Produkcia krmovín a antinutričné látky

Study programme: nutrition of animals and dietetics full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/PKaAL-df/PP/22    Short: PKaAL-df/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Študent získava vedomosti v oblasti produkcie základných a doplnkových krmovín. Pri jednotlivých kultúrnych plodinách si osvojí základné princípy ich pestovania, nutričnú a dietetickú hodnotu ich produktov ako kŕmnych komponentov, ich uplatnenie vo výžive jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat. Nadobudne vedomosti o antinutričných látkach v krmivách, ich účinku na zvieratá a uplatnení technologických postupov ošetrenia krmív na elimináciu ich negatívneho dopadu na produkčné zvieratá.
Brief outline of the course
Charakteristika poľnohospodárskych výrobných oblasti. Základné agrotechnické postupy pestovania poľnohospodárskych plodín. Automatizácia v procese obrábania pôdy a ošetrovania porastov.
Pestovanie jednoročných a viacročných krmovín. Nutričná charakteristika kŕmnych produktov pestovania jedno a viacročných krmovín. Charakteristika antinutričných látok v krmivách. Negatívne účinky jednotlivých skupín antinutričných látok na produkčné zdravie zvierat. Technologické postupy eliminácie antinutričných látok v krmivách. Najvýznamnejšie čeľade a konkrétne druhy jedovatých rastlín. Popis, biológia, výskyt jedovatých rastlín v našom zemepisnom pásme. Charakteristika toxických látok v jedovatých rastlinách, mechanizmus ich pôsobenia na organizmus, eliminácia toxických látok a prevencia výskytu otráv hospodárskych zvierat.
Recommended literature
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny. UVLF Košice 2017, ISBN 978-80-8077-568-1, s.187
Nagy M., Gramčai D., Mučaji P. Farmakognózia – Biogenéza prírodných látok, Vydavateľstvo Osveta Martin, 2011, ISBN 978-80-8063-368-4, s. 237
Thakur A. et al. An overview of anti-nutritional factors in food, International Journal of Chemical Studies 2019; 7(1): 2472-2479
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 05.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content