Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠS HP-I. VVL*/15    Short: PŠS HP-I. VVL*
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 3   -   Per study period: 13 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Following:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
SK
Zápočet
Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je účasť na prednáškach a aktívna 100% účasť na praktických cvičeniach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra.
Learning outcomes
SK
Študenti získajú rozšírené teoretické vedomosti z problematiky mliekarenstva a nadobudnú praktické zručnosti z hodnotenia bezpečnosti a kvality mlieka. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú schopní poskytovať odborné poradenstvo v problematike výroby a spracovania mlieka vrátane zabezpečenia bezpečnostných systémov pri získavaní mlieka a jeho ďalšom spracovaní.
Brief outline of the course
Hygiena prvovýroby mlieka. Základné a doplňujúce zložky mlieka. Fyzikálno-chemické a mikrobiologické vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov. Legislatívne požiadavky na mlieko a mliečne výrobky. Základné technológie výroby sortimentu mliečnych výrobkov. Laboratórna diagnostika mlieka a mliečnych výrobkov. SVP a systém HACCP v mliekarstve - základné princípy. Vstupná, medzioperačná a výstupná kontrola v mliekarňach.
Course syllabus
OSNOVA PREDNÁŠOK
1. Produkcia mlieka na Slovensku a vo svete. Úloha veterinárnej služby pri zabezpečovaní zdravotne bezchybnej akosti mlieka - vydávanie veterinárnych osvedčení o spôsobilosti podmienok pre výrobu surového kravského mlieka na mliekarské ošetrenie a spracovanie pre ľudskú výživu. Potravinový kódex, 6. hlava „Surové kravské mlieko.“ 2. Hygiena prvovýroby mlieka. Hygienický program dojenia. Hygiena ošetrenia mlieka po nadojení. Hygiena mliečnic. Hygiena prepravy mlieka na spracovanie. 3. Vlastnosti mlieka. Senzorické vlastnosti mlieka. Fyzikálno - chemické vlastnosti mlieka 4. Faktory ovplyvňujúce množstvo a kvalitu, zloženie a vlastnosti mlieka.Chyby surového kravského mlieka sekretorické a postsekretorické. Cudzorodé látky v mlieku. 5. Ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov mikrobiálneho a nemikrobiálneho pôvodu. 6. Hygiena mliekarenskeho ošetrenia mlieka. (pasterizácia, sterilizácia, UHT). Chyby konzumného mlieka. 7. Senzorická analýza mlieka a mliečnych výrobkov.8. Výživná hodnota a rozdelenie mliečnych výrobkov. Hygiena tekutých mliečnych výrobkov. Hygiena fermentovaných mliečnych výrobkov. Hygiena smotany a masla. 9. Hygiena syrov (prírodné syry, topené syry, kyslé syry). Chyby syrov. Hygiena vedľajších produktov mliekárskej výroby (srvátka, cmar, kazeín). 10. Hygiena sušených mliečnych výrobkov. Hygiena mrazených mliečnych výrobkov. Hygiena zahustených mliečnych výrobkov. 11. Hygiena výroby ovčieho mlieka a výrobkov z ovčieho mlieka. Hygiena vedľajších produktov pri spracovaní ovčieho mlieka. Hygiena výroby kozieho mlieka a výrobkov z neho. 12. Biotechnická kontrola v prvovýrobe mlieka. 13. Aplikácia HACCP do výroby a spracovania mlieka. Nové technológie v mliekarenstve.
OSNOVA PRAKTICKÝCH CVIČENÍ
1. Zásady pri vyšetrovaní mlieka a mliečnych výrobkoch. Kontrola hygieny a technológia
získavania, odber vzoriek, preprava mlieka
2. Surové kravské mlieko- laboratórne vyšetrenie (senzorické, fyzikálno-chemické vyšetrenie
mlieka)
3. Audiovizuálna projekcia problematiky hygieny , bezpečnosti a kvality mlieka
4. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka, sanitačný režim pri výrobe a spracovaní mlieka
5. Analýza mlieka mastitídnych dojníc
6. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie
7. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie
8. Smotana, maslo- laboratórne vyšetrenie
9. Kyslomliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie
10. Syry - laboratórne vyšetrenie
11. Mrazené, sušené, kondenzované mliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie
12. Laboratórne vyšetrenie nebovinných druhov mliek
13. Odovzdávacie cvičenie – úspešné zvládnutie samostatného zadania
- udelenie zápočtu
Recommended literature
SK
Keresteš,J. a kol.:Mlieko vo výžive ľudí. CAD Press Bratislava,2016.
Dudriková, E., Pažáková, J.: Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. Praktické cvičenia 2. časť, 2009.
Grieger, C., Holec, J. a kolektív: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov. Príroda, 1990, Bratislava Potravinový kódex SR Mlieko a mliečne výrobky.
MaľaP., : Senzorická analýza potravín. UVLF v Košiciach,2012
Dudriková,E., Maľová, J.: Mlieko a mliečne výrobky v súčinnosti s veterinárnou činnosťou [elektronický zdroj] = Milk and milk products in association with veterianry activity / ; Košice : UVLF, 2017. - DVD, 28,15AH. - ISBN 978-80-8077-565-0
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Predmet sa zaoberá štúdiom kravského, ovčieho a kozieho mlieka z hľadiska jeho získavania a technológie spracovania. Študenti získajú základné vedomosti v oblasti mliekarenstva na Slovensku, oboznámia sa s históriou a súčasnosťou produkcie mlieka, naučia sa orientovať v príslušnej legislatíve EÚ a SR, získajú praktické zručnosti z technológie výroby a spracovania mlieka, syrov a kyslomliečnych výrobkov a získajú zručnosť pri laboratórnom vyšetrovaní kvality a bezpečnosti výrobkov.
Priebežné hodnotenie:
Študenti počas praktických cvičení musia preukázať praktická zručnosť pri výrobe syrov, masla a kyslomliečnych výrobkov v laboratórnych podmienkach technologickej dielni pre mlieko. Musia vypracovávať protokoly z výsledkov z jednotlivých praktických cvičení do svojich zošitov. Tieto budú hodnotené príslušným učiteľom na konci cvičenia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
SK
Zápočet
Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je účasť na prednáškach a aktívna 100% účasť na praktických cvičeniach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra.
Záverečné hodnotenie:
Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim.
V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet sa vyučuje v zimnom semestri. Predmet nemôžu navštevovať gravidné študentky.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 750
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content