Odborná prax - Regionálna veterinárna a potravinová správa

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/OPrax RVPS VVL/16    Short: OPrax RVPS VVL
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  • Semester:
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week:    -   Per study period: 80s (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Zabezpečenie akceptácie študenta na príslušnej RVPS a absolvovanie odbornej praxe na RVPS so zaslaním potvrdenia o absolvovaní praxe garantovi predmetu
Learning outcomes
Absolvovaním odbornej praxe sa študent oboznámi s výkonom činnosti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na úrovni jej regionálnej správy. Študent získa komplexný prehľad o výkone, riadení, kontrole a usmerňovaní aktivít a činností v oblasti veterinárnej starostlivosti o zdravie zvierat, ochrany zvierat, hygieny krmív, ekológie, veterinárnej farmácie, potravinového dozoru a hygieny potravín živočíšneho aj rastlinného pôvodu, špeciálnych komoditných režimov, príslušnej laboratórnej diagnostiky a rýchleho výstražného systému.
Brief outline of the course
Odborná prax je zameraná hlavne na problematiku výkonu štátnej správy vo veterinárnej oblasti v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti hlavne v oblasti riešenia problematiky výskytu nákaz, zoonóz, hromadných ochorení zvierat, výkonu kontrol chovov, prevádzkární na výrobu a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu, pri dozore nad výkonom odborných veterinárnych činností a služieb súkromných veterinárnych lekárov, činnosti veterinárnej služby na hraničných veterinárnych staniciach pri kontrole dovozu, prepravy a vývozu tovaru obchodného charakteru podliehajúceho veterinárnej kontrole.
Course syllabus
- oboznámenie sa s výkonom, riadením, kontrolou a usmerňovaním aktiít a činností v oblasti veterinárnej starostlivosti zdravia zvierat, ochrany zvierat, hygieny krmív, ekológie, veterinárnej farmácie, potravinového dozoru a hygieny potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu, špeciálnych komoditných režimov, prislúchajúcej laboratórnej diagnostiky a rýchleho výstražného systému
- vykonanie prehliadky jatočných zvierat a mäsa na bitúnkoch
- oboznámenie sa s procesom schvaľovania prevádzkarní
- oboznámenie sa s výkonom potravinového dozoru a s národným plánom kontroly rezíduí
- oboznámenie sa s výkonom veterinárneho dozoru a úradných kontrol pri výrobcoch krmív, na farmách hospodárskych zvierat
- vykonanie kontroly a dozoru nad zdravotným stavom chovov a premiestňovaním zvierat
- oboznámenie sa s fungovaním rýchleho výstražneho systému
Recommended literature
Zákon 39/2007 Z.z.o veterinárnej starostlivosti (v znení zákonov č. 99/2008 Z. z., 274/2009 Z. z., 299/2009 Z. z., 391/2009 Z. z., 342/2011 Z. z., 242/2012 Z. z., 42/2013 Z. z., 145/2013 Z. z., 387/2013 Z. z., 101/2014 Z. z., 204/2014 Z. z., 376/2016 Z. z., 177/2018 Z. z., 177/2018 Z. z., 184/2018 Z. z., 184/2018 Z. z., 184/2018 Z. z., 91/2019 Z. z., 387/2019 Z. z., 198/2020 Z. z., 65/2021 Z. z., 272/2021 Z. z., 405/2021 Z. z.)
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Vykonanie odbornej praxe predpokladá úspešné absolvovanie študijných predmetov: verejné veterinárske lekárstvo a veterinárna legislatíva, inšpekcia a kontrola potravín živočíšneho pôvodu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Zabezpečenie akceptácie študenta na príslušnej RVPS a absolvovanie odbornej praxe na RVPS so zaslaním potvrdenia o absolvovaní praxe garantovi predmetu
Záverečné hodnotenie:
Predmet je hodnotený udelením zápočtu na základe potvrdenia o absolvovaní odbornej praxe v danom rozsahu z príslušnej RVPS.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1199
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 25.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content