Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 2 / 2 - Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
účasť na prednáškach 75 %, na cvičeniach 100 %, skompletizované odovzdané protokoly z praktických cvičení, test 10 bodov (na získanie hodnotenia A je potrebné získať najmenej 9 bodov, na získanie hodnotenia B najmenej 8 bodov, na C najmenej 7 bodov, na hodnotenie D najmenej 6 bodov, na E najmenej 5 bodov). | |
Learning outcomes | |
Získanie teoretických vedomostí a praktických zručností z oblasti ochrany životného prostredia súvisiaceho s chovom zvierat. Osvojenie si znalostí z oblasti ochrany zložiek chovného prostredia, ktoré môžu byť rizikové vplyvom chovu zvierat: vzduch, voda, pôda. Spôsoby asanácie prostredia, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie pri chove zvierat z dôvodu zníženia dopadov na prostredie. Ochrana vody a vodných zdrojov, hodnotenie ukazovateľov kvality vody. Znalosti o využití a spracovaní organických odpadov z hľadiska ich využitia na hnojenie pasienkov a pôdy v rámci veterinárnej starostlivosti o životné prostredie a verejné zdravie. |
|
Brief outline of the course | |
Hygiena ovzdušia pri chove zvierat a znižovanie dopadov na životné prostredie. Hygiena vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením pri chovoch zvierat. Čistenie odpadových vôd z chovov zvierat pred vypustením do životného prostredia. Hygiena pôdy a jej ochrana pred negatívnymi vplyvmi chovu zvierat. Hygienické aspekty využitia organických odpadov z hľadiska ich aplikácie na pôdu. Asanácia chovného prostredia. Dezinfekcia, dezinsekcia a deratizácia vo vzťahu k životnému prostrediu. Význam integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia a environmentálny audit. |
|
Course syllabus | |
Prednášky (2 hod.): 1. Zložky životného prostredia a ich ochrana pri chove zvierat (voda, vzduch, pôda). Asanácia prostredia a preventívne sanitačné opatrenia pri prevencii šírenia infekčných ochorení vzhľadom na životné prostredie. 2. Integrované znečisťovanie, prevencia a kontrola (IPPC) a environmentálny audit v chove zvierat. 3. Dezinfekcia ako súčasť sanitácie, druhy, spôsoby a etapy dezinfekcie vo vzťahu k veterinárnym objektom a verejnému zdraviu. 4. Faktory ovplyvňujúce účinnosť dezinfekcie. Otázky životného prostredia a verejného zdravia súvisiace s používaním chemických dezinfekčných prostriedkov. 5. Využitie hlavných metód dezinfekcie (fyzikálna a chemická) a kontrola účinnosti dezinfekcie. 6. Význam vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením. 7. Význam kvality vody vo vzťahu k živočíšnej výrobe a verejnému zdraviu. Prevencia vodou prenosných ochorení. Úprava a dezinfekcia vody. 8. Hygiena ovzdušia a vzduchom prenášané ochorenia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia (plyny, prašnosť a mikrobiologická kontaminácia zo živočíšnej výroby). Choroby prenášané vzduchom, prevencia ich šírenia. 9. Deratizácia v asanácii prostredia. Hlodavce, prevencia a používanie chemických rodenticicídov v praxi. 10. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Hmyz, prevencia a spôsoby dezinsekcie, ich využitie v praxi vzhľadom na životné prostredie a zdravie organizmov. 11. Organické odpady zo živočíšnej výroby, skladovanie a spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a prevencie šírenia chorôb. 12. Odpadové vody z hľadiska znečistenia životného prostredia, čistenie odpadových vôd a význam pre verejné zdravie. 13. Technológia čistiaceho procesu v ČOV (návšteva zariadenia). Cvičenia (2 hod.)1. Znečisťovanie vody, pôdy a pasienkov pri chove zvierat, prevencia šírenia infekčných ochorení. 2. Environmentálny audit v chove zvierat (seminárna práca). 3. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku. 4. Príprava pracovných roztokov. Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery. 5. Kontrola účinnosti dezinfekcie. Druhy kontrol a postupy. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie. 6. Fyzikálne a chemické ukazovatele kvality pitnej a povrchovej vody. 7. Mikrobiologické ukazovatele kvality pitnej a povrchovej vody. 8. Chemické a mikrobiologické ukazovatele hygieny vzduchu. Analýza vzduchu v praktických podmienkach maštaľného prostredia. 9. Deratizácia ako kontrola výskytu hlodavcov. Rodenticídy, používanie a ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi. 10. Dezinsekcia, organizácia dezinsekčných prác. Všeobecné zásady prác s insekticídmi, bezpečnosť a ochrana zdravia. Charakteristika insekticídnych prípravkov v praxi. 11. Zloženie, fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti exkrementov farmových zvierat. Biotermické spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany prostredia a šírenia infekčných chorôb. Vlastnosti pôdy vo vzťahu k prežívaniu patogénov a znečistenia. 12. Čistenie odpadových vôd a hodnotenie účinnosti technologického procesu čistenia v ČOV. 13. Technológia čistiaceho procesu v ČOV (návšteva zariadenia). |
|
Recommended literature | |
Sasáková, N. a kol.: Ochrana životného prostredia a verejného zdravia. UVLF Košice 2020. Sasáková, N. a kol.: Hygiena chovu zvierat. UVLF Košice 2013. |
|
Conditions for completion of course | |
Priebežné hodnotenie: Priebežná kontrola štúdia predmetu je zabezpečená kontrolou protokolov a odovzdaním seminárnej práce obsahovo vyplývajúcej zo sylabu predmetu. Podmienky na absolvovanie predmetu: účasť na prednáškach 75 %, na cvičeniach 100 %, skompletizované odovzdané protokoly z praktických cvičení, test 10 bodov (na získanie hodnotenia A je potrebné získať najmenej 9 bodov, na získanie hodnotenia B najmenej 8 bodov, na C najmenej 7 bodov, na hodnotenie D najmenej 6 bodov, na E najmenej 5 bodov). Záverečné hodnotenie: Skúška prezenčná alebo test v platforme Moodle.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 24.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD. |