Dietetika, nutričná prevencia a produkčné zdravie zvierat

Study programme: nutrition of animals and dietetics full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/DNPaPZD-PP/21    Short: DNPaPZD-PP
  •  Credits: 15
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Cieľom predmetu je získanie teoretických a praktických poznatkov regulácie príjmu krmív, procesov trávenia a nutričného riadenia procesov intermediárneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia. Poznávanie a hodnotenie vplyvu metabolickej záťaže pri orgánových poruchách zvierat a možnosti klinickej výživy pri ich úprave. Poruchy chovu a výživy, nutričná a metabolická záťaž organizmu, uplatnenie a prekročenie kompenzačných mechanizmov – mechanizmus vzniku a klinický prejav ochorenia - metabolické, produkčné choroby; - diagnostika, - terapia, - nutričná prevencia.
Brief outline of the course
Hodnotenie zdravotná nezávadnosti krmív a kŕmnych dávok z hľadiska nutričného, zdravotného a ekologického vplyvu, legislatívne normy výroby. Biologická kontrola fázovej výživa z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne a kvality produkcie, štádia reprodukcie, klimatických a technologických vplyvov ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Analýza porúch výživy a chovu, nutričná a metabolická záťaž organizmu, riadenie kompenzačných mechanizmov metabolizmu, metabolická záťaž a patogenéza vzniku porúch produkcie a zdravia, diagnostika, nutričnej prevencia porúch a tvorba produkčného zdravia potravinových zvierat. Biologická kontrola fázovej výživy zvierat, analýza zloženia KD, hodnotenia koncentrácia a príjem živín, vplyv na bachorový a intermediárny metabolizmus, interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov u domových zvierat.
Recommended literature
Vajda a kol.: Biologická kontrola úrovne výživy v chove dojníc, 2007
Vajda, Maskaľová: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia.2016
Green M., et al. 2012: Dairy herd health. CABI org, UK by CPI Group, p. 312, ISBN 978-1-84593-997-7
Buffington; Holloway; Abood: Manual of veterinary dietetics, St. Louis : Saunders, 2004
Raymond J. Geor& Pat Harris & Manfred Coenen: Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 2
ABCDEFX
50.00.050.00.00.00.0
 
Date of last modification: 30.08.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content