Produkčné choroby

Study programme: internal diseases of animals full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/ProdCh-df/PP/22    Short: ProdCh-df/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
Learning outcomes
Výsledkom vzdelávania je získanie teoretických a praktických vedomostí o diagnostike, liečbe a prevencii najvýznamnejších produkčných chorôb hospodárskych zvierat. Výsledkom štúdia tohto predmetu bude schopnosť realizovať diagnostické, terapeutické a preventívne postupy pri riešení zdravotných problémov v oblasti narušenia produkcie zvierat a zároveň pripravenosť študenta pre vlastné riešenie témy dizertačnej práce v oblasti hodnotenia závažnosti porúch vnútorného prostredia a možnosťami ich riešenia.
Brief outline of the course
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy etiológie vzniku produkčných chorôb zvierat, ich diagnostiky, terapie a prevencie:
Charakteristika produkčných ochorení
Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat
Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie
Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu
Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu
Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat
Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu
Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Course syllabus
Prednášky a semináre:
1. Charakteristika produkčných ochorení
2. Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat
3. Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie
4. Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu
5. Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu
6. Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat
7. Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu
8. Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Recommended literature
Kováč G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M+M vydavateľstvo Prešov, 2001, 874 s.
Smith B.P.: Large animal internal medicine, Mosby Elsevier, 2009
Peek S.F. and Divers T.J.: Rebhuns Diseases of Dairy Cattle. Third Ed., 2018, 837 s.
Cockroft P.D.: Bovine medicine, Wiley Blackwell, 2015, 644 s.
Radostits, O., Gay, C., Hinchcliff, K., Constable, P.: Veterinary Medicine, 10th edition,
Saunders Ltd., London, New York, 2006,
Webster J.: Understanding the Dairy Cow. Wiley Blackwell, 2020, 258 s.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
účasť na konzultáciách vybraných tém
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 5
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 23.03.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM
Skip to content