Prehliadka jatočných zvierat a mäsa

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠS PJZ VVL/17    Short: PŠS PJZ VVL
  •  Profile course
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 3   -   Per study period: 13 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu
vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Learning outcomes
Schopnosť vykonávať prehliadku jatočných zvierat pred a po zabití. Schopnosť rozhodovať o zvieratách a mäse v zmysle platných právnych úprav. Schopnosť posúdiť súlad s platnými právnymi úpravami v oblasti ochrany zvierat pri usmrcovaní a v oblasti správnej výrobnej praxe pri produkcii mäsa.
Brief outline of the course
Prehliadka pred zabitím a inšpekcia dodržiavania zásad ochrany zvierat v čase ich zabíjania.
Prehliadka zvierat po zabití – výkon prehliadky jednotlivých druhov a kategórií jatočných zvierat a rozhodovanie o mäse.
Vedenie záznamov o vykonanej práci.
Course syllabus
1 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem mladého HD (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
2 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem ostatného HD (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
3 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem oviec, kôz a nepárnokopytníkov (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
4 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov vyšetrenia na TSE.
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
5 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. ŠRM – zdroje, zber, skladovanie, odstraňovanie a evidencia. Kontrola prevádzkovateľa.
Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE.
6 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem ošípaných (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE.
7 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem. ošípaných. Trichineloskopické vyšetrenie mäsa. Ošetrenie mäsa s parazitmi vymrazením. Zdravotné označovanie a uvoľnenie do obehu.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse.
8 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019, rozhodnutia, ktoré sa týkajú mäsa.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse.
9 Prednáška: Zabíjanie mimo bitúnku, zdravotná prehliadka a rozhodnutie o mäse. Pomocné skúšky použiteľné pri rozhodovaní o mäse.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
10 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019 osobitné riziká.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
11 Prednáška: Zoonózy a choroby povinné hlásením (Zákon 39/2008 o veterinárnej starostlivosti). Zoznam ochorení OIE (ES) 0853/2004. Osobitné riziká menované v nariadení 627/2019.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
12 Prednáška: SVP a HACCP na bitúnku. Definície a pojmy. Dokumentácia SVP. Rozsah a obsah. Kontrola inšpekciou a auditom.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
13 Prednáška: Kontrola cudzorodých látok v potravinách na úrovni bitúnku. Národný plán kontroly cudzorodých látok, odber vzoriek, rozhodovanie o mäse.
Prakt. cvičenie: Test vedomostí a jeho vyhodnotenie.
Recommended literature
- Texty prednášok
- VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2019/627, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 z 15. marca 2017 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín,
- Nariadenie Komisie (EÚ) č. 218/2014, ktorým sa menia prílohy k nariadeniam Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, (ES) č. 854/2004 a nariadenie (ES) č. 2074/2005
- Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97
- Nariadenie Rady (ES) č. 1099/2009 - O ochrane zvierat počas usmrcovania
- Nariadenie vlády SR 432/2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2075/2005 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse
- Nariadenie Komisie (EÚ) č. 216/2014 ktorým sa mení nariadenie (ES) č. 2075/2005, ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny
- Nariadenie Vlády SR 320/2003 o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
- Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa. Vydavatelství potravinářské literatury LAST, Brno, 1995.
- Steinhauser a kol.: Produkce masa. Vydavatelství LAST, Brno, 2000.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Anatómia, Fyziológia, Mikrobiológia, Hygiena chovu zvierat a welfare, Patologická fyziológia, Klinická diagnostika, Patologická anatómia, Parazitológia, Epizootológia, Veterinárna etológia, Všeobecná hygiena a potravinárska technika.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu
vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Záverečné hodnotenie:
Písomný test vedomostí.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Na praktické cvičenia je potrebné mať ochranné pracovné pomôcky (jednorazový overal alebo
čistý biely plášť, pokrývka hlavy, jednorazové rukavice) a nepremokavú obuv, alebo jednorázové
návleky na obuv. Nie sú povolené nezakryté šperky a piercing.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 611
ABCDEFX
0.1699.84
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content