OSNOVA PREDNÁŠOK 1. Produkcia mlieka na Slovensku a vo svete. Úloha veterinárnej služby pri zabezpečovaní zdravotne bezchybnej akosti mlieka - vydávanie veterinárnych osvedčení o spôsobilosti podmienok pre výrobu surového kravského mlieka na mliekarské ošetrenie a spracovanie pre ľudskú výživu. Potravinový kódex, 6. hlava „Surové kravské mlieko.“ 2. Hygiena prvovýroby mlieka. Hygienický program dojenia. Hygiena ošetrenia mlieka po nadojení. Hygiena mliečnic. Hygiena prepravy mlieka na spracovanie. 3. Vlastnosti mlieka. Senzorické vlastnosti mlieka. Fyzikálno - chemické vlastnosti mlieka 4. Faktory ovplyvňujúce množstvo a kvalitu, zloženie a vlastnosti mlieka.Chyby surového kravského mlieka sekretorické a postsekretorické. Cudzorodé látky v mlieku. 5. Ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov mikrobiálneho a nemikrobiálneho pôvodu. 6. Hygiena mliekarenskeho ošetrenia mlieka. (pasterizácia, sterilizácia, UHT). Chyby konzumného mlieka. 7. Senzorická analýza mlieka a mliečnych výrobkov.8. Výživná hodnota a rozdelenie mliečnych výrobkov. Hygiena tekutých mliečnych výrobkov. Hygiena fermentovaných mliečnych výrobkov. Hygiena smotany a masla. 9. Hygiena syrov (prírodné syry, topené syry, kyslé syry). Chyby syrov. Hygiena vedľajších produktov mliekárskej výroby (srvátka, cmar, kazeín). 10. Hygiena sušených mliečnych výrobkov. Hygiena mrazených mliečnych výrobkov. Hygiena zahustených mliečnych výrobkov. 11. Hygiena výroby ovčieho mlieka a výrobkov z ovčieho mlieka. Hygiena vedľajších produktov pri spracovaní ovčieho mlieka. Hygiena výroby kozieho mlieka a výrobkov z neho. 12. Biotechnická kontrola v prvovýrobe mlieka. 13. Aplikácia HACCP do výroby a spracovania mlieka. Nové technológie v mliekarenstve. OSNOVA PRAKTICKÝCH CVIČENÍ 1. Zásady pri vyšetrovaní mlieka a mliečnych výrobkoch. Kontrola hygieny a technológia získavania, odber vzoriek, preprava mlieka 2. Surové kravské mlieko- laboratórne vyšetrenie (senzorické, fyzikálno-chemické vyšetrenie mlieka) 3. Audiovizuálna projekcia problematiky hygieny , bezpečnosti a kvality mlieka 4. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka, sanitačný režim pri výrobe a spracovaní mlieka 5. Analýza mlieka mastitídnych dojníc 6. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie 7. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie 8. Smotana, maslo- laboratórne vyšetrenie 9. Kyslomliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie 10. Syry - laboratórne vyšetrenie 11. Mrazené, sušené, kondenzované mliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie 12. Laboratórne vyšetrenie nebovinných druhov mliek 13. Odovzdávacie cvičenie – úspešné zvládnutie samostatného zadania - udelenie zápočtu |