Hygiena a technológia potravín III. (mäso, mäsové výrobky a ich chemická analýza)

Study programme: general veterinary medicine full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠS H3-1 VVL*/17    Short: PŠS H3-1 VVL*
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONTENTS OF THE STATE EXAM
Ako súčasť štátnicového predmetu "HYGIENA POTRAVÍN" sa zameriava na produkciu a získavanie mäsa jatočných zvierat, jeho kvalitu a možné intravitálne a postmortálne vplyvy na jeho kvalitu, činnosťou pri spracovaní mäsa a výrobe mäsových výrobkov, laboratórnou diagnostikou ukazovateľov kvality mäsa a mäsových výrobkov, ako aj zneškodňovaním a spracovaním konfiškátov a odpadov z potravinárskych podnikov.
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
100 % účasť na praktických cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Praktické cvičenia, ktoré sa uskutočňujú v potravinárskych podnikoch nie je možné nahradiť. Alternatívou takého vymeškaného cvičenia je spracovanie seminárnej práce podľa obsahu realizovaného cvičenia, ktorú stanový zodpovedný učiteľ.
Learning outcomes
Študent získava znalosti z oblasti produkcie a získavania mäsa jatočných zvierat, jeho fyzikálno-chemických vlastností, znalosti o spracovaní mäsa a výrobe mäsových výrobkov, laboratórnou diagnostikou ukazovateľov kvality mäsa a mäsových výrobkov, ako aj zneškodňovaním a spracovaním konfiškátov a odpadov z potravinárskych podnikov. Osvojuje si základné poznatky a informácie z danej problematiky ako aj určitú manuálnu zručnosť pri laboratórnom vyšetrení mäsa a mäsových výrobkov.
Brief outline of the course
- chemické zloženie mäsa,
- intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa
- klasifikácia, delenie a úprav mäsa
- spracovanie, konzervovanie mäsa,
- mäsová výroba
- mäsové výrobky,
Course syllabus
Prednášky
1. Hygiena a technológia potravín – historický vývoj výroby a kontroly potravín, súčasné
právne podklady „Úradnej kontroly potravín“.
2. Chemické zloženie mäsa. Charakteristika mäsa jednotlivých druhov zvierat.
3. Nutričná, biologická a energetická hodnota mäsa . Nutričná, biologická, a energetická
hodnota jedlých vedľajších jatočných produktov
4. Kvalita mäsa
5. Postmortálne zmeny v mäse, zrenie mäsa.
6. Rozkladné zmeny v mäse ich hodnotenie
7. PSE a DFD mäso výskyt, etiológia, diagnostika, využitie
8-9. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa.
10 -11. Klasifikácie tiel jatočných zvierat
12 -13. Mäso jatočných zvierat, vymedzenie pojmov, označovanie mäsa, delenie a úprava
mäsa HD, Su. pre výsek., delenie a úprava mäsa Ov. Ca., teliat a Eq. pre výsek
prakt.cvič.
Laboratórne vyšetrenie mäsa, pomocné skúšky, rozkladné procesy, tuky
Recommended literature
Turek, P. a kol.: Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. UVLF v Košiciach. 2016:
336 s.
L.Steinhauser a kol.,: Produkce masa. Vydavatelství Last, 2000; L.Steinhauser a kol.: Hygiena a
technológie masa. Vydavatelství Last, 1995; Zákon č. 39/2007, Zákon č. 152/1995, Nariadenia
EP a R č. 852/2004, 853/2004, 854/2004, ;7. J. Kameník, Trvanlivé masné výrobky, FVHE VFU
Brno, 2010:242 s. ; Nariadenie (ES) č. 1151/2012 z 21. novembra 2012 o systémoch kvality pre
poľnohospodárske výrobky a potraviny; V y h l á š k a MPaRV SR č. 127 z 29. marca 2012 o
označovaní potravín; NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1130/2011 z 11. novembra 2011, ktorým
sa mení a dopĺňa príloha III k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008
o prídavných látkach v potravinách vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky
v potravinách schválené na používanie v prídavných látkach v potravinách, potravinárskych
enzýmoch, potravinárskych arómach a živinách
Vyhláška MPaRV SR č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
100 % účasť na praktických cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Praktické cvičenia, ktoré sa uskutočňujú v potravinárskych podnikoch nie je možné nahradiť. Alternatívou takého vymeškaného cvičenia je spracovanie seminárnej práce podľa obsahu realizovaného cvičenia, ktorú stanový zodpovedný učiteľ.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie: zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 608
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content