Priemyselné krmivá a diéty

Study programme: veterinary nurse full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/PKD VetSes df/22    Short: PKD VetSes df
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdané protokoly z cvičení, úspešné absolvovanie písomného testu (minimálne 51 %) a úspešné prezentovanie semestrálnej práce.
Learning outcomes
Študent absolvovaním tohto predmetu získa základné vedomosti z oblasti technológie úprav kŕmnych komponentov a aditív, ako aj priemyselnej výroby krmív pre spoločenské zvieratá. Po úspešnom ukončení štúdia tohto predmetu bude mať študent teoretické a praktické vedomosti o metódach úpravy kŕmnych komponentov a ich vplyve na nutričné a dietetické vlastnosti. Získa vedomosti o technologických postupoch výroby priemyselných krmív pre jednotlivé spoločenské zvieratá (pes, mačka, malé cicavce, plazy, vtáky, kone) a používaných typoch diét.
Brief outline of the course
Osnova predmetu je cielená na dosiahnutie základných poznatkov o histórií priemyselnej výroby krmív pre psov, surovinách pre výrobu krmív, technologických úpravách kŕmnych komponentov, technológií výroby vlhkých, polovlhkých a suchých krmív pre psov. Významnou oblasťou je otázka bezpečnosti výroby krmív z pohľadu obmedzení pri výrobe a skladovaní výsledných produktov. Predmet zahŕňa aj vnútornú kontrolu výrobného procesu systémom analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACCP), ako aj externú kontrolu štátnymi orgánmi pracujúcimi v oblasti bezpečnosti produkcie krmív.
Course syllabus
Prednášky:
1. Úvod do problematiky predmetu, História priemyselnej výroby krmív pre spoločenské zvieratá, Rozdelenie krmív
2. Suroviny pre výrobu krmív pre spoločenské zvieratá – živočíšneho pôvodu, minerálne látky, vedľajšie produkty fermentácie mikroorganizmov, iné komponenty a kŕmne aditíva,
3. Suroviny rastlinného pôvodu pre výrobu krmív,
4. Technologické úpravy kŕmnych komponentov – tepelné a mechanické,
5. Rozdelenie priemyselne vyrábaných krmív pre spoločenské zvieratá,
6. Technológia výroby vlhkých krmív,
7. Výroba suchých krmív,
8. Výroba polovlhkých krmív,
9. Obmedzenia pro používaní krmív – všeobecné požiadavky na kŕmne suroviny,
10. Obmedzenia pro používaní krmív – požiadavky na kategórie kŕmnych surovín, Zakázané a nežiadúce látky v krmivách, ako aj najvyššie prípustné množstvá,
11. Obmedzenia pro používaní krmív – laboratórne ukazovatele dôležité pre hodnotenie nezávadnosti kŕmnych surovín, Mikroorganizmy, liečivá a technologické aditíva v krmivách,
12. Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACC) pri výrobe krmív pre spoločenské zvieratá,
13. Úradná kontrola krmív z dovozu a odber vzoriek,
14. Úradná kontrola krmív – kompetencie, pohotovostný plán, krmivárske podniky, orgány štátnej správy,
..
Cvičenia:
1. Poučenie o predmete a bezpečnosti práce.
2. Podmienky mikroskopického zisťovania, identifikácie alebo odhadu zložiek živočíšneho pôvodu v krmivách (metóda podľa smernice 2003/126/ES),
3. Obilniny, vedľajšie produkty obilnín, kŕmne zvyšky pivovarského a liehovarského priemyslu používané pre výrobu krmív pre spoločenské zvieratá. Mikroskopické pozorovanie obilných zŕn a lokalizácia výživných látok,
4. Rozdelenie metód úpravy krmív a ich komponentov podľa fyzikálnych, chemických a biologických charakteristík, Návrhy postupov úprav krmív, Stanovenie odrolu, dĺžky a priemeru granúl (peliet), stanovenie vlhkosti krmív, Zmyslové hodnotenie krmív,
5. Fyzikálne a mechanické metódy úpravy kŕmnych komponentov pre spoločenské zvieratá,
6. Chemické, biologické a biotechnologické metódy úpravy krmív, Stanovenie chemických charakteristík tukov, Aplikácia probiotických baktérií (Enterococcus spp., Lactobacillus spp.) do kombinovaných krmív.
7. Metódy tepelnej úpravy krmív pre spoločenské zvieratá,
8. Termická a hydrotermická úprava sójových bôbov,
9. Stanovenie aktivity ureázy v produktoch s obsahom sóje,
10. Pravidlá vykonávania úradných kontrol krmív, Postupy stanovenia nutričných a dietetických charakteristík suchých kombinovaných krmív, Postup pri vykonávaní kontroly krmív v priemyselných podmienkach,
11. Systém HACCP pri výrobe kombinovaných krmív, Návrh prípravy systému,
12. Problémy kontaminácie krmív mykotoxínmi (Penicillium, Aspergillus, Fusarium), Chyby pri výrobe, manipulácii a skladovaní krmív; Stanovenie mykotoxínov v krmivách, Bakteriálna kontaminácia, Chyby pri výrobe, manipulácii a skladovaní krmív; Stanovenia baktérií v krmivách, Zápočtový test,
13. Prezentácie semestrálnych prác,
**
Recommended literature
1. Marcin, A., Hreško Šamudovská, A., Naď, P.: Priemyselné krmivá a diéty pre psov, 1. vyd., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2021, 83 s. ISBN 978-80-8077-736-4
2. Bujňák, L., Hreško Šamudovská A.: Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat, 1. vyd., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6
3. Študijný materiál z cvičení, platné zákony, vyhlášky a vestníky,
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Výživa zvierat, dietetika a kŕmenie
Priebežné hodnotenie:
písomný test, semestrálna práca
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre úspešné absolvovanie je aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdané protokoly z cvičení, úspešné absolvovanie písomného testu (minimálne 51 %) a úspešné prezentovanie semestrálnej práce.
Záverečné hodnotenie:
zápočet / skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Alexandra Trbolová, PhD.
Skip to content