Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Cvičenie |
Course-load: | Per week: - Per study period: 40s (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Doklad o absolvovaní praxe (Akceptačný list, Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe – potravinárske podniky a bitúnky, Záznamník klinickej a odbornej praxe) potvrdený prevádzkovateľom potravinárskeho podniku. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí byť registrovaný alebo schválený Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky. | |
Learning outcomes | |
Oboznámenie sa študenta s činnosťou prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, s hygienickými požiadavkami a požiadavkami potravinového práva na požadovaný druh a rozsah činností vrátane organizácie úradných kontrol a iných úradných činností vykonávaných príslušným orgánom na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat. |
|
Brief outline of the course | |
Náplňou odbornej praxe u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku je oboznámenie sa študenta s činnosťou prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, hygienou a technológiou výroby potravín, uplatňovaním postupov založených na zásadách správnej hygienickej praxe a analýze nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP), systémom vysledovateľnosti, vlastnou kontrolnou činnosťou prevádzkovateľa, odberom vzoriek a ich laboratórnou analýzou. Náplňou odbornej praxe na bitúnku je, okrem vyššie uvedeného, aj oboznámenie sa študenta so špecifickými pravidlami v súvislosti s úradnými kontrolami a audítorskými činnosťami vykonávanými úradným veterinárnym lekárom v oblasti produkcie mäsa. |
|
Course syllabus | |
Realizácia odbornej praxe u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku je podmienená činnosťou a aktivitou prevádzkovateľa. |
|
Recommended literature | |
- Nariadenie (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín - Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách - Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín - Delegované nariadenie Komisie (EÚ) 2019/624 o špecifických pravidlách týkajúcich sa vykonávania úradných kontrol výroby mäsa, ako aj produkčných oblastí a oblastí sádkovania živých lastúrnikov v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 - Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2019/627, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 a ktorým sa mení nariadenie Komisie (ES) č. 2074/2005, pokiaľ ide o úradné kontroly - https://www.svps.sk/potraviny/zoznamy_potraviny.asp?LANG=SK |
|
Conditions for completion of course | |
Priebežné hodnotenie: Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe. Podmienky na absolvovanie predmetu: Doklad o absolvovaní praxe (Akceptačný list, Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe – potravinárske podniky a bitúnky, Záznamník klinickej a odbornej praxe) potvrdený prevádzkovateľom potravinárskeho podniku. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí byť registrovaný alebo schválený Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky. Záverečné hodnotenie: Zápočet.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 693 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Date of last modification: 26.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD. |