzťahu k infekcii alimentárneho pôvodu.
3. Čeľaď Pasteurellaceae. Ostatné fermentatívne, oxidáza pozitívne baktérie (Čeľaď Vibrionaceae, Aeromonadaceae).
4. Rad Spirochetales. Infekcie vyvolané spirochétami, kampylobaktermi a helikobaktermi.
5. Gram-pozitívne koky. Zástupcovia čeľadí Staphylococcaceae a Streptococcaceae. Enzýmy a toxíny v patogenéze stafylokokových a streptokokových infekcií.
6. Gram-pozitívne sporulujúce tyčinky. Čeľaď Bacillaceae, rod Bacillus, rod Clostridium).
7. Gram-pozitívne spóru netvoriace tyčinky (Čeľaď Listeriaceae, Erysipelotrichaceae).
8. Gram-pozitívne tyčinkovité baktérie s osobitným zložením bunkovej steny alebo
mycélium tvoriace baktérie (Mycobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Actinomycetaceae, Dermatophytaceae, Nocardiaceae, Brevibacteriaceae).
9. Plesne, mykotoxikózy.
10. Baktérie bez bunkovej steny (Čeľaď Mycoplasmataceae). Obligátne intracelulárne parazity (Rad Rickettsiales, Chlamydiales).
11. DNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat, klasifikácia a charakteristika.
12. RNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat, klasifikácia a charakteristika.
13. Prióny – pôvodcovia chorôb zvierat, klasifikácia a charakteristika.
Cvičenia:
1. Diagnostika zástupcov rodu Pseudomonas a Burkholderia
2. Diagnostika Escherichia coli
3. Diagnostika zástupcov rodu Salmonella
4. Diagnostika ostatných významných zástupcov z čeľade Enterobacteriaceae
5. Diagnostika bakteriálnych pôvodcov respiračných ochorení zvierat zástupcov rodu Haemophilus, Pasteurella a Actinobacillus
6. Diagnostika pôvodcov latentne prebiehajúcich a selektívne sa farbiacich bakteriálnych zoonóz (rody Brucella a Mycobacterium), 1. KREDITOVÝ TEST
7. Diagnostika zástupcov rodu Staphylococcus
8. Diagnostika zástupcov rodu Streptococcus
9. Diferenciálna diagnostika zástupcov rodu Bacillus
10. Diagnostika zástupcov rodov Listeria a Rhodococcus
11. Diagnostika bakteriálnych patogénov – samostatná práca
12. Virologická diagnostika, bunkové kultúry, 2. KREDITOVÝ TEST
13. Základné metódy využívané vo virologickej diagnostike
Recommended literature
Základná študijná literatúra:
1. Votava M. a kol.: Lékařská mikrobiologie obecná, Praha, 2002.
2. Votava M.: Lékařská mikrobiologie speciální, Centa Brno, 2003.
3. Rajčáni J., Čiampor F.: Lekárska virológia, Veda Bratislava, 2006.
4. Pistl J. a kol.: Veterinárna virológia. Košice, 2013.
5. Pilipčinec E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie, Košice, 2016.
6. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia. Gram-negatívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2018.
7. Pilipčinec E. a kol.: Špeciálna bakteriológia. Gram-pozitívne baktérie. UVLF v Košiciach, 2019.
8. Prednášky – aktualizované témy.
Odporúčaná študijná literatúra:
1. Bednář a kol.: Lékářská mikrobiologie. Marvil, 1996.
2. J. Grones: Molekulárna biológia PF-UK Bratislava,1998.
3. Rosypal S.: Úvod do molekulárnej biológie. I.-IV. diel, Brno, 1999-2002.
4. Markey, B. et al.: Clinical Veterinary Microbiology, Mosby Elsevier, 2013.
5. Quinn, P. J. et al.: Veterinary Microbiology and Microbial Disease, Wiley-Blackwell, 2013.
6. McVey, D. S. et al.: Veterinary Microbiology, Wiley-Blackwell, 2013.
7. MacLachlan N. J. and Dubovi E. J.: Fenner´s Veterinary virology, 4th edit. Elsevier Inc., 2011.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety:
Chémia, Biológia, Latinská terminológia
Priebežné hodnotenie:
100 % aktívna účasť na cvičeniach, 2 x kreditový test (min. 5,5 bodov, max. 10 bodov/test). Po splnení podmienok študent získava zápočet za daný predmet.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkami pre absolvovanie predmetu Mikrobiológia v ZS je 100 % aktívna účasťna praktických cvičeniach z mikrobiológie a 2 písomné previerky (testy), s maximom získaných bodov 10/test. Kredit nebude udelený študentovi, ktorý z niektorej písomnej previerky (testu) dosiahne menej ako 5,5 bodov. Predmet končí skúškou pozostávajúcou z 2 častí: praktickej a písomnej. Hodnotenie: kreditové testy 10-20 %, praktická skúška 11-20 %, písomná časť 30-60 %.
V prípade potreby presunutia výučby do online priestoru prostredníctvom platformy MOODLE, môžu nastať zmeny v počte či charaktere otázok, ale základnou podmienkou je dosiahnuť minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie je formou skúšky, ktorá pozostáva z praktickej a písomnej časti. Praktická časť je zameraná na samostatnú diagnostickú prácu a je hodnotená počtom bodov (11-20). Po úspešnom absolvovaní praktickej skúšky nasleduje písomný test. Ten je rozdelený do 3 častí: všeobecná mikrobiológia, špeciálna bakteriológia a virológia. Záverečná známka je súčtom bodov získaných za zápočet (za obidva semestre), za praktickú a písomnú skúšku.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Študenti majú počas semestra možnosť využívať konzultácie, každý štvrtok od 14.00 - 15.00 hodiny.
Odporúčame využívať platformu Moodle, kde sú uverejnené v pdf formáte prezentácie z prednášok aj praktických cvičení. Rovnako odporúčame využívať online formu štúdia prostredníctvom MS Teams.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1553
ABCDEFX
1.2210.526.2129.6822.479.92
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content