Nutričné hodnotenie krmív a metabolizmu živín

Study programme: nutrition of animals and dietetics full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/NHKaMŽ-df/PVP/22    Short: NHKaMŽ-df/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Cieľom predmetu je získanie teoretických a praktických poznatkov regulácie príjmu krmív, procesov trávenia a nutričného riadenia procesov metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat. Podľa obsahu analyzovaných živín poznať systémy výpočtu energetickej hodnoty krmív podľa druhu zvierat. Hodnotiť krmivá a interpretovať výsledky z hľadiska nutričnej a dietetickej analýzy krmív. Pochopiť interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty a ich využiteľnosti. Analyzovať a hodnotiť vplyv intenzity výživy a spôsobu kŕmenia na reguláciu príjmu krmív a trávenie bielkovín, sacharidov, tukov; ich absorpcia, transformácia a využitie živín pre podporu rastu a produkcie. Analýza a hodnotenie bachorovej fermentácie a syntéza živín a energie – hodnotenie a riadenie fermentačných procesov, eubioza GIT a jej nutričné zdravotné a produkčné interakcie.
Brief outline of the course
Analýza a hodnotenie biologických vlastností krmív použiteľných pre hodnotenie príjmu, stráviteľnosti, energetickej a bielkovinovej hodnoty krmív. Analýza a hodnotenie biologických vlastností a kvality krmív a interakcií vzťahu výživa a kvalita, ekonomická efektívnosť produkcie hospodárskych zvierat. Analýza a hodnotenie efektívnosti produkcie, ktorá predstavuje produkciu v pomere k nákladom na výživu spojeným s záchovnou potrebou, produkciou a stratou stavu telových rezerv. Analýza a hodnotenie vplyvu intenzity výživy a spôsobu kŕmenia na reguláciu príjmu krmív a trávenie bielkovín, sacharidov, tukov; ich absorpcia, transformácia a využitie živín pre podporu rastu a produkcie. Nutričné a dietetické hodnotenie kŕmnych dávok. Kvalita a zdravotná neškodnosť krmív, diagnostika výživy vo vzťahu k produkcii, reprodukcii, zdraviu a ekologickej záťaži prostredia. Hodnotenie metabolickej transformácie živín a regulácie prerozdelenia živín. Rozdelenie živín - proces riadený genotypom zvieraťa, stupňom vývoja zvieraťa, množstvom a nutričnou hodnotou krmiva ako aj prostredím.
Recommended literature
Nariadenie komisie ES č.152/2009 z 27.1.2009, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na účely úradnej kontroly krmív
Třináctý a kol., Hodnocení krmiv pro dojnice, 2013
Mitrík T., Vajda V.: Hodnotenie kvality krmív
Vajda, Maskaľová: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia.2016
Theodorou M.K., France J., Feeding system and feed evaluation models.2000, ISBN 0 85199 346X
Kebreab E., Dijkstra J., Bannink A., Gerrits W.J.J and France J., Nutrient digestion and utilization in farm animals – modeling approaches, 2000, ISBN 1-84593-005-3
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 30.08.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content