Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 3 - Per study period: 13 / 39 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu). | |
Learning outcomes | |
Schopnosť vykonávať prehliadku jatočných zvierat pred a po zabití. Schopnosť rozhodovať o zvieratách a mäse v zmysle platných právnych úprav. Schopnosť posúdiť súlad s platnými právnymi úpravami v oblasti ochrany zvierat pri usmrcovaní a v oblasti správnej výrobnej praxe pri produkcii mäsa. |
|
Brief outline of the course | |
Prehliadka pred zabitím a inšpekcia dodržiavania zásad ochrany zvierat v čase ich zabíjania. Prehliadka zvierat po zabití – výkon prehliadky jednotlivých druhov a kategórií jatočných zvierat a rozhodovanie o mäse. Vedenie záznamov o vykonanej práci. |
|
Course syllabus | |
1 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem mladého HD (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse). Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse. 2 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem ostatného HD (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse). Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse. 3 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem oviec, kôz a nepárnokopytníkov (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse). Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse. 4 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov vyšetrenia na TSE. Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse. 5 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. ŠRM – zdroje, zber, skladovanie, odstraňovanie a evidencia. Kontrola prevádzkovateľa. Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE. 6 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem ošípaných (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse). Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE. 7 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem. ošípaných. Trichineloskopické vyšetrenie mäsa. Ošetrenie mäsa s parazitmi vymrazením. Zdravotné označovanie a uvoľnenie do obehu. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. 8 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019, rozhodnutia, ktoré sa týkajú mäsa. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. 9 Prednáška: Zabíjanie mimo bitúnku, zdravotná prehliadka a rozhodnutie o mäse. Pomocné skúšky použiteľné pri rozhodovaní o mäse. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem. 10 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019 osobitné riziká. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem. 11 Prednáška: Zoonózy a choroby povinné hlásením (Zákon 39/2008 o veterinárnej starostlivosti). Zoznam ochorení OIE (ES) 0853/2004. Osobitné riziká menované v nariadení 627/2019. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem. 12 Prednáška: SVP a HACCP na bitúnku. Definície a pojmy. Dokumentácia SVP. Rozsah a obsah. Kontrola inšpekciou a auditom. Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem. 13 Prednáška: Kontrola cudzorodých látok v potravinách na úrovni bitúnku. Národný plán kontroly cudzorodých látok, odber vzoriek, rozhodovanie o mäse. Prakt. cvičenie: Test vedomostí a jeho vyhodnotenie. |
|
Recommended literature | |
- Texty prednášok - VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2019/627, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 z 15. marca 2017 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín, - Nariadenie Komisie (EÚ) č. 218/2014, ktorým sa menia prílohy k nariadeniam Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, (ES) č. 854/2004 a nariadenie (ES) č. 2074/2005 - Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97 - Nariadenie Rady (ES) č. 1099/2009 - O ochrane zvierat počas usmrcovania - Nariadenie vlády SR 432/2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania - Nariadenie Komisie (ES) č. 2075/2005 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse - Nariadenie Komisie (EÚ) č. 216/2014 ktorým sa mení nariadenie (ES) č. 2075/2005, ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse - Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny - Nariadenie Vlády SR 320/2003 o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu - Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa. Vydavatelství potravinářské literatury LAST, Brno, 1995. - Steinhauser a kol.: Produkce masa. Vydavatelství LAST, Brno, 2000. |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Anatómia, Fyziológia, Mikrobiológia, Hygiena chovu zvierat a welfare, Patologická fyziológia, Klinická diagnostika, Patologická anatómia, Parazitológia, Epizootológia, Veterinárna etológia, Všeobecná hygiena a potravinárska technika. Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu). Záverečné hodnotenie: Písomný test vedomostí.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
NOTES | |
Na praktické cvičenia je potrebné mať ochranné pracovné pomôcky (jednorazový overal alebo čistý biely plášť, pokrývka hlavy, jednorazové rukavice) a nepremokavú obuv, alebo jednorázové návleky na obuv. Nie sú povolené nezakryté šperky a piercing. |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 611 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.16 | 99.84 | ||||
Date of last modification: 29.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD. |