Ekoprodukcia krmovín a krmív

Study programme: animal hygiene and environment full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/EpKaK-df/PVP/22    Short: EpKaK-df/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie predmetu si vyžaduje účasť na prednáškach a cvičeniach, absolvovanie skúšky a vypracovanie a obhajobu seminárnej práce na zadanú tému. Výsledné hodnotenie je v rozsahu A – E podľa úrovne preukázaných vedomostí.
Learning outcomes
Študent absolvovaním predmetu, získava vedomosti o postupoch zameraných na výrobu a produkciu krmovín a krmív v systéme klasického a taktiež ekologického poľnohospodárstva. Dosiahne vedomosti, ktoré mu umožnia posúdiť kvalitu, nutričnú a dietetickú hodnotu krmovín a krmív zaradených do kŕmneho procesu produkčných hospodárskych zvierat. Oboznámi sa s odlišnosťami zabezpečenia výživy v konvenčných chovoch zvierat a chovov zameraných na ekologickú produkciu.
Brief outline of the course
1. princípy tvorby a produkcie rastlinnej biomasy – biochemické procesy, nutričné zloženie krmovín, 2. biológia a morfológia kultúrnych hospodárskych plodín, 3. charakteristika poľnohospodárskych výrobných oblasti, 4. agrotechnika pestovania jednoročných a viacročných krmovín, 5. hodnotenie kvality krmovín a krmív a ich produkčnej účinnosti, 8. pastva - charakteristika a metódy priameho spásania viacročných porastov, alebo jednoročných krmovín 7. ekologické poľnohospodárstvo ako metóda poľnohospodárstva, zameraná na výrobu krmív a potraviny s použitím prírodných látok a postupov, 8. vplyv ekologického poľnohospodárstva na životné prostredie, 9. právne predpisy týkajúce sa ekologického poľnohospodárstva a štandardov životných podmienok zvierat v ekologickom chove.
Recommended literature
Naď a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny, 2017, s.187 ISBN 978-80-8077-568-1
Nariadenie (EÚ) 2018/848 – pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby a označovania produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby
Jedovaterast.uvlf.sk
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie predmetu si vyžaduje účasť na prednáškach a cvičeniach, absolvovanie skúšky a vypracovanie a obhajobu seminárnej práce na zadanú tému. Výsledné hodnotenie je v rozsahu A – E podľa úrovne preukázaných vedomostí.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 2
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 05.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc.
Skip to content